Ei sotaa Iraniin: Juho Tamminen

Proletaarit järjesti kansainvälisenä USA:n ja Iranin välisen sodan uhkan vastaisena toimintapäivänä 25. tammikuuta 2020 mielenilmauksen, jossa kuultiin sodan ja imperialismin vastaisia puheenvuoroja eri kansalaistoimijoilta ja järjestöiltä.

Aktivisti Juho Tamminen käytti puheenvuoron suomalaisen työväen puolesta.

Kun katsoo tässä ympärilleen, on vaikea uskoa Suomen olevan sodassa. Tässä kaupungin arjessa on hyvin vaikea kuvitella sodan kauhua ja hävitystä. Silti koko ajan jossain puolella maailmaa soditaan, ja nyt tilanne uhkaa kiristyä Iranin ja Yhdysvaltain välillä. Suomi on tässä myrskyssä mukana; suomalaiset sotilaat ovat jo vuosia osallistuneet NATOn imperialistisiin kampanjoihin. Nytkin suomalaiset joukot ovat NATOn mukana Irakissa, Afganistanissa sekä Kosovossa. Näitä Suomi kutsuu ”kriisinhallintaoperaatioiksi” ja ”rauhanturvaamiseksi.” NATO-johtoiset sotatoimet ovat tuoneet mukanaan tuhoa, kurjuutta ja kuolemaa miljoonille ihmisille. Niin sanotussa ”Terrorismin vastaisessa sodassa” on kuollut maailmanlaajuisesti yli kahdeksansataa tuhatta ihmistä, joista 335 tuhatta ihmistä siviilejä. Yli 21 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Pelkästään Irakissa on kuollut 280 tuhatta ihmistä. Näistä 200 tuhatta oli siviilejä! Yli kaksi kolmasosaa kuolonuhreista viattomia! Afganistanissa Yhdysvaltain johtama liittouma tappoi viime vuoden alusta enemmän siviilejä kuin Taliban. NATO-joukot sanovat olevansa turvaamassa rauhaa, vakautta ja ihmishenkiä. Mitä rauhaa, mitä vakautta ovat hävitetyt kaupungit, tuhotut tehtaat, poltetut koulut, kuolleet lapset?! Viidessä vuodessa Yhdysvaltain johtama koalitio on tehnyt 14 tuhatta ilmaiskua Irakiin ja 19 tuhatta Syyriaan. Tuhansia ja taas tuhansia tonneja pommeja.

***

Vaikka Suomi ei ole suoraan ollut mukana näissä murhatöissä, sotilaallisella yhteistyöllä annetaan selvä hyväksynnän viesti. Yhdysvalloille annetaan oikeus yksipuolisesti päättää, minne se hyökkää ja kenet se tappaa, siinä missä sen liittolaisille jää rooli sotkun siivoajina. Nyt juhlitaan voittoa terroristijärjestö ISISistä, mutta tosiasia on, ettei koko järjestö olisi päässyt valtaan ilman lännen sotilaallisen intervention tuomaa epävakautta.

Suomi ei tässä katastrofissa ole ollut neutraali, vaan on jo pitkään myötäillyt Natoa. Jokainen hallitus on lähentänyt yhteistyötä, milloin Nato-maiden ilmavalvontaan osallistumisella, milloin isäntämaasopimuksella, milloin jättimäisillä sotaharjoituksilla. Suomi ei vastusta yhtäkään Nato-operaatiota, päinvastoin, ja sotakiimassa valmistautuu ostamaan lisää tuhokoneita miljardeilla. Mihin muuhun hävittäjiä, hyökkäysaseita, tarvitaan kuin potentiaalisiin uusiin sotiin osallistumiseen? Sen lisäksi Suomi osallistuu EU:n ja YK:n vastaaviin ”operaatioihin.” Ne ovat aina ”operaatioita”, eikö vain? Ei koskaan hyökkäyksiä? EUkin on mukamas rauhan organisaatio, mutta se on vain ulkoistanut jatkuvat sodat Pohjois-Afrikkaan, Lähi-Itään ja Itä-Eurooppaan. Varsinainen Pax Romana.

Saimme nähdä saman myötäilyn jatkuvan Suomen ulkopolitiikassa, kun tässä kuussa USA tappoi lennokki-iskulla Irakin pääkaupungissa Bagdadissa kahdeksan iranilaista, mukaanlukien kaksi korkea-arvoista sotilaskomentajaa. Suomessa vähemmälle huomiolle on jäänyt USA:n samana päivänä Jemenissä suorittama epäonnistunut salamurhayritys kolmatta iranilaista komentajaa vastaan.

Iran vastasi ampumalla ohjuksia USA:n sotilastukikohtaan, niinikään Irakin maaperällä. Samana päivänä Iranin armeija pudotti Teheranista nousseen ukrainalaisen matkustajalentokoneen, tappaen 176 ihmistä. Presidentti Niinistö kertoi Suomen tuomitsevan Iranin ohjusiskun heti samana päivänä, siinä missä USA:n alkuperäisestä lennokki-iskusta presidentti ja ulkoministeri esittivät vain varovaisia huolestuneita kommentteja.

***

Me emme tässä konfliktissa asetu valtioiden tai hallitusten puolelle, vaan osoitamme solidaarisuutemme alueen työläisille ja muille siviileille, jotka vaikeissa olosuhteissa ovat jatkaneet mielenosoituksia sotaa ja hallituksiaan vastaan sekä Iranissa että Irakissa. Myös Yhdysvalloissa on nähty sodanvastaisia protesteja, ja tänään 25. päivä kansainvälisenä toimintapäivänä mukaan liittyy mielenosoittajia ympäri maailmaa.

Sotien pääasiallinen uhri on työväenluokka, vaikka sodat johtuvat porvarillisten valtioiden keskinäisistä valtataisteluista. Rikkaat sodat aloittavat, ja köyhät niissä kaatuu! Kahden puolen sotilailla on enemmän yhteistä keskenään kuin sotilaalla ja tämän kenraalilla. On muistettava: suomalaisilla, irakilaisilla, iranilaisilla, amerikkalaisilla, kaikkien maiden työläisillä, on yhteiset intressit. Samat asiat ovat meille hyväksi: haluamme rauhaa, terveyttä, työtä, oikeutta elämään. Mutta porvariluokka haluaa jotain muuta! Heille tärkeämpää on raha, talous ja riisto. Suomi, Irak, Iran, Yhdysvallat, EU-maat ovat kaikki porvarillisia valtioita. Nämä hallitukset eivät piittaa työväenluokasta. Leikkaukset ovat köyhän osa niin Iranissa kuin Suomessakin, vaikka sotaan löytyy aina rahaa. Yhdysvalloissa molemmat valtapuolueet hyväksyivät hiljattain yli 700 miljardin sotilasbudjetin, vaikka maassa lähes 40 miljoonaa ihmistä elää köyhyydessä. Myös EU:ssa valmistellaan siirtymistä yhteisiin sotavoimiin ja sotilasbudjettiin.

Sodan jatkumisesta ja uusista sodista hyötyvät porvarit. He omistavat tehtaat, jotka tuottavat sotakalustoa, ja pörssiyhtiöt, jotka tätä kuolemaa kauppaavat. Sota on todella hyvää bisnestä, on aina ollut, ja tulee aina olemaan. Työväenluokalle sota tarkoittaa aina hävitystä ja kuolemaa. Meidän tulee asettua vastustamaan sotaa luokkana: vain työväen solidaarisuus voi lopettaa porvarillisen ja imperialistisen sodan. Työväellä on valta: me voimme mennä lakkoon, pysäyttää asekauppa, pysäyttää koko maa, jos se sen vaatii, että hallituksemme sotimisen lopettaa.

Me vaadimme yhteistyön lopettamista imperialistisen sotilasliitto Naton kanssa, Nato-harjoitusten perumista ja Suomen isäntämaastatuksen perumista. Me kehotamme kaikkia työläisiä kieltäytymään sotatoimista toisten maiden työväenluokkaa vastaan. Vihollinen ei ole naapurissa tai kaukomailla – vihollinen löytyy kotoa. 

Joukot kotiin, imperialistit ulos!