Turun puukotusiskusta fasistiseen muistojuhlaan

On pian kulunut kolme vuotta Turun puukotusiskusta.

En vielä tuolloin asunut Turussa, muutin vasta vuoden 2018 alussa, mutta kihlattuni asui ja oli kulkenut kauppatorin läpi rautatieasemalle tuntia ennen iskua. Hän oli tullut tapaamaan minua Tampereelle ja tavatessamme uutiset iskusta olivat alkaneet leviämään. Se oli kouraissut: jos tekijä olisi valinnut vähän eri ajankohdan, olisi elämäni rakkaus ollut vakavassa vaarassa.

Teko tuli järkytyksenä, muttei yllätyksenä. Länsimaat ovat yli sadan vuoden ajan puuttuneet Lähi-idän politiikkaan ja käytännössä luoneet olosuhteet, jotka synnyttävät terroristisia ääriliikkeitä.

Monet kiinnittivät kuitenkin huomiota uutisointiin siitä, että teko olisi ensimmäinen terrori-isku Suomessa. Nykypäivänä Wikipediassa lukeekin, että teko on ensimmäinen ”jihadistisessa tarkoituksessa tehty” terrori-isku Suomessa, koska onhan Suomi kärsinyt äärioikeistolaisesta terrorista sekä varhaisessa historiassaan, että ihan viime vuosikymmeninä, esimerkkinä vaikkapa pakolaiskeskuksiin kohdistuvat polttopulloiskut.

Syy siihen miksi puhun äärioikeiston terrorista Turun puukotusiskun yhteydessä on, että ISIS ei järjestä vuosittain tapahtumaa teon vuosipäivän aikoihin Turussa. Sen sijaan fasistinen ”Kukkavirta” -tapahtuma järjestetään, minkä tarkoituksena on ”muistaa” Turun puukotusiskun uhreja.

Tällä kertaa järjestäjäksi on ilmoittaunut vain Kansallismielisten liittouma, mutta aikaisemmin järjestäjinä ovat olleet sen lisäksi Soldiers of Odin ja oikeuden päätöksellä lakkautettu Pohjoismainen vastarintaliike. Kukkavirtaan on aikaisemminkin osallistunut näiden liikkeiden aktiiveja, Perussuomalaisten aktiiveja ja Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa.

Turun puukotusiskussa kuoli kaksi naista ja loukkaantuneissa oli myös maahanmuuttajia. Muistaako ja kunnioittaako Kukkavirta iskussa loukkaantunutta 15-vuotiasta syyrialaista pakolaista? Kunnioittaako Kukkavirta 18-vuotiasta turvapaikanhakijaa Ahmad Hosseinia, joka yritti estää puukottajaa loppuun saakka?

Tänä vuonna Kukkavirran teemana on ”white lives matter”, eli rasistinen vastalause ”black lives matterille”. Uusnatsien Kukkavirta erittelee hyvin selkeästi, kenellä oli väliä iskuissa ja kenellä ei.

Muistettakoon myös fasististen liikkeiden historiallinen ja nykypäivään jatkunut naisvihamielisyys, jota ovat osoittaneet sekä niin kutsutut ääriliikkeet että Perussuomalaiset, joiden ajatushautomo julkaisi hiljattain hyvin naisvihamielisen teoksen, joten en usko että naisetkaan saavat sen enempää kunnioitusta fasisteilta.

Koen itse Kukkavirran halventavan kolmen vuoden takaista väkivallantekoa ja sen uhrien muistoa. Suomalaisella uusnatsilla ja jihadistilla on paljon enemmän yhteistä kuin minulla on kummankaan kanssa.

Olen kokenut rohkaisevaksi, että antifasistisiin mielenosoituksiin on yleensä tullut enemmän ihmisiä kuin mitä fasistit ovat saaneet kerätyksi (usein fastistit ovat tuoneet vahvistusta ulkomailta asti), mutta uusnatsien toiminta monesti vain muuttaa muotoaan. Tulisi olla selvää, että äärioikeistolainen liikehdintä Suomessa kattaa kaikki Soldiers of Odinin katupartiolaisesta Jussi Halla-Ahoon, eivätkä he häpeile käyttää yhtäkään tilaisuutta normalisoida maailmankuvaansa ja tavoitteitaan.

Toisaalta taas näen suurena ongelmana työväenluokan antifasistisen organisoitumisen puutteen: pelkät mielenosoitukset eivät riitä, vaan antifasistisen työn tulee olla integroitu työväenluokan organisaatioihin.

Perussuomalaiset ja muut fasistiset järjestöt usein esittävät olevansa työläisen asialla, mutta käytännössä toimivat työväenluokkaa vastaan. Suomessa porvarillinen valta käytti äärioikeistoa 20- ja 30-luvuilla työväenluokkaisen vastustuksen tukahduttamiseksi terrorilla. Sama on odotettavissa tulevilla vuosikymmenillä, jos fasismia ei tunnisteta eikä sitä vastaan käydä tänä päivänä ja kaikilla rintamilla.

Kaikki tuki ja arvostus Turun puukotusiskujen uhreille ja heille, ketkä asettuivat tekijää vastaan. Suurin terrorin uhka ei kuitenkaan tule Suomen rajojen ulkopuolelta, vaan sisäpuolelta. He marssivat 16.8. Turussa, häväisten uhrien kokeman kärsimyksen. Kutsun kaikki, joiden on mahdollista tulla osoittamaan mieltä Turku ilman natseja -tapahtumaan samana päivänä.

Näytetään heille, että heitä ei kaivata sen enempää kuin jihadistisia terroristeja. Kehotan myös jatkamaan antifasistista työtä mielenosoitusten ulkopuolella ja muistamaan, että fasismi on nousussa kansainvälisesti. Sen kukistamiseksi riittää ainoastaan organisoitu ja vahva työväenliike.