Hiljattainen työtaistelu postissa on tuonut esiin tärkeän kysymyksen: mitä valtion omistus oikeasti tarkoittaa nykyisessä talousjärjestelmässä eli kapitalismissa? Postin työläiset ovat oppineet kantapään kautta, että valtion omistaman firman palkkalistalla oleminen ei tuo heille lisää turvallisuutta eikä hyvinvointia. Asiat ovat näin, koska Posti on käytännössä yksityinen firma. Se, että kapitalistina toimii valtio, ei tee riistosta vähemmän todellista.
Jotkut väittävät, että porvaristo pyrkii tietoisesti tuhoamaan Postin, jotta firmasta tulee halpa yksityistämisen kohde. Tämä on ehkä totta, mutta kyseinen yksityistämisen prosessi alkoi jo kauan sitten.
Postin alasajo alkoi jo 1990-luvulla, kun valtion budjetin alaisesta keskusvirastosta tehtiin ensin liikelaitos ja myöhemmin osakeyhtiö. Julkisen palvelun virastosta tehtiin siis asteittain kapitalistinen yritys. Kuten kaikissa kapitalistisissa yrityksissä, Postin päätavoite näinä päivinä ei ole palvella kansalaisia vaan tehdä voittoa. Kuten yllä on mainittu, se, että tässä yhteydessä valtio itse on kapitalisti, ei muuta mitään.
Postin päätarkoitus eli postin kuljettaminen ei ole erityisen kannattavaa bisnestä, etenkään haja-asutusalueilla, mitä valtaosa Suomesta on. Postipalvelujen yksityistämiskokeilut muissa maissa ovat osoittaneet juuri tämän. Vaikka Suomessa Posti on edelleen valtion omistuksessa, on se osakeyhtiö jonka tarkoitus, toiminta ja hallitseva logiikka ei erotu mitenkään yksityisomistuksessa olevista yrityksistä. Kun postipalvelu ei ole rahallisesti kannattavaa, täytyy keksiä kummallisia ratkaisuja voiton tavoittelemiseksi. Tyypillisin ratkaisu on sekä palvelun laadun että työläisten oikeuksien heikentäminen.
Vasemmiston ja työväenliikkeen tulisi nyt laatia radikaali linjaus Postin tulevaisuuden suhteen: on vaadittava, että Postista tehdään taas valtion budjetin alainen julkinen palvelu, ei bisnes. Postin on oltava taas valtion virasto joka hoitaa postipalvelut, ja johon voisi yhdistää myös teletoimintaa. Tämä oli tilanne ennen Telecom Finlandin yksityistämistä ja Postin yhtiöittämistä 1990-luvulla. Sekä posti- että telepalvelut on kansallistettava uudelleen, ja niiden tulee olla julkisia palveluita, ei kenenkään rahasampo.
13.57. Tekstistä korjattu virheelliset puheet Postista pörssiyhtiönä osakeyhtiön sijaan.