Rasististen rikosten nousu Portugalissa huolestuttaa Euroopassa

Yleiseurooppalainen rasismin vastainen verkosto European Network Against Racism (ENAR) varoittaa kasvavasta rasistisesta väkivallasta Portugalissa ja vaatii pikaisia rakenteellisia toimia kansanedustajiin, tutkijoihin ja aktivisteihin kohdistettujen hyökkäysten ja tappouhkausten johdosta.

Proletaarit julkaisi hiljattain kaksi juttua, jossa lähestyttiin Portugalin rasismin ongelmaa sekä äärioikeiston ilmiötä. The Guardian -sanomalehti uutisoi äskettäin ENAR:n vetoomuksesta ongelmasta, jossa vaaditaan toimenpiteitä viranomaisilta vastaamaan huolestuttavaan rasistisen väkivallan kasvuun maassa.

Kesän aikana Lissabonin antirasistisen järjestön SOS Racismon johtaja Mamadou Ba sai kirjeen. ”Tavoitteenamme on tappaa kaikki ulkomaalaiset ja antifasistit – ja sinä olet kohteidemme joukossa”, siinä luki. Muutama viikko myöhemmin seurasi viesti, jossa häntä kehotettiin lähtemään Portugalista tai hänen perheensä tulisi kohtaamaan seuraamukset. Tämän viestin mukana oli luodin hylsy.

Kuten aiemmin kerroimme, tämän vuoden tammikuussa poliisi pahoinpiteli angolalaisen naisen hänen tyttärensä edessä, koska heillä ei ollut bussilippua. Helmikuussa poliisi hyökkäsi kahden brasilialaisen naisen kimppuun kapverdeläisen klubin ulkopuolella, ja Malissa syntynyt FC Porto -jalkapalloilija Moussa Marega jätti pelin kesken sen jälkeen, kun fanit huusivat rasistisia häväistyksiä katsomoista.

Viime helmikuussa Malissa syntynyt FC Porto -jalkapalloilija Moussa Marega jätti pelin kesken sen jälkeen, kun fanit huusivat rasistisia häväistyksiä katsomoista. Kuva: Serena Taylor/Adam Smith

Vakavin rasistisen väkivallan tapaus tapahtui kuitenkin heinäkuussa, kun mies ampui neljä kertaa guinealaistaustaista näyttelijää Bruno Candéa keskellä katua lauantai-iltapäivänä. Candé kuoli paikan päällä. Tekijä oli loukannut Candéa rasistisilla solvauksilla edellisinä päivinä ja oli uhkaillut ampuvansa hänet kuoliaaksi. ENAR on kuvannut tapausta ”nimenomaisesti rasistisesti motivoituneeksi rikokseksi”.

Antirasistinen mielenosoitus Lissabonissa heinäkuussa, guinealaistaustaisen näyttelijän Bruno Candén murhan jälkeen. Kuva: Isabel Louçã

ENAR:n mukaan viime kuukausina Portugalissa on esiintynyt hyvin huolestuttavia äärioikeiston rasistisia hyökkäyksiä, jotka vahvistavat sitä näkemystä, että vihamieliset viestit ruokkivat aggressiivisempaa taktiikkaa, joka kohdistuu rodullistettujen vähemmistöjen ihmisoikeuksien puolustajiin.

Mamadou Ba vahvistaa, että väkivalta on lisääntynyt huomattavasti, ja se on selkeä seuraus äärioikeiston terrorismin kasvusta Portugalissa viime vuosina.

The Guardian -lehden mukaan Portugalin komissio tasa-arvon puolesta ja rotusyrjintää vastaan (Comissão para a Igualdade e Contra a Discriminação Racial, CICDR) sai viime vuonna 436 valitusta rasismitapauksista, mikä on 26% enemmän kuin vuonna 2018.

Äärioikeiston nousu eduskuntaan rohkaisi rasistisiin väkivallantekoihin

ENAR katsoo, että äärioikeistolaisen Chega-puolueen nousu maan parlamenttiin viime vuoden eduskuntavaaleissa on vaikuttanut tilanteeseen. Sen johtaja, ja toistaiseksi ainoa kansanedustaja, André Ventura, on ollut avaintoimija rasistisen diskurssin normalisoimisessa. Käsittelimme tätä prosessia aiemmin julkaisemassamme jutussa.

ENAR:n mukaan Venturan kansanedustajaksi valitsemisen jälkeen äärioikeistolaisia aktivisteja on rohkaistu tekemään rasistisia rikoksia. The Guardian myös huomauttaa artikkelissaan, että Ventura on nimittänyt entisiä uusnatsiryhmien jäseniä puolueensa johtotehtäviin – vaikka hän myöhemmin väitti olevansa tietämätön heidän taustoistaan. Hän on myös kutsunut häntä vastaan kilpailevaa naispoliitikkoa “mustalaisehdokkaaksi” ja puolustanut muslimiyhteisöjen ”rajua vähentämistä” Euroopassa.

Venturan diskurssi on samanlaista demagogista retoriikkaa kuin monien muiden äärioikeiston johtajien ympäri maailmaa. Venturan puheissa keskitytään voimakkaasti rikollisuuden torjuntaan, yleensä romanien tai afro-portugalilaisten ihmisten edustamana. Siitä huolimatta, että hallituksen tiedot osoittavat, että rikollisuus Portugalissa on vähentynyt tasaisesti 20% viimeisten 12 vuoden aikana.

Aiemmin julkaisemassamme jutussa Portugalin äärioikeistosta todettiin, että yhteiskunnassa olemassa olevat rasistiset asenteet eivät Chegan ja Venturan tulemiseen asti olleet löytäneet poliittista ilmaisua.

–  Olemme aina sanoneet, että Portugalissa oli aina paljon äärioikeiston kannattajia, mutta ei äärioikeiston johtajia. Nyt André Venturasta on tullut rakenteellisen rasismin megafoni parlamentissa, sanoi Mamadou Ba The Guardianille.

Keskustelu rasismista aiheuttaa vastustusta

Black Lives Matter -liike yrittää parhaillaan aloittaa keskustelun rasismista Portugalissa. Aihetta ei koskaan käsitelty dekolonisaation aikana, joka seurasi neilikkavallankumousta vuonna 1974. Ventura johtaa taantumuksellista oppositiota tätä prosessia vastaan.

Aiemmin kesäkuussa afro-portugalilaisten yhdistykset järjestivät maan suurimman rasisminvastaisen mielenosoituksen. Chegan johtaja vastasi omalla vastamielenosoituksellaan, jossa hänen nähtiin tekevän natsitervehdyksen, samalla pidellen banderollia, jossa luki ”Portugali ei ole rasistinen”.

Kansanedustaja ja Chega-puolueen johtaja André Ventura tekee natsitervehdyksen mielenosoituksessa, jonka teema oli ”Portugali ei ole rasistinen” Kuva: Tiago Miranda

Muutama viikko sitten eräs uusfasistinen ryhmittymä järjesti mielenilmaisu SOS Racismon päämajan ulkopuolella. Osallistujat olivat naamioituneet Ku Klux Klanin kaapujen kaltaisiin asusteisiin. Rakennuksen seinälle oli maalattu hakaristejä ja rasistisia iskulauseita. Tappouhkauksia lähetettiin aktivisteille kuten Mamadou Balle, mutta myös lukuisille tutkijoille ja kansanedustajille.

Uusfasistinen ryhmittymä järjesti mielenilmaisu SOS Racismon päämajan ulkopuolella. Osallistujat olivat naamioituneet Ku Klux Klanin kaapujen kaltaisiin asusteisiin. Kuva: Ricardo Cabral Fernandes/Facebook

– En koskaan kuvitellut niin paljon väkivaltaa, sanoi The Guardianille Joacine Katar Moreira, yksi kolmesta afro-portugalilaista naispuolisista kansanedustajista, jotka valittiin parlamenttiin vuosi sitten.

– Luulen, että jos joku olisi kertonut minulle, että se tulee olemaan tällaista, en olisi koskaan asettunut ehdokkaaksi.

Katar Moreira, joka syntyi Guinea-Bissaussa ja kärsii änkytyksestä, on ollut vainoamisen kohteena vaaleista lähtien, mukaan lukien Venturan toimesta. Äärioikeistolainen kansanedustaja käski Katar Moreiraa ”palaamaan maahansa” puheessaan parlamentissa.

– Näemme rasistisen vihapuheen normalisoitumisen alun. Rasistiset hyökkäykset normalisoituvat ja niitä oikeutetaan jopa poliittisesti ja institutionaalisesti, Katar Moreira kertoi The Guardianille.

Kansanedustaja Joacine Katar Moreira. Kuva: Rossio TV

Huolimatta syrjintävalituksen kasvavasta määrästä, juuri mikään rasistisista teoista ei ole johtanut tuomioihin. Vuosina 2014-2018 The Guardianille toimitettujen poliisitilastojen mukaan syrjintärikoksiin sekä vihaan ja vihaan yllyttämiseen rikoksia oli rekisteröity vähemmän kuin kolme.

ENAR totesi, että ”institutionaalisen vastauksen puute vain vahvistaa rasistisen väkivallan tekijöiden historiallisen rankaisemattomuuden tunteen ja kiistää kiireellisen tarpeen puuttua rasismiin Portugalissa”. Katar Moreira sanoi osaltaan, että Portugalissa esiintyy ”valtavaa vastarintaa” rasismista puhumista kohtaan, sillä ihmiset loukkaantuvat, kun sanomme olevamme rakenteellisesti rasistisessa yhteiskunnassa. He luulevat, että loukkaamme heitä yksilöllisesti.”

Ba kutsui sitä ”kiistämisen tilaksi” ja väitti, että nykyiset lait eivät riitä torjumaan syrjintää tehokkaasti.

Poliisi ei ole ratkaisu, vaan osa ongelmaa

Silti, kuten nähtiin edellisessä jutussamme aiheesta, rakenteellinen rasismi on juurtunut juuri niihin instituutioihin, joilta ENAR vaati toimipiteitä, kuten oikeuslaitos ja poliisi. Chega ja Ventura saavat paljon kannatusta poliisin keskuudesta, joten on vaikeaa kuvitella, että juuri nämä tahot tekisivät jotain ongelmalle. Poliisi on rajoittunut mandaattiin, joka koskee poliisien rasististen tatuointien pakollista poistamista, ikään kuin tämä ratkaisisi mitään.

Eikö olisi tehokkaampaa luottaa niihin antirasistisiin ja antifasistisiin kansalaisliikkeisin, jotka syntyivät hiljattain Portugalin kaduilla vastustamaan rakenteellista rasismia ja nousevaa uusfasismia, sen sijaan että ruokitaan illuusioita rasistisesta poliisista sekä rasistisen ja porvarillisen valtion oikeuslaitoksesta ongelman ratkaisijoina?