Oikeutta siivoojille! Vantaalla 24.8.2020

Vantaan kaupunki on ostanut noin 100 000 eurolla siivouspalveluita yritykseltä (SMC Palvelut Oy), joka on syyllistynyt vakaviin työ- ja ihmisoikeusrikkomuksiin.

Vantaan kaupungin kohteissa työskentelevät siivoojat ovat pahimmillaan kokeneet systemaattista työsyrjintää: siivoojat ovat tehneet ympärivuorokautisia työpäiviä alipalkattuina, jopa palkatta sekä joutuneet useiden ihmiskaupan piirteitä sisältävien rikosten kohteiksi.

Sopimus yrityksen kanssa on nyt irtisanottu 10. elokuuta 2020 alkaen, mutta se ei riitä.

Vantaan kaupungin tulee kantaa vastuunsa siitä, etteivät yrityksen työntekijät jää tyhjän päälle ilman tukitoimia. Ongelma on tätä tapausta laajempi: kyse ei ole vain yhdestä rikollisesta yrityksestä, vaan vuosia kestäneestä laajemmasta rakenteellisesta työntekijöiden riistoon perustuvasta ilmiöstä, johon on puututtava.

Vastustamme siivouspalveluiden ulkoistamista sekä kilpailutusta, jossa halvin tarjous voittaa työntekijöiden oikeuksien kustannuksella. Ulkoistaminen ja kilpailutus eivät ole vaihtoehtoja organisaatioille, jotka eivät valvonnassaan kykene tai halua puuttua vakavaan työperäiseen riistoon.

Vantaan hankintajohtaja Tiina Ekholmin mukaan kaupungin ei ole mahdollista rajoittaa alihankkijoiden käyttämistä, eikä myöskään ketjuttamista nykylain puitteissa voida rajoittaa.

Mikäli valvontaa ei voida suorittaa, kaupungin tulee palkata omat siivoojat ilman välikäsiä. Vaadimme, että Vantaan ostamien palveluiden kaikki tuottajat tarkastetaan ja väärinkäytösten ilmetessä ryhdytään välittömiin toimiin.

Siivoustyö on tärkeää ja yhteiskunnan toimimisen kannalta välttämätöntä työtä. Näinkö kaupunki näyttää arvostuksensa raskaan työn tekijöille? Ei käy – Häpeä Vantaa! Oikeutta Siivoojille!

Mielenosoituksen järjestää Oikeutta siivoojille -liike.


OIKEUTTA SIIVOOJILLE! -mielenosoitus
Aika: 24.8.2020 klo 16.30
Paikka: Vantaan kaupungintalon edessä (Asematie 7)

Tapahtuma löytyy myös Facebookista.

Yksi kommentti artikkeliin ”Oikeutta siivoojille! Vantaalla 24.8.2020

Kommentointi on suljettu.