Fora Bolsonaro! Bolsonaro ulos! Kutsu mielenosoituksiin 18.7. ja 2.8.

Proletaarit välittää eteenpäin Fora Bolsonaro -komitean kutsun Brasilian presidentti Bolsonaron vastaisiin mielenosoitukseen Helsingin Narinkkatorille, ensin 18.7. klo 17:00 ja sen jälkeen 2.8. osana kansainvälistä mielenosoituspäivää.


Mielenosoituskutsu

Kokoonnumme osoittamaan solidaarisuutta Bolsonaron fasistisen hallinnon uhreille sekä vastustamaan tätä rikollista valtaa.

18.7. on pienimuotoisempi mielenosoitus, jonka on tarkoitus levittää sanaa 2.8. tapahtuvasta kansainvälisestä mielenosoituspäivästä, johon toivomme mahdollisimman suurta osallistujamäärää. Tulettehan siis järjestönä paikalle molempiin mielenosoituksiin. Toivomme lisäksi, että jaatte kutsua mielenosoitukseen kanavillanne, pääsi järjestönne osallistumaan virallisesti tai ei.

Mielenosoituksessa noudatamme koronapandemiaa ehkäiseviä toimia. Pidämme turvavälejä, kehotamme käyttämään kasvomaskeja sekä käsidesiä. Mielenosoituksen järjestäjillä on jaossa maskeja ja käsidesiä puitteiden sallimassa määrässä – pyydämme siis mahdollisesti varautumaan itse.

Tämän lisäksi toivomme, että tuotte paikalle kylttejä, banderolleja sekä mahdollisesti puheenvuoroja. Noudatamme turvallisemman tilan periaatteita.

Linkki Facebook-tapahtumaan.


Organisoimme laajaa liikettä solidaarisuudesta Brasiliaa kohtaan sekä fasistista presidentti Jair Bolsonaroa vastaan. Bolsonaron valtaannousu on seurausta vallankaappauksesta 2016, jossa demokraattisesti valittu presidentti Dilma Roussef syöstiin vallasta. Bolsonaron nousu jatkui vaalivilpillä 2018, jolloin maan suosituin poliitikko, Lula, pidätettiin ja poistettiin ehdokaslistoilta laittomasti.

Pyydämme apua vallankaappauksen tuomitsemiseen ja Bolsonaron poistamiseen vallasta suomalaisilta edistysmielisiltä ryhmiltä: ympäristöaktivisteilta, ihmisoikeusaktivisteilta, vasemmistopuolueilta, antifasistisilta järjestöiltä sekä ammattiyhdistyksiltä. Toivomme myös tukea latinalaisen Amerikan yhteisöilta Suomessa, joihin meitä yhdistää kamppailu pohjoisamerikkalaisia intressejä vastaan. Pohjois-Amerikan vaikutus näyttäytyy autoritäärisinä hallituksina, kuten Bolsonaro, Ivan Duque, Sebástian Piñera sekä Jeanine Áñez, muutamia mainitaksemme.

Lista Bolsonaron rikoksista on pitkä, ja alla mainitsemme osan:

  • Bolsonaron hallituksella on erittäin läheiset suhteet suurmaanomistajiin, joten trooppisten metsien suojelua ja valvontaa on vähennetty merkittävästi, erityisesti Amazonilla. Metsäpalot, jotka järkyttivät maailmaa viime vuonna, roihuavat edelleen. Mediahiljaisuudesta huolimatta tilanne on jopa vakavampi kuin viime vuonna.
  • Pohjattomassa ahneudessaan suurmaanomistajat ovat hyökänneet myös maattomien työläisten asutusten kimppuun. Maattomien työläisten järjestö MST kamppailee maareformin – jollaista Brasiliassa ei ole koskaan tehty – puolesta. Sen lisäksi, että MST on menettänyt paljon tukea (jonka pitäisi olla taattu Brasilian perustuslain puolesta), MST:tä on painostettu lukuisilla laittomilla häätöilmoituksilla jo ennen kuin Bolsonarosta tuli presidentti, vuoden 2016 vallankaappauksesta asti.
  • Sen lisäksi alkuperäiskansojen yhteisöt kohtaavat jatkuvaa ahdistelua asemiesten ja mailleen tunkeutuneiden kullanhuuhtojien toimesta.
  • Ideologisesti Bolsonaro puolustaa radikaalia uusliberaalia politiikkaa. Vuoden 2016 vallankaappauksen jälkeen terveydenhuollon ja koulutuksen menoihin asetettiin pysyvä rajoitus 20 vuoden ajaksi. Sen lisäksi työntekijöiden oikeuksia on heikennetty ankarasti ”joustavammaksi” paikalliseksi sopimiseksi. Bolsonaron hallitus on myös ajanut eläkeuudistusta, ryöstäen työläisiltä heidän entuudestaan pienet eläkekorvauksensa. Vedenkäsittelyinfrastruktuuri yksityistettiin. Hallitus esiintyy ”ultranationalistisena”, samaan aikaan kun se leikkaa kansan oikeuksista ja avaa Brasiliaa imperialististen voimien hyväksikäyttöä varten.
  • Bolsonaron vaalipropaganda perustui laajalti “kansalliseen turvallisuuteen”. Brasiliassa on tällä hetkellä yli 750 000 ihmistä telkien takana ja fasistinen presidentti, virkakautensa ensimmäisenä vuotena, esitteli ylpeänä vankiloiden 3,89% kasvua vuonna 2019. Vuoden 2016 vallankaappauksen jälkeen poliisiväkivalta on myös kasvanut hälyttävästi. Vuonna 2018 poliisin toiminta häiriköi 6 220 Brasilialaisen elämää. Brasilian sotilaspoliisi ajaa köyhien ja tummaihoisten tosiasiallista kansanmurhaa – 3 neljästä poliisin murhaamasta Brasilialaisesta on tummaihoisia. Bolsonaron hallinnon myötä poliisiväkivalta on ollut kasvussa.
  • Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: Bolsonaro vähättelee pandemian vakavuutta. Hän puolustaa avoimesti ajatusta, jonka mukaan sosiaalista etäisyyttä ei tulisi pitää, ja on syössyt Brasilian toisiksi pahiten koronaviruksesta kärsineeksi maaksi (ei ainoastaan tartuntojen, vaan myös kuolemien määrässä). Pandemian leviäminen paljastaa maan luokkaluonteen: rikkaat, joilla on varaa matkustaa, toivat viruksen maahan, ja köyhät työläiset, jotka ovat töissä yläluokan palveluksessa, näiden toimistoissa tai kodeissa, veivät sairauden köyhiin yhteisöihin. Köyhimmissä yhteisöissä ei ole edes vettä käsienpesua varten.
  • Ymmärryksemme mukaan kamppailu Braziliassa tiivistyy nyt kahteen sanaan: FORA BOLSONARO! BOLSONARO ULOS! Suojellaksemme Amazonia, suojellaksemme alkuperäiskansoja, toteuttaaksemme maareformin, palauttaaksemme työväen oikeudet, kohdataksemme pandemian, taistellaksemme rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan sekä viimeiseksi: pysäyttääksemme vallankaappauksen Brasiliassa; Jair Bolsonaro on poistettava vallasta, Lulan poliittiset oikeudet on palautettava, ja uudet vaalit on järjestettävä.

Oleellisia linkkejä:

Fora Bolsonaro -komitea.

2 kommenttia artikkeliin ”Fora Bolsonaro! Bolsonaro ulos! Kutsu mielenosoituksiin 18.7. ja 2.8.

Kommentointi on suljettu.