”Häpeä Vantaa, vastuusi kanna” – Siivoojat vaativat oikeutta kaupungintalolla

Oikeutta siivoojille -liike ja Vantaan JHL järjestivät mielenosoituksen Vantaan kaupungintalon edessä maanantaina 24.8.2020. Tapahtumassa vastustettiin Vantaan kaupungin yksityistämispolitiikkaa sekä vaadittiin oikeutta siivoojille ja muille matalapalkka-aloille.

Mielenosoituksen kirvoittivat Vantaan kaupungin alihankkijana toimineen SMC Palvelut Oy:n törkeät työ- ja ihmisoikeusrikokset. Yrityksen työntekijät ovat kokeneet systemaattista työsyrjintää, kuten palkkojen pimittämistä ja alipalkkausta. Yhtiön toiminnassa on merkkejä jopa ihmiskaupasta.

Vantaan kaupunki irtisanoi SMC Palvelut Oy:n kanssa tehdyn sopimuksen 10.8.2020, mutta se ei riitä, sanovat siivoojat. Ongelma ei rajoitu pelkästään yhden yrityksen toimintaan, vaan samaa riistoa esiintyy lähes kaikkien alan toimijoiden keskuudessa.

Mielenosoittajien vaatimus oli yksinkertainen: koska kunnollista valvontaa hankinnalle ei voida eikä haluta tehdä, on Vantaan kaupungin palkattava siivoojat kaupungin itsensä palvelukseen. Seis yksityistämiselle ja työehtojen polkemiselle.

Huomionarvoista on, että myös Helsingin ja Espoon kaupungit ostavat palveluja SMC Palvelut Oy:ltä.

Yksityistämisen hinta

”Halpa hinta kaupungille, paska diili siivoojille!” kuului mielenosoittajien huuto.

Siivoojien kokemukset ovat tyypillisiä. Yksityistämisen seuraus kaikkialla on työehtojen ja -olojen heikkeneminen, suora porvarillinen riisto ja pahimmillaan ihmiskauppa.

– Onhan tätä ollut pitkän aikaa jo. Tämä on rakenteellinen ongelma, sanoi siivoojana uran tehnyt Kirsti Kangas.

Porvarilliset poliitikot vakuuttelevat usein, että yksityistäminen on tehokkaampi tapa tuottaa palveluja. Kun he puhuvat ”tehokkuudesta”, tarkoittavat porvarit nimenomaan riistoa: ”tehokkaimmille” työntekijöille ei tarvitsisi maksaa palkkaa ollenkaan!

Kapitalisteja ei kiinnosta palvelujen laatu eikä työntekijöiden hyvinvointi ja oikeudet. He ovat kiinnostuneita vain voittomarginaalista.

– Olen nähnyt paljon erilaisia epäkohtia, jotka liittyvät juuri siihen, että työntekijä ei pärjää siellä työolosuhteissa, koska hän ei tunne kieltä tai oikeuksiaan, kertoi työsuojeluvaltuutettuna toimiva Heta Tuura.

– Hän ei välttämättä edes tiedä, että meillä on ammattiliitot, meillä on työsuojelu; hän ei tiedä, kehen hän vetoaa, kun häntä kiristetään.

Matalapalkka-alat ansaitsevat parempaa

Myös Proletaarit osallistui mielenosoitukseen ja tukee siivoojien taistelua oikeuksistaan. Juho Tamminen käytti järjestön puolesta puheenvuoron ja kirjoitti seuraavan kannanoton:


Siivous on elintärkeä ammatti. Ilman siivoojia niin työtilat kuin julkiset tilammekin täyttyisivät kuonasta ja roskasta.

Koronakriisi on nostanut pinnalle siivoojien tärkeyden: taudinaiheuttajien lymytessä pinnoilla, on siivoaminen kirjaimellisesti elintärkeää. Siivoojat tekevät paljon hyödyllisempää työtä kuin pankkiirit, sotilaat tai poliisit. Ilman siivoojia kansanterveys romahtaisi hetkessä – kuten myös logistiikan toimivuus, työviihtyvyydestä puhumattakaan.

Käytännössä jok’ikinen ammatti on sidottu toimivaan laitoshuoltoon. Miksi siis siivoojat saavat niin alhaista palkkaa?

Syy on moniulotteinen. Siivoojien kohtalo on sama kuin hoitajien: ilman heitä emme olisi kukaan elossa, mutta he saavat vain vaivoin toimeentuloon vaadittavaa palkkaa. Matalapalkkauksen uhreiksi joutuvat etenkin naisvaltaiset alat; perinteisesti porvaristo on sortanut naispuolista työläistä miehiä kovemmin. Matalapalkka-aloilla yliedustettuina ovat myös etniset vähemmistöt. Kapitalismin hierarkia on selkeä.

Kohtelemalla toisia työläisiä heikommin kuin toisia porvaristo hajottaa työväenluokan rivejä. He haluavat usuttaa meidät toisiamme vastaan, ja teeskentelevät, kuten matalapalkka-alat olisivat meidän kaikkien etu! He haluavat uskotella meille, että meidän jokaisen tulisi ajaa vain kapeasti oman ammattialamme etuja, eikä käydä yhtenäistä luokkataistelua.

Työläinen: palkkasi ei nouse, jos toiselle työläiselle maksetaan sinua vähemmän. Suostumalla toisten sortoon oma osasi ei parane! Päinvastoin: tilanne heikentää meidän yhteistä asemaanne luokkana.

Siksi meidän on liityttävä yhteen. Se, mikä voidaan tehdä yhdelle, tehdään ennen pitkää myös kaikille. Kun yhdellä alalla yksityistäminen ja heikennykset menevät läpi, ajetaan ne ennen pitkää muillekin aloille. Yksikään työtaistelu ei ole irrallinen toisesta. On meidän jokaisen asia, jos yhden alan työntekijöitä sorretaan. Yhtenäinen työväenluokka voi panna stopin jokaiselle yritykselle heikentää työehtoja millään alalla. Yksin olemme heikkoja, mutta yhdessä meillä on maailma voitettavanamme.

Kaikkien maiden työläiset, liittykää yhteen!