Pasilan poliisitalolla vastustettiin rasismia ja poliisiväkivaltaa

Uusi rasisminvastainen järjestö African Anti-Racism Society järjesti perjantaina 5.6.2020 mielenosoituksen rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Pasilan poliisitalolla.

Tapahtumassa kunnioitettiin George Floydin muistoa ja muistutettiin, että myös Suomessa mustat ihmiset kohtaavat jatkuvasti rasismia ja väkivaltaa, johon on tultava muutos.

– Vuonna 2018 tehdyssä Being black in the EU -tutkimuksessa Suomi sijoittui rasistisimmaksi maaksi. Samankaltaisia viestejä on tullut Helsingin ja Turun yliopiston tutkimuksista, muistuttaa tuoreen antirasistisen järjestön perustajiin kuuluva Ufoka Eugene.

– Afrikkalaistaustaiset ihmiset, erityisesti he joiden juuret ovat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, kuten minulla, kohtaavat päivittäin valtavasti rasismia.

Se voi näyttäytyä rakenteellisena syrjintänä, kuten menetettyinä työpaikkoina ja asuntoina. Ufokan tiedossa on esimerkiksi tapaus, jossa afrikkalaistaustaiselle naiselle sanottiin suoraan, ettei häntä voi palkata koruliikkeen myyjäksi.

Vastaavat asenteet näkyvät myös poliisin toiminnassa.

– Aiemmin mainitsemassani raportissa Suomen kohdalla on paljon kokemuksia poliisin harjoittamasta etnisestä profiloinnista.

Marraskuussa 2018 ghanalaistaustaisen Samuel Dolphyne kuoli suomalaisen poliisin käsissä, mutta tapauksesta ei juuri syntynyt kohua.

– Emme tiedä mitä hänelle tapahtui. Ikävä kyllä, suomalainen valtavirtamedia – jostain syystä – ei tarttunut tapaukseen.

Ufoka Eugene ihmettelee laajemminkin suomalaista mediailmapiiriä.

– Jos musta henkilö tekee jotain rikollista, se tarina on kaikkialla. Mutta jos on jotain positiivista kerrottavaa, tai tapaus jossa pitäisi ottaa mustan ihmisen puoli, media jättää sen huomiotta.

Aktivisti painottaa, etteivät kaikki suomalaiset missään nimessä ole rasisteja.

– Kyse on pienestä joukosta. Mutta se, mikä satuttaa enemmän, on hyvien ihmisten hiljaisuus.

– Jos näet, että rasistista syrjintää tapahtuu, sano se ääneen. Sinä voit olla juuri se henkilö, jonka toiminnalla on käänteentekevä merkitys näissä tilanteissa. Me tarvitsemme solidaarisuuttanne.