
Kesäkuun lopulla 130 laivanrakentajaa, terästeollisuuden työntekijää, hitsaajaa ja muuta Belfastin telakalla työskentelevää toveria valtasivat työpaikkansa. Melkein kuukautta myöhemmin he ovat siellä edelleen ja sanovat, että eivät lähde mihinkään ennen kuin telakka kansallistetaan ja sitä käytetään uusiutuvan energian infrastruktuurien tuottamiseen. Telakan sulkeminen oli ollut odotettavissa, sillä vaikeassa tilanteessa oleva norjalainen emoyritys, Dolphin Drilling, ei ollut löytänyt sille ostajaa. Sulkemispäätöksestä huolimatta telakan työläiset kieltäyivät luopumasta työpaikastaan ja esittävät nyt ratkaisuja, joiden avulla telakka pystyy toimimaan myös tulevaisuudessa.
Belfastin telakka oli aikoinaan Ison-Britannian teollisuusvoiman symboli, jossa oli yli 30 000 työntekijää ja jossa rakennettiin esimerkiksi kuuluisa Titanic-laiva vuonna 1909. Sen sulkeminen merkitsisi kaupungin vuosisatoja jatkuneen laivanrakennushistorian loppua. Nyt telakalla toimivan yrityksen, Harland & Wolffin, työntekijät vaativat, että pääministeri Boris Johnson kansallistaa telakan ja luo sinne uusia työpaikkoja uusiutuvan energian alalla.
Viime vuosina Harland & Wolffin työntekijät ovat rakentaneet osia tuuliturbiineille. Heidän mukaansa uusiutuvan energian työpaikat olisivat paitsi kestävä, myös käytännöllinen ratkaisu, sillä heillä on jo valmiiksi alalla tarvittavia taitoja. Terästeollisuuden työntekijät ovat estäneet konkurssipesän hoitajia pääsemästä telakalle, noin 20–30 työntekijän vartioidessa aluetta ympäri vuorokauden. Perjantaina 23.8. työläisten edustama ammattiliitto Unite järjesti telakalla joukkokokouksen, samaan aikaan kun liiton edustajat haastoivat kaupungintalolla järjestetyssä Belfast Manufacturing Forumin kokouksessa nykyisen Pohjois-Irlannin valtiosihteeri Julian Smithin hallituksen toimimattomuudesta telakan sulkemisuhan edessä.
Ammattiliittojen edustajat ovat olleet aktiivisia useilla rintamilla samanaikaisesti, ja painostavat Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta turvaamaan Belfastin telakan työntekijöiden tulevaisuuden. Unite:n alueellisen koordinaattorin Susan Fitzgeraldin mukaan ”voimme turvata tulevaisuuden, jossa raskas teollisuus voidaan tuoda takaisin Belfastiin. Pohjois-Irlannin työntekijöillä on paljon enemmän luottamusta tulevaisuuteen kuin poliittisilla edustajilla, jotka eivät ole esittäneet strategiaa tuotannon kasvattamiseksi”.
Skotlannin hallitus ilmoitti hiljattain olevansa valmis kansallistamaan Glasgow’n lähellä sijaitsevan telakan, jossa 350 työpaikkaa on vaarassa. Tämä voi olla lupaava merkki Belfastin Harland & Wolffin työntekijöille.
Belfastin telakan työläisten taistelu muistuttaa meitä siitä, että yhteiskunnan tulevaisuus ja ihmiskunnan jatkuvuus on työväenluokan käsissä. Talous voi toimia ilman loisivaa porvaristoa, mutta se ei voi toimia ilman työläisiä. Kapitalismissa yhteiskunnalliset tuotantovoimat ovat pysyvästi talousjärjestelmän logiikan kahleissa. Kriisin koittaessa tai voittoprosentin heikentyessä kapitalistit ovat välittömästi valmiita purkamaan tuotantokeskuksia ja siten lähettämään tuhansia ihmisiä työttömyyteen. Yhteiskunnan tarpeet ovat porvaristolle merkityksettömiä, sillä vain voitontavoittelulla on väliä. Vain työväenvalta pystyy säilyttämään nykyiset tuotantovoimat ja kehittämään niitä edelleen yhteiskunnan tarpeiden mukaan.
Tämä tapaus osoittaa miten työväenluokalla on avain myös nykyisen ympäristökriisin ratkaisemiseen: siinä missä kapitalistinen tuotantojärjestelmä on tämän globaalin ympäristökriisin aiheuttaja, ja kyvytön ratkaisemaan sen aiheuttamia ongelmia, työväenliike näyttää miten maailma voidaan pelastaa jos meillä vain on rohkeutta etsiä radikaaleja ratkaisuja. Tarvitaan uusi maailmantalousjärjestelmä, jonka tarkoitus on yhteiskunnan ja ympäristön tarpeiden täyttäminen, voitontavoittelun sijaan. Sellaisella järjestelmällä on nimi: se on sosialismi, ja sen rakentajat ovat koko maailman työläiset.
Yksi kommentti artikkeliin ”Työntekijät valtasivat Belfastin telakan ja suunnittelevat siellä uusiutuvan energian infrastruktuurien tuotantoa”
Kommentointi on suljettu.