Internetissä organisoitiin hyökkäys suursjoittajia vastaan – mistä on kyse?

Kuluvan tammikuun aikana pohjamudissa madelleen GameStop Corporationin (GME) osakekurssi on pompannut arvossa ylöspäin lähes 20-kertaisesti. Miten näin pääsi käymään, ja miksi monet suuret rahastot menettivät paljon pompun seurauksena? Tämä artikkeli on yleistajuinen katsaus tapahtuman olennaisiin käänteisiin.

Mitä tarkoittaa shorttaus?

Niin kutsuttu shorttaus eli ylimyynti on tapa tienata rahaa osakkeella, jonka kurssin ennakoidaan romahtavan. Shorttaaja lainaa itselleen osakkeita toiselta sijoittajalta ja myy ne sen hetkisellä markkinahinnalla. Jos kurssi romahtaa, kuten shorttaaja toivoo, hän voi ostaa osakkeet takaisin halvalla, ja palauttaa ne lainaajalle. Shorttaaja pitää itsellään myynti- ja ostohinnan erotuksen.

Shorttaus on sinänsä laillinen temppu, jota myös suuret hedge fund -sijoitusrahastot käyttävät. GameStopin osakkeen ympärillä pyörivän tapahtumaketjun voidaan katsoa alkaneen siitä, kun shorttausvinkkejä julkaiseva (ja itsekin tunnettu shorttaaja) Andrew Left ennusti GME:n osakkeen hinnan laskevan. Tällainen ennustus kannustaa shorttaamaan, sillä lainatut osakkeet voi todennäköisesti ostaa takaisin halvalla hinnanlaskun jälkeen.

Leftin ennustuksen jälkeen Redditin r/wallstreetbets-yhteisö aktivoitui ostamaan GME:tä, nostaen sen hintaa. Tällekin tempulle on nimi: short squeeze. Se on eräänlainen keino rankaista riskialtista shorttausta harrastavia sijoittajia, kun heidän tiedetään tai arvellaan myyneen suuria määriä jotain lainattuja osakkeita.

GameStop Corporationin osake on noussut arvoltaan lähes 20-kertaiseksi tammikuun 2021 aikana.
GameStop Corporationin osake viimeisten kuuden kuukauden aikana.

GME:n short squeezen raportoidaan aiheuttaneen yhteensä kuuden miljardin dollarin tappiot sijoitusrahastoille. Yksi suurimpia tappioita kärsineistä on sijoitusrahasto Melvin Capital, joka on menettänyt 30 % markkina-arvostaan.

Pääoman reaktio

GME:n ostaminen kiellettiin monissa vaihtopalveluissa tammikuun 28. päivä short squeezen pysäyttämiseksi. Viestipalvelu Discord sulki omalla alustallaan toimineen r/wallstreetbets-yhteisön vihapuheena. Päivää myöhemmin sulku tosin peruttiin. Andrew Left on sanonut lopettavansa shorttausvinkkien julkaisemisen.

Tämä reaktio näyttää selkeästi, mitä tapahtuu kun ”tavalliset ihmiset” yrittävät pelata kapitalistien peliä. Vapaiden markkinoiden ja mahdollisuuksien tasa-arvon ihanteet lentävät roskakoriin välittömästi, kun voimakkaiden sijoittajien valtaa uhataan. Talousjärjestelmämme valtasuhteiden heiluttaminen samoilla säännöillä pelaten on tehty mahdottamaksi.

Kuka on r/wallstreetbets?

r/wallstreetbets ei ole sinänsä mitenkään vasemmistolainen projekti. Yhteisön perustaja Jaime Rogozinski on Meksikossa asuva yrittäjä. Suuri osa yhteisön 7,4 miljoonasta jäsenestä varmasti tavoittelee osakevedonlyönnillä vaurastumista, mutta mukaan mahtunee myös antikapitalisteja, jotka tahtovat aiheuttaa harmia suursijoittajille.

Kuten kaikkiin muihinkin internetissä toimiviin yhteisöihin, myös r/wallstreetbetsiin kohdistuu äärioikeiston soluttautumista. Kotakun raportin mukaan yhteisön Discord-palvelimella esiintyi myös antisemitismiä ja QAnon-sisältöä. Tämä ilmiö tapahtuu jokaisessa yhteisössä, joka ei erikseen puutu äärioikeiston soluttautumiseen alusta asti kovalla kädellä. Jos fasistimeemejä ja koirapillejä suvaitaan ensin vitseinä, niitä on erittäin vaikea hiljentää siinä vaiheessa, kun soluttautujat ovat päässeet yhteisön silmissä luotettavaan asemaan – pahimmassa tapauksessa itse ylläpitäjiksi.

GameStop-saagan jatko

On vaikea sanoa, mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan GME:n vaihtajille. Monet yhdysvaltalaiset lainsäätäjät ovat kritisoineet kaupankäynnin rajoittamista. Vaihtopalvelu Robinhood on myös haastettu oikeuteen sen asettamien rajoitusten takia.

Toisaalta, shorttaus ja short squeezet eivät rajoitu GME:n osakkeeseen. Tällä viikolla r/wallstreetbets on kohdistanut huomiotaan elokuvateatteriketju AMC:n osakkeeseen. Shorttaamalla tienaaminen saattaakin olla tulevaisuudessa vaikeampaa, jos piensijoittajien vastaava organisoituminen pysyy mahdollisena.