”Aplodit ja suklaa eivät enää riitä” – Ranskan terveydenhuollon työntekijät vaativat konkretiaa

Painettuaan kolme kuukautta kansanterveyskriisin läpi, lääkärit, sairaanhoitajat ja terveydenhuollon avustajat Ranskassa vaativat hallitukselta parempaa palkkaa, enemmän resursseja ja konkreettisia tekoja.

France24 kertoo terveydenhuoltoalan työntekijöiden luovan mielenosoituksillaan painetta Ranskan hallituksen suuntaan, sen järjestäessä laaja-alaisia ​​Ségur de la santé -neuvotteluja, joiden tarkoituksena on luoda pohja terveydenhuollon uudistukselle.

CGT-ammattiliiton kartta näyttää mielenosoitukset ympäri Ranskaa.

Pariisissa, Metzissä, Montpellierissa ja muissa kaupungeissa järjestettiin yli 220 mielenosoitusta koko maan kattavana protestipäivänä, jota ovat kutsuneet koolle useat terveydenhuollon työntekijöiden ryhmät ja ammattiliitot.

Tavoitteena on muuttaa monet koronaviruksen puhkeamisen aikaan nähdyt symboliset tuenosoitukset konkreettisiksi parannuksiksi hoitoalan työntekijöille.

Kauniit puheet eivät enää riitä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui hoitoalan työntekijöitä koronakriisin alkaessa ”sankareiksi valkoisissa takeissa”. Mutta pelkät kauniit puheet eivät riitä, muistuttavat hoitajat.

– Suklaiset mitalit ja lupaukset satunnaisista, hypoteettisista bonuksista eivät ole riittäviä. Jatkossa tarvitaan todellisia lisäyksiä terveydenhuollon budjettiin ja inhimillisiin resursseihin, toteaa CGT-liitto tiedotteessaan.

Pariisissa mielenosoitus pidettiin tiistaina iltapäivällä terveysministeriön edessä, ja se toi yhteen useita ammattiliittojen johtajia. Kokoontumista seurasi marssi parlamentin alahuoneelle ja Invalides-muistomerkille.

Toisilla paikkakunnilla iso osa protesteista keskittyi sairaaloiden ja terveyskeskusten edustoille, joissa CFDT-ammattiliitto on jättänyt ilmoituksen lakkotoimenpiteistä. Kotihoidon ja eläkeläisten järjestöjet ovat myös ilmoittaneet liittyvänsä protesteihin.

Hallituksen keskustelut pelkkä PR-temppu?

Terveydenhuollon työntekijät, jotka ovat olleet Ranskan niin sanotun ”Covid-19:n vastaisen sodan” eturintamilla, vaativat uusien työntekijöiden palkkausjärjestelmää ja palkkojen tarkastusta ylöspäin 300 – 400 eurolla. He vaativat hallitusta pysäyttämään kaikkien terveyslaitosten, osastojen ja vuodepaikkojen leikkaukset.

– 14 kuukauden mobilisaation ja terveyskriisin jälkeen on mahdotonta kuvitella paluuta ”epänormaaliin”. Terveydenhuollon asiakkaille sanomme, ettei enää riitä että annatte vain aplodeja, vaan tuette myös vaatimuksiamme, vaatii Sairaaloidenvälinen kollektiivi.

Tiistain protesti on huipentuma viikkoja kestäneille protesteille Ranskassa sairaaloiden puolesta, johon ovat kuuluneet ns. ”Vihan tiistait”. Protestit liittyvät Ségur de la santé -kuulemistilaisuuksiin jotka pääministeri Édouard Philippe aloitti 25. toukokuuta.

Näiden ”terveydenhuollon uudistusta” käsittelevien keskustelujen pohjalta on tarkoitus esittää konkreettisia ehdotuksia varhain heinäkuussa. Mutta toistaiseksi minkäänlaisia numeroita, mukaanlukien palkankorotuksista, ei ole esitetty.

Ammattiliitot ovat turhautuneita prosessin toteutukseen.

– Ammattijärjestöt eivät voi toimia tällaisen jatkuvan improvisaation keskellä, ovat monet terveysalan ryhmät valittaneet, mukaanlukien Ranskan lääkäriliitto FMF, jonka mukaan kyseessä on ”huijaus”.

– Näiden ”keskustelujen” metodologia on ongelmallinen, sanoo Sairaaloidenvälinen kollektiivi, ja syyttää hallitusta ”läpinäkyvyyden puutteesta”. Kollektiivi vaatii nyt konkreettisia vastauksia.

Yksi ammattiliitto, Sud Santé, on jo marssinut ulos neuvottelupöydästä, väittäen koko prosessin olevan ”yksi iso PR-temppu.” Muut ammattijärjestöt eivät ole vielä seuranneet, mutta ovat uhanneet seuraavansa perässä, jos mitään ei tapahdu.