Ilmakuva Sofiasta, Bulgarian pääkaupungista

Bulgarian mafiavaltion irvokas rappeutuminen ja sosiaalinen epätoivo

Julkaisemme käännöksen Nikolai Draganovin ja Bojan Stanislavskin kirjoittamasta katsauksesta Bulgariassa kolme kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten syistä. Alkuperäinen teksti julkaistiin The Barricade -sivustolla 1.10.2020.


Pääministerillä ei ole vaatteita! Hän on makuuhuoneessaan, tyynynsä vieressä ase sekä kulta- ja rahakasa.

Missä Bulgaria on 30 vuotta kapitalismin palauttamisen jälkeen? Pitkälti elinkaarensa päässä. Yhteiskunnan ja kulttuurin tila on laskussa, talous harvainvaltaisten rakenteiden ja hyödyttömien instituutioiden hallussa.

Ei liene yllättävää, että kansa on kaduilla. Euroopan Unionin huomio on pakkomielteisesti sen rajojen ulkopuolisessa valtiossa, Valko-Venäjässä, kun yhteiskunta rapistuu sen kaakkoisrajalla. Ketään ei kiinnosta. Hallitusta johtaa autoritaarinen rikollinen, poliisit hakkaavat ihmisiä kadulla, oppositiolla ei käytännössä ole tiedotuskanavia ja yhteiskunta hukkuu epätoivoon. Mutta tämä on OK. Ei sanaakaan Brysselistä, Berliinistä tai Pariisista huolimatta kolme kuukautta jatkuneista päivittäisistä mielenosoituksita.

Spontaaniutta ja laveita vaatimuksia

Olet saattanut kuulla, että Bulgaria on ollut Euroopan Unionin köyhin ja epätasa-arvoisin maa jäseneksi hyväksymistestään lähtien. Olet myös saattanut lukea uutisista ihmisten olevan kaduilla.

Kesän ajan bulgarialaiset puoluetaustaan tai poliittisiin mielipiteisiin katsomatta ovat osoittaneet mieltään pääkaupunki Sofiassa sekä muissa urbaaneissa keskuksissa. Myös tuhannet miljoonista bulgarialaistaustaisista maahanmuuttajista osoittavat mieltään Isossa-Britanniassa, USA:ssa, Saksassa ja muissa maissa. Pian on kulunut kolme kuukautta – 90 peräkkäistä yötä ja päivää – tauottomia, aktiivisia katuprotesteja.

Bulgariassa on useita vakavia taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. Tämä on ilmiselvää. Yksi nopea vilkaisu Eurostatin verkkosivulle kertoo mielenosoituksille tuhansia syitä. Niin kummallista kuin se onkin, kammottavista tilastoista huolimatta mielenosoittajat eivät ole juuri esittäneet tiukkoja yhteiskunnallisia vaatimuksia. Heitä on enimmäkseen ajanut – ehdottoman hyväksyttävä ja oikea – tunne harvojen johtamasta, rapistuvasta valtiosta, täydellisestä oikeuden puutteesta, korruptoituneesta oikeusjärjestelmästä ja hämäräpuuhista riippuvaisista poliitikoista. Vaikka kaikenlaiset ihmiset osallistuvat mielenosoituksiin, ovat keskiluokkaiset ihmiset hallituksenvastaisen liikkeen ytimessä. Eurooppalaisen mittapuun mukaan he ovat köyhiä, mutta Bulgariassa he ovat hieman paremmassa taloudellisessa tilanteessa olevia ihmisiä jotka eivät voi enää hyväksyä valtavan korruption taakkaa.

Mielenosoitusten syttymisen taustalta voidaan löytää kaksi selkeää tapahtumaa. Kaksi lähes samanaikaista tapausta vapauttivat tämän odottamattoman tyytymättömyyden aallon, ja ihmiset lähtivat kaduille, sosiaaliseen mediaan kirjoittamisen sijaan.

Vene, ranta ja kansallinen turvallisuuspalvelu

Hristo Ivanov on ”Kyllä, Bulgarian”, pienen oikeistoliberaalin oppositiopuolueen, johtaja. Kaksi kuukautta sitten hän järjesti eräänlaisen poliittisen performanssin julkisella rannalla, jonka toinen poliitikko, Ahmed Dogan on ilmeisesti ottanut omistukseensa. Dogan on DPS:n (Oikeuksien ja vapauksien liike) kunniapuheenjohtaja, ja häntä pidetään yleisesti harvainvallan ruumiillistumana sekä pääministeri Boiko Borisovin kulissientakaisena rikoskumppanina.

Hänen palatsimaisen asumuksensa vieressä on ranta, joka on kaikkien dokumenttien mukaan julkista omaisuutta. Kuitenkin kaikki sille johtavat maareitit on suljettu tavallisilta ihmisiltä. Ivanov, joka oli Borisovin erään aiemman hallituksen oikeusministeri, saapui rannalle kumiveneellä muutaman aktivistin kanssa. Heitä olivat vastassa vartijat jotka työnsivät heidät takaisin veteen. Ivanov väitti näiden väkivaltaisten miesten olevan maan johtavien poliitikkojen turvallisuudesta vastaavan kansallisen turvallisuuspalvelun, NSO:n, työntekijöitä. Väitteet näytettiin myöhemmin todeksi.

Paljastui, että NSO on suojellut Dogania vuosikausia ilman mitään laillisia perusteita, vaikka hän on poistunut virallisesti politiikasta.

Valtakunnansyyttäjä vai mafian pyöveli?

Samaan aikaan tapahtui jotain muutakin. Maan valtakunnansyyttäjä Ivan Geshev, jonka eroamista mielenosoittajat myös vaativat, hyökkäsi ennenkuulumattomalla tavalla presidentti Roumen Radevia vastaan. Radev on Borisovin ainoa vakava poliittinen vastustaja. Ainoastaan Radev on onnistunut tuottamaan häviön Borisovin puolueelle (Kansalaiset Bulgarian eurooppalaisen kehityksen puolesta, GERB) sen 15 olemassaolovuoden aikana voittamalla presidentinvaalit vuonna 2016.

Geshevin uskotaan olevan lähellä DPS:ää ja sen johtohahmoa, pahamaineista Delyan Pehevskiä.
Hän on kansanedustaja, mediamoguli sekä yksi maan rikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista oligarkeista. Geshev ja Radev ovat kamppailleet siitä lähtien kun presidentti yritti estää Geshevin nimityksen syyttäjäksi.

Hyökkäys suunnattiin Radevin hallinnon korruptiosta syytettyjä korkea-arvoisia virkamiehiä vastaan. Syytökset ovat tekaistuja. Joku lähetti virkamiehelle tekstiviestin jossa kyseltiin mahdollista tukea liiketoimelle, johon tämä vastasi: ”katsotaan”. Hyökkäys oli kuitenkin suurieleinen: kymmenittäin panssariautoja, aseistettuja poliiseja ja niin edelleen.

Tämä johti konfliktin yltymiseen. Geshev esitti valtiosääntötuomioistuimelle virallisen kysymyksen presidentin koskemattomuudesta. Asiat kehittyivät nopeasti instituutioiden taisteluksi jossa mafian ja hallituksen voimat ovat yhdellä puolella, presidentti toisella.

Tämä näytti olevan viimeinen pisara.

Protesti alkaa

Heinäkuun yhdeksäntenä päivänä ihmiset kerääntyivät sankoin joukoin presidentin virkahuoneen edustalle Sofian keskustassa osoittaakseen tukensa ainoalle viralliselle äänelle, joka vastusti eduskunnan ja valtakunnansyyttäjän järjestämää oligarkkien hyökkäystä.

Radevia pidetään yleisesti ainoana lähes rehellisenä poliitikkona ja Borisovin harvainvaltaisen salaseuran vankkumattomana vihollisena. Nyt kun ylilyönnit ovat tulleet sietämättömiksi, ihmiset luonnollisesti kerääntyvät hänen ympärilleen.

Tilastot ovat yksi asia; köyhyys ja yleinen elintason lasku ovat täysin ymmärrettävä syy lähteä kaduille. Mafian valloittaman valtion törkeät tempaukset olivat kuin piste i:n päälle. Kansa ei voinut enää hyväksyä korruptiota, hävyttömyyttä ja huliganismia joka olikin tällä kertaa erityisen räikeää.

Kesäkuun alussa medialle vuodettiin äänitteitä, joissa kuullaan huomattavasti Boiko Borisovin kuuloista ääntä. Äänite on täynnä karkeaa kielenkäyttöä, poliittisiin vastustajiin suunnattuja loukkauksia, rumia huomioita ja ”vitsejä” eurooppalaisista johtajista sekä kuvauksia Borisovin tekemistä vallan väärinkäytöksistä.

Valtakunnansyyttäjä Ivan Geshev ei koskaan tutkinut näitä äänitteitä. Tarkemmin ilmaistuna, syyttäjälaitos tutki ne, mutta ei sitä mitä niissä sanottiin; sen sijaan tehtiin juttu ”laittomasta nauhoituksesta”. Geshevin toiminta on esimerkki välinpitämättömyydestä ja ylimielisyydestä.

”On helppoa kun on tyhmä”

Ensimmäinen vuoto lähetettiin useille median edustajille kesäkuun kahdestoista päivä. Äänite on hieman yli 6 minuuttia pitkä. Boiko Borisovilta kuulostava ääni voidaan kuulla selvästi. Konteksti viittaa myös pääministerin suuntaan. Ilmeisesti hän puhui puhelimessa toisen, tunnistamattoman, henkilön kanssa.

Borisov kuvailee kansalliskokouksen puheenjohtajaa ja oman puolueensa edustajaa Tsveta Karajenčevaa ”typeräksi kardzhalilaiseksi mulkuksi”. Borisov selitti ilmeisesti kuinka Karajenčevan tulisi puolustaa ristiriitaista näkökantaansa turkkilaisten 1800-luvulla suorittamaa armenialaisten kansanmurhaa kohtaan.

”Antakaa Tsvetan sanoa: Olen pelkkä tyhmä mulkku Kardzhalista enkä erota joukkomurhaa kansanmurhasta. Kestäkää typeryyteni.”

Tämän jälkeen seuraa pitkä yksinpuhelu siitä, kuinka Borisov valehteli eurooppalaisille politiikoille, kuten pääministereille, omasta tietämättömyydestään ja typeryytensä seurauksena tekemistään teoista.

”On helppoa kun on tyhmä! Tänään minun täytyi selittää kolme kertaa yhdelle heistä [eurooppalaisista poliitikoista – toim. huom.] että en ymmärrä mitä hän sanoo koska en osaa englantia. Kusetin heitä kunnolla. Siitäs saivat, nämä ulkomaalaiset, nämä pääministerit… Ja kun he tajusivat että kusetin heitä, he alkoivat soitella minulle kysyäkseen miksi, ja niin edelleen. Minun täytyi selittää heille että kaikki on tehty niin hyvin kuin mahdollista. Olen tyhmä. Englantini on huonoa. Oikeastaan luulin heidän haluavan sitä, vitut siitä. Nyt kaikki on päin persettä ja olkoon niin.”

”Levittäkää mediassa sanaa!”

On kuvattu myös toinen vastaavanlainen tapaus. Puhujan mukaan keskustelu käytiin ”Vladi Goranovin, Sotirin ja Geshevin” välillä. Luultavimmin kyseessä ovat valtiovarainministeri Vladislav Goranov, silloinen valtakunnansyyttäjä Sotir Tsatsarov, sekä hänen tuleva seuraajansa Ivan Geshev.

”Aamulla kävi sama juttu. Vladi Goranov, Sotir ja Geshev olivat kanssani ja he nauroivat siellä hiljaisesti, ja olin mielissäni selittäessäni saksalaiselle, baijerilaiselle, kollegalleni kaiken tapahtuneen tyhmyyteni takia. Hetken päästä vielä unkarilaiselle ja puolalaiselle kollegalle. Lopulta Geshev huutaa: No, tykkään esittää olevani hullu, mutta sinä, herra pääministeri, näytät pärjäävän siinä erinomaisen hyvin. Ei, sanon hänelle, Veli – olen tyhmä ja se on minulle helppoa. Sinä olet fiksu ja se on hankalaa. Sano siis Tsveta Karajenčevalle että selittää kaiken tyhmyydellään.

Karkea kielenkäyttö, jota on vaikea toistaa käännöksessä koko komeudessaan, ei kuitenkaan ole äänitteen suurin ongelma. Siinä puhuja myöntää lähettäneensä ”riippumattoman” säätelevän elimen yksityisen yrityksen kimppuun koska sen omistaja ”ei totellut” Borisovia.

”Levittäkää mediassa sanaa että olen lähettänyt taloutta valvovan komission Euroholdiin vain tahriakseni hänen maineensa koska hän ei tottele! Tämä on erittäin tärkeää”.

Borisov tiesi ilmeisesti etukäteen apulaisministeri Alexander Manoleviin kohdistuvista syytöksistä. Häntä syytettiin myöhemmin eurooppalaisten varojen väärinkäytöstä.

”Manolev on nalkissa. Syytteet nostetaan tänään tai huomenna ja hän on mennyttä. Varoitin häntä. Ja paikallinen pormestari tulee tuhoutumaan myös”, kuuluu äänitteellä.

Kävi ilmi, että Borisov yritti tekaista skandaalin myös silloista opposition kansanedustajaa ja europarlamenttikandidaattia Elena Jončevaa vastaan. Skandaali oli samankaltainen kuin johon Alexander Manolev oli joutunut: hän rakennuttanut eurooppalaisilla varoilla pienen hotellin, josta tuli kuitenkin Manolevin kartano. Tämä on tyypillinen bulgarialaisten poliitikkojen temppu.

”Siispä käräytän heidät kaikki. Ja luuletko että Elena Jončeva ei kärähdä? Ne hoitelevat molemmat, niiden molempien vierastalot menevät samalla. Olen lähettänyt poliisin ja näyttää siltä ettei siellä ollut vieraita kuten Manolevin tapauksessa…”

Myöhemmin Manolevia vastaan tosiaan nostettiin syytteet, mutta Elena Jončeva ja hänen perhettään vastaan ei löydetty todisteita.

Drooneja, rahaa, kultaa, videoita ja ”kaunis nainen”

Borisov kutsui vuotaneita äänitteitä väärennetyiksi. Hän väitti, että äänitteet oli koottu yhteen hänen mediassa pitämistään julkisista puheista. Ei kuitenkaan selvinnyt missä puheissa Borisov on käyttänyt näin karkeaa kieltä.

Pian Borisov vaihtoi puolustuskannalta hyökkäykseen. Hän syytti Roumen Radevia – istuvaa presidenttiä joka asuu samassa kaupunginosassa – siitä, että hän ”tarkkailee häntä droonilla joka pörrää talon ympärillä ja ikkunoiden edessä, mutta NSO ei suostu ampumaan sitä alas vaikka se saattaa kuljettaa räjähteitä”. Radev nauroi syytöksille ja vaikka hän myönsi omistavansa droonin, sanoi hän Borisovin väitteiden olevan sellaisia, että niistä ei voida käydä vakavaa poliittista keskustelua.

Toinen paljastusten sarja ilmeni viisi päivää myöhemmin, kesäkuun seitsemäntenätoista päivänä. Tällä kertaa medialle lähetettiin kuvia Boiko Borisovin makuuhuoneesta. Raskauttavaa kuvissa oli yöpöytä jonka päällä oli pistooli sekä vetolaatikko joka oli täynnä 500 euron setelinippuja ja kultaharkkoja.

Kuvien irvokkaan halpaa tunnelmaa ei voi kuin hämmästellä, ne kun ovat äärimmäisen kuvaavia Bulgarian tilasta vuonna 2020.

Kuten mainittua, pöydän viereisellä sängyllä nähdään henkilö joka näyttää huomattavasti Boiko Borisovilta. Ilmeisesti valokuvat on otettu eri päivinä, sillä rahamäärät ovat erilaiset.

Borisovin mukaan vain kuva hänestä nukkumassa on aito, ja väittää pistooli- ja rahakuvia väärennetyiksi. Myöhemmin julkaistiin video Borisovin kodista, jossa peilin kautta voidaan selvästi nähdä kuvaajan olevan nainen. Borisov selitti tämän ”kauniin naisen” olevan presidentti Roumen Radevin lähipiirin lähettämä.

Kummallista kyllä, valtakunnansyyttäjä Ivan Geshev ei ole tutkinut yhtäkään näistä väitteistä. On selvä, että Borisov tietää kuka häntä valokuvasi hänen nukkuessaan ja kenties, hänen mukaansa, lavasti kuvat mustamaalatakseen tätä. Tällä hetkellä syyttäjänvirastoa ei ole kiinnostusta selvittää asiaa.

Se, että syyttäjänvirasto kieltäytyy tutkimasta tapausta, jossa pääministeri on kuvattu nukkumassa rahaa ja kultaa pullollaan olevan vetolaatikon ja aseen vieressä puhuu puolestaan. Tässä on Bulgarian nykytilanne tiivistettynä pariin valokuvaan ja lyhyeen videopätkään.

”Epämiellyttävä” Lukoil-rahoitus, ”tehkää minusta oikea valtiomies” ja ”haluan kuulla tämän illan uutisissa”

Tarinan kolmas osa ilmestyi kesäkuun 27. päivä, kun kaksi uutta äänitystä julkaistiin. Ne kestävät yhteensä viitisen minuuttia. Ensimmäisessä niistä kuullaan keskustelu entisen Bulgarian Lukoilin [suuri venäläinen öljy-yhtiö – suom.] liikemies Valentin Zlatevin kanssa. Äänitys on nimetty ”Valentin Zlatev-puheluksi”, ja sen lopussa kuullaan puhujan ja Zlatevin puhuvan tapaamisesta juttelemisen merkeissä. Keskustelun aiheena on se, auttaako Zlatev oppositiossa olevan Bulgarian sosialistisen puolueen johtaja Cornelia Ninovaa ja Rumen Radevia.

”Nämä kaksi [Ninova ja Radev], tiedäthän, kaikki sanovat että olet heidän suurin tukijansa. Se ei ole yhtään mukavaa, ystäväiseni. Jos haluat, niin tavataan huomenna illalla”, sanotaan äänitteellä.

Seuraavan äänitteen puheenaihe on myös presidentti Radev, jota puhujan mukaan tulisi pilkata ja halventaa, ja että ”haluan kuulla tämän illan uutisissa”. Kontekstista käy ilmi Borisovin määräävän erään ministerinsä hoitamaan median esittämään hänet vakavana poliitikkona ja ”näyttämään hyvältä” talousfoorumissa johon kyseinen ministeri oli osallistumassa presidentin kanssa. Päivää aiemmin presidentti oli nimittäin kertonut virallisesti menettäneensä poliittista uskoaan hallitukseen, jatkuvista korruptiosyytteistä johtuen.

”Kameroiden täytyi kuvata sinua! Mene parlamenttiin ja kerro heille jotain foorumista! Kerro jotain. Kerro että huolimatta eilisen äänensävystä ja [Radevin] hölynpölystä [ilmoitus uskon menettämisestä – toim.], lähetin sinut sinne kunnon valtiomiehenä sijoittajien houkutukseksi. Minä olin taas fiksumpi! Haluan kuulla tämän illan uutisissa! Minä menen nyt illalliselle Ursulan [von der Leyen – toim.] kanssa. Meidän täytyy pilkata Radevia, saada hänet näyttämään naurettavalta!” puhuja intti.

Heinäkuun 15. ilmestyi taas uusi vuoto, josta ilmeni, että Borisovilla oli lämpimät välit valtiosääntötuomioistuimen puheenjohtajan, entisen valtakunnansyyttäjä Boris Velchevin kanssa. Borisov kutsui Velcheviä erityisellä nimellä bratinhyo. Tämä veljeä tarkoittava sana on symbolinen, koska se tuli suosioon 1990-luvun alussa mafian syntymisen myötä. Tällä mafiaelokuvien kielenkäyttöä muistuttavalla sanalla tarkoitetaan aivan erityistä ystävyyttä. Äänitteen medialle lähettäneet henkilöt pyrkivät selvästi tuomaan ilmi Borisovin ja korkeimman valtioelimen puheenjohtajan tuttavallisen suhteen.

Toistaiseksi uusin äänitys julkaistiin heinäkuun 29. päivä. Karkean kielenkäytön puolesta se painii samassa sarjassa ensimmäisen äänitteen kanssa, mutta tällä kertaa sen kohteena on presidentti Radev. Pääministeriä muistuttava ääni kutsuu Radevia, useasti palkittua entistä ilmavoimien lentäjää ja komentajaa, ”tavalliseksi lentäjäksi”. Tällä kertaa keskustelu käydään nimettömien lähettäjien mukaan varapääministeri Tomislav Donchevin kanssa. Keskustelun puheenaihe on vanhojen autojen verotuksen muuttaminen. Borisov on kiukkuinen Radevin vastustettua häntä tässä asiassa.

”Onko se näin? Näin se on. Jos he ovat järkeviä ihmisiä he hurraavat! Suomessa autot kielletään Helsingissä ensi vuodesta alkaen. Vain sähköllä kulkevaa julkista liikennettä. (…) Hän oli lentäjä… Meillä on tuhansia lentäjä! 250 matkustajaa kuljettavan matkustajakoneen lentäjä on sata kertaa kovempi pilotti kuin hän! Kusipäät! Ne joutuvat maksamaan 10 levaa [n. 5 euroa – toim.] enemmän ja hän julistaa minun nostavan veroja! Presidentti sanoo näin! Presidentti vain lainausmerkeissä, koska tämä ääliö ei voi olla valtion johtaja! Kun presidentti sanoo sinulle näin, et väittele minun kanssani vaan niiden presidentin suojelijakseen tunnustaneen kahden ja puolen miljoonan kanssa. Miksi annamme hänen tehdä näin? Nussikoon äitiään!”, kuulemme Borisovin karjuvan.

Kutsu tulli ja poliisi pois sieltä! Heti paikalla!

Itse asiassa nämä vuonna 2020 julkaistut äänitteet eivät ole ensimmäiset, joiden päähenkilö Bulgarian pääministeri on. Vuonna 2011 medialle lähetettiin äänite Borisovin ja tullihallinnon johtaja Vanyo Tanovin keskustelusta. Äänitteellä Borisov käskee Tanovia lopettaman poliisitutkimukset koskien liikemies Mihael Mihovia. Panimonomistaja Mihov tunnetaan paremmin nimillä Misho ja ”Olut”.

”Tämä Misho, tiedäthän, Olut, soitti taas minulle. Siellä on näitä… Mitä nämä nyt ovat? Tullivirkailijoita? Vai poliiseja? Ne käyvät hommiin (…) Noniin, kutsu tulli ja poliisi pois sieltä! Heti paikalla! Olemme luvanneet että emme tee näin! (…) Soita puhelusi ja hoida ne pois sieltä, puhutaan sitten kun tavataan. Soita hänelle heti jos sinun täytyy ja kerro hänelle että meillä on sopimus! Olen luvannut hänelle. Olen luvannut hänelle etten häiritse häntä, enkä siksi niin tee”, sanoo Borisov.

Alunperin, kuten nytkin, Borisov väitti äänitteen olevan väärennös. Äänitteitä tutkittiin pitkään tuloksitta. Vuosien päästä Borisov myönsi äänitteiden olevan oikeita mutta selitti olevansa hyvien puolella, hänhän oli estänyt liikemiehen kiristämisen tutkimusten varjolla.

Itse asiassa – tuloksittako? Tosiaanko? No, sittemmin sekä Tanov että Mihov ovat kuolleet.

Toinen äänite julkaistiin vuonna 2013. Siinä kuullaan pääministeriä, silloista maatalousministeri Minorslav Naydenovia, sekä Sofian kaupungin syyttäjä Nikolai Kokinovia. Borisov puhuu siinä puhelimassa GERBin kakkosmies Tsvetan Tsvetanovin kanssa. Kokinov puhuu Borisoville juuri valitusta oikeusministeristä Sotir Tsatsarovista: ”Älä naura, sinähän hänet valitsit!”.

Keskustelussa nämä kolme puhuvat karkeaan sävyyn valtamedian toimittajista ja heidän seksuaalisista suuntautumisistaan. He mainitsevat myös useita muita henkilöitä ja juttelevat maan julkisesta elämästä halvan mafiaelokuvan tyyliin.

Borisov ei kommentoinut äänitteitä, vaan väitti niitä laittomiksi. Tsatsarov sanoi vuosia sitten ettei tuntenut olevansa ”Borisovin henkilökohtainen syyttäjä”, eikä löytänyt äänitteistä mitään raskauttavaa.

Johtopäätös: EU tuskin muuta kuin nuhtelee

[Alkuperäinen teksti julkaistiin ennen lokakuun 5. päivän keskustelutilaisuutta, joten se sisältää spekulaatiota tulevan keskustelun sisällöstä. Keskustelun tuloksesta löydät tietoa esimerkiksi täältä (englanniksi) – suom.]

Monet bulgarialaiset europarlamenttiedustajat ovat pyrkineet saamaan maan mielenosoitukset ja niiden syyt EU:n agendalle, ja lokakuun viidentenä 2020 Euroopan parlamentti pitää keskustelun koskien Bulgarian oikeusturvaa. Brysselissä käsiteltäneen joitakin äänitteillä kuultuja asioita. Mielenosoittajat ja Borisovin vastustajat ovat pitkään toivoneet tällaista ulkopuolista huomiota, mutta toivo Borisovin syrjäyttämisestä tällä tavalla on hyvin pieni. Äänitteiden sisältö on ollut pitkään Borisovin eurooppalaisten ystävien tiedossa. Tiedämme mitä hänen eurooppalaiset kumppaninsa ajattelevat: hän on ehkä paskiainen, mutta sentään meidän paskiaisemme.

Tämä näyttäisi olevan ongelman perimmäinen syy. Ei ole syytä uskoa EU:n tekevän mitään merkityksellistä asian eteen. Jo yli vuosikymmenen jatkunut Bulgarian osallisuus ”Euroopan yhteisössä” on osoittautunut vain uudeksi naulaksi vuonna 1989 suunniteltuun arkkuun. Jo alusta alkaen Brysselin Bulgarialle toimittamat tuet ovat olleet oligarkkien rosvouksen kohteena. Laillisesti jaetut varatkin päätyvät äärimmäisen korruptoituneeseen järjestelmään. On arvioitu, että alle 10 perhettä saa yli 80% Bulgarian maataloustuesta. Tätä kautta Bulgarian talouteen pumpattu raha on kuitenkin pikkusumma verrattuna niihin omaisuuksiin joita kourallinen ihmisiä hankki rosvoamalla sosialistisen tasavallan varoja. On ironista, että yli 30 vuoden jälkeenkin on vielä varastettavaa jäljellä.

Jää Merkelin, Junckerin ja Verhofstadtin salaisuudeksi mitä he hyötyvät Borisovista. Tiedämme kuitenkin mitä bulgariaiset ovat joutuneet kestämään sen takia että he vehkeilevät Bulgarian ja lähialueen korkea-arvoisimpiin gangstereihin kuuluvan Borisovin kanssa. Avoimeksi jää, mitä geopoliittista hyötyä siitä on, ja kuka hyötyy vuodesta 1989 jatkuneesta yhteiskunnallisesta katastrofista. Varmaa on kuitenkin se, että nykypäivän Bulgaria on epäonnistunut valtio, jossa on nähtävissä kaikki taloudellisen ja sosiaalisen romahduksen merkit. Se on uusi kolmannen maailman valtio Ukrainan, Moldovan ja joidenkin Baltian maiden jouokossa. Viimeinen pisara saattaa pudota milloin vain, mikä tahansa suuri onnettomuus saattaisi hyvin lopettaa nykymuotoisen Bulgarian valtion. Tämänhetkinen pandemia on itseasiassa melkein saanut sen aikaan.

Tiedämme myös, että mikään ei muutu, päätettiin lokakuun 5. päivän keskustelussa mitä tahansa. Olemme nähneet Euroopan instituutioiden teot (ja niiden puutteen) Unkarin ja Puolan suhteen. Brysselissä pidetään meteliä, kun rappeutuminen vain jatkuu. Rikolliset oligarkit hyväksikäyttävät edelleen niitä jotka enää ovat Bulgariassa. Kolme miljoonaa ihmistä on lähtenyt maasta paremman elämän toivossa viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana. Bulgaria ei ole sodassa, mutta on menettänyt kolmasosan väestöstään. Katastrofi on Bulgarian historiassa ennennäkemätön, ja Borisov on voimakas keulakuva tilanteelle jossa EU tukee ja jopa vahvistaa rikollista kuristusotetta Bulgarian koko yhteiskunnasta. Se siitä Euroopan solidaarisuudesta. Solidaarisuutta toki on, mutta vain tietttyjen rikollisia keinoja kaihtamattomien pääomapiirien välillä.

EU ei ole ainoa taho, joka on kiinnostunut ohjailemaan Bulgarian pääministeriä. Ne, jotka järjestivät Borisoville hunaja-ansan, kuvasivat kullan ja rahat sekä hiippailivat hänen kartanossaan saavat selvästi suurta tukea ulkomailta. Jos kiristämistä olisi yrittänyt paikallinen seuralaisnainen, olisi hänet ja kaikki hänen kanssaan missään yhteydessä olleet varmasti surmattu tuhat kertaa, pilkottu palasiksi, sulatettu ja kierrätetty niin kauan että DNA katoaa.

Massaliike on ainoa toivomme.


Käännös: Carol Marcus

Yksi kommentti artikkeliin ”Bulgarian mafiavaltion irvokas rappeutuminen ja sosiaalinen epätoivo

Kommentointi on suljettu.