Brasiliassa on hätätila – Bolsonaro on kukistettava työväen yhteisrintamalla

Helsingin Narinkkatorilla osoitettiin lauantaina 18.7.2020 proletaarista solidaarisuutta Brasiliaan ja kutsuttiin ihmisiä mukaan laajempaan presidentti Jair Bolsonaron vastaiseen #ForaBolsonaro-mielenosoitukseen kansainvälisenä toimintapäivänä sunnuntaina 2.8.2020.

Mielenosoituksia kutsuu koolle Suomessa asuvien brasilialaisten komitea, Comitê Fora Bolsonaro – Finlândia.

Proletaarit-komitean puolesta puheenvuoron käytti lauantaina Juho Tamminen.


Olemme kaikki kuulleet Bolsonaron rikollisesta ja epäinhimillisestä politiikasta. Brasiliassa on vakava hätätila, maa on luisumassa fasismiin, ja pelissä ovat niin alkuperäiskansojen ja työläisten oikeudet kuin sademetsien tulevaisuus.

Bolsonaro ei kuitenkaan valitettavasti ole mikään yksittäistapaus. Hän on osa kansainvälistä taantumuksen ja äärioikeiston nousua. Bolsonaroja löytyy niin Brasiliasta, Jenkeistä kuin Suomestakin. Ilmiö ei ole uusi; kyseessä on pääoman ja porvariston etu. Samanlaista riistäjien politiikkaa harjoitetaan kaikkialla kapitalistien toimesta. Kyse ei ole siitä, että Bolsonaro, Trump tai Halla-aho olisi yksittäinen mätä omena puussa. Kyse on kapitalismin sovittamattomasta ristiriidasta porvariston ja työväenluokan välillä.

Sosialidemokraattinen PT oli vallassa Brasiliassa yli vuosikymmenen. Lulan valitseminen maan presidentiksi loi odotuksia ei vain Brasilian työläisissä, köyhissä, maattomissa, vaan koko Latinalaisessa Amerikassa ja maailmassa. Silti, vaikka PT teki pinnallisia (vaikkakin tärkeitä) parannuksia, se ei ratkaissut porvarillisen yhteiskunnan syvempää ristiriitaa. Tulos oli PTn uskottavuuden menetys. PT:n ajamat hetkelliset parannukset olivat liikaa Brasilian brutaalin ylimieliselle omistavalle luokalle ja keskiluokalle, jotka ovat historiallisesti pitäneet maassa kaikkea valtaa. Seuraus tästä oli ensin Temer ja nyt Bolsonaro.

Omistava kapitalistinen luokka käy häikäilemättömästi jatkuvaa luokkataistelua meitä vastaan. Fasismi on kapitalismin väkivaltainen puolustus, joka nousee aina puolustamaan pääoman intressejä. Sen lisäksi talouskuri, leikkaukset, luokkaväkivalta ja ympäristön raiskaaminen ovat johdonmukaista oikeistolaista politiikkaa. He eivät tee tätä hölmöyttään, vaan häikäilemättömyyttään.

Tätä vastaan on käytävä työläisten yhteisrintaman voimin. Kaikkialla maailmassa meitä työväenluokkaa yhdistää suhde pääomaan ja tuotantovälineisiin; me teemme kaikki työt, mutta porvarit vievät kaikki hedelmät ja pitävät käsissään valtaa. Tätä vastaan ei riitä äänestäminen tai edustuksellinen politiikka. Tarvitaan työväenluokan suoraa toimintaa: lakkoja, työnhidastuksia, järjestäytymistä valtion mielivaltaa ja fasistisia jengejä vastaan – kapinaa.

Me työläiset, me proletaarit, olemme kuitenkin yhdessä vahvempia kuin yksikään bolsonaro tai kotimainen fasisti.

Vain työläisten yhteisrintamalla voimme kukistaa kapitalismin ja fasismin.

Meidän on koottava yhteen järjestäytynyt työväenluokka sekä vasemmisto, yhteiseen, luokkapohjaiseen rintamaan. Tämä, nimenomaan työväenluokan taistelu, on ainoa asia, joka voi pysäyttää fasismin ja lopulta kumota kapitalismin. Niin kauan kuin on kapitalismia, tulee olemaan myös fasismia, rasismia, syrjintää, ympäristörikoksia; bolsonaroja.

Osoitamme tänään proletaarista solidaarisuutta Brasilian työväenluokalle, sekä halumme taistella luokkamme puolesta.