”Natsit pois Turusta ja heti!” – Äärioikeiston rasismi yhä avoimempaa

Noin 800 antifasistia kokoontui sunnuntaina Turku ilman natseja -mielenosoitukseen vastalauseena äärioikeiston kolmatta kertaa kaupungissa järjestämälle 188-Kukkavirta-tapahtumalle.

Vanhalla suurtorilla kuultiin fasismin vastaisia puheenvuoroja monelta elämänalalta ja erilaisista perspektiiveistä, myös fasistisen väkivallan kohteeksi joutuneilta.

Paikoitellen hyvinkin tiukkasanaisissa puheissa turkulaiset tekivät selväksi, ettei uusnatsien ja valkonationalistien toiminta ole tervetullutta kaupunkiin.

– Me kaikki tiedämme mitä natsit ja fasistit ovat tehneet, ja mihin he kykenevät, totesi lastentarhanopettaja Paco Diop, yksi puhujista.

– Minulla ei ole mitään kärsivällisyyttä natsismia ja rasismia kohtaan, enkä edes toivo sellaista. Miksi meidän tulisi käyttäytyä kohteliaasti tai olla hiljaa silloin, kun on pakko puuttua tilanteeseen? On naivia ja todella vaarallista seikkailua olla valmistautumatta vihollistamme vastaan.

Diopin mukaansa natsien ja rasistien tapahtumien järjestäminen tulisi kieltää koko maassa.

– Liika on liikaa, ja nyt se riittää. Vaadimme, että natsit poistuvat Turusta ja heti. Hallituksemme voisi auttaa enemmän tässä tärkeässä taistelussa, ei pelkästään sanoin.

Mielenosoitusta tuki laaja joukko eri järjestöjä ja liikkeitä. Myös Proletaarit oli mukana tukijoissa ja näkyi mielenosoituksessa tunnuksineen ja lentolehtisineen, joissa painotettiin työväenliikkeen omaehtoisen fasismia vastaan järjestäytymisen tärkeyttä.

Antifasistien keräännyttyä Vanhalle suurtorille äärioikeisto marssi ”White Lives Matter” -tunnuksin kaupungin läpi, asettuen Tuomiokirkkosillan kupeeseen Aurajoen kummallekin puolelle.

188-marssin kärjessä esiintyi ex-perussuomalaisen Terhi Kiemungin ”Kansallismielinen liittouma”, joka Turussa esiintymisen ohella tunnetaan lähinnä ampumaharjoittelun järjestämisestä vasemmistolaisia poliitikkoja vastaan.

Marssijoiden vaatetuksessa esiintyivät hakaristien ja Blood & Honourin kaltaisten uusnatsijärjestöjen tunnusten lisäksi tänä vuonna mm. kiitosviestit holokaustista vastanneelle SS-päällikölle Heinrich Himmlerille sekä kehotukset puolustaa ”valkoista rotua” ja ”pitää Suomi valkoisena”.

Marssijoiden joukossa oli fasismin ja etnonationalismin takia Perussuomalaisten nuorisojärjestöstä erotettuja henkilöitä ja tunnettuja kielletyn PVL:n uusnatseja sulassa sovussa nykyisten Suomen Sisun ja Perussuomalaisten jäsenten kanssa.

Uusnatsien media teki tapahtumasta suoraa verkkolähetystä, ja PVL:n peitejärjestö ”Kansallisnuoret” kävi tapahtuman yhteydessä sotkemassa Taidemuseon läheltä löytyvän V. I. Leninin patsaan.

Yritys yhdistää sanoma Turun puukotusiskujen uhrien muistamiseen oli tällä kertaa aiempaakin heikompi, puhujien keskittyessä julistamaan avoimen rasistista sanomaansa.

Kunniapuhujaksi ei tällä kertaa oltu saatu PS:n kansanedustajaa; tätä virkaa toimitti Suomen Sisun Tuukka Kuru (ex-PS-nuoret). Siinä missä retoriikka kovenee vuosi vuodelta, osanotto tapahtumaan oli aiempia vuosia vaisumpi, toista sataa henkilöä.

Äärioikeiston kokoontuminen sai vastaansa Turku ilman natseja -mielenosoituksesta Porthaninpuistosta päin saapuneen väkijoukon, jonka mielestä natsit ja heidän tukijansa eivät kuulu Turkuun – tai minnekään.

Mellakkapoliisien rintama asettui Uudenmaankadulle suojelemaan äärioikeiston tilaisuutta ja estämään antifasistien etenemisen.

Väkijoukko jäi huutamaan antifasistisia iskulauseita kadunkulmalta niin, että ne kuuluivat myös äärioikeiston suorissa verkkolähetyksissä.

Turku ilman natseja -mielenosoituksen ohjelma jatkui tämän jälkeen vielä Vanhalla suurtorilla lukuisten artistien esityksillä. Musiikkinsa kautta rasismin ja fasismin vastaisen viestin tarjosivat Ronskibiitti, Adikia, Nisa, MC Kajo & Vicci, Isimasa & DJ Ollimaine Jäbä sekä DJ Awak.