Perun presidentinvaalien johdossa vasemmistolainen opettaja

Perussa presidentinvaalit näyttävät odotetusti ratkeavan vasta toisella äänestyskierroksella. Sunnuntaina järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella kukaan 18 ehdokkaasta ei näyttänyt pääsevän lähelle 51 prosenttia äänistä, joka vaadittaisiin presidentin valintaan ensimmäisellä kierroksella. Toiselle kierrokselle etenevät kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Pedro Castillo, joka tunnetaan Perun opettajien lakon johtamisesta vuonna 2017, oli äänestysten ykkönen. Vangitun entisen diktaattorin Alberto Fujimorin tytär Keiko Fujimori ja oikeistolainen ekonomisti Hernando de Soto taistelivat vaalien toisesta sijasta. Tämän jutun kirjoittamisen aikaan 95 % äänistä on laskettu ja näyttää siltä, että Fujimori menee toiselle kierrokselle vähän yli 13%:lla, samalla kun Castillo keräsi yli 19% äänistä.

Fujimorin kampanjaa vaikeuttaa hänen perhetaustansa lisäksi häntä vastaan ​​suoritettu tutkinta rahanpesusta ja yli 1,2 miljoonan dollarin lahjuksen saaminen korruptiotutkimuksiin osallistuneelta brasilialaiselta konserniyritykseltä. Fujimori voi saada jopa 31 vuoden vankeustuomion.

Castillon puolue Peru Libre on määritellyt itsensä ”marxilais-leniniläis-mariateguilaiseksi” puolueeksi (José Carlos Mariátegui oli merkittävä perulainen marxilainen ajattelija ja Perun kommunistisen puolueen perustaja). Puolueen johtaja Vladimir Cerrón on toisaalta väittänyt, että puolueen maakuntalaisen alkuperän vuoksi se edustaa ”syvää Perua”.

Castillon puolue on nimellisesti anti-imperialistinen ja internationalistinen. Se näyttää edistävän vankkaa valtion valvontaa talouden ylle ja kansallisen talouden sääntelyä ihmisten etujen hyväksi. Puolue tukee maan perustuslain uudelleenkirjoittamista, puolustaa valtionhallinnon hajauttamista ja tukee Kuuban ja Nicaraguan kaltaisten maiden vallankumouksellisia prosesseja.

Toinen äänestyskierros järjestetään 6. kesäkuuta, todennäköisesti Castillon ja Fujimorin välillä. He ovat ehdottomasti eniten vasemmistolaisin ja toisaalta oikeistolaisin vaihtoehto, ja on vaikea ennustaa, miten vaaleissa käy. Fujimorilla on takana diktatuurin perintö, mutta on silti täysin mahdollista, että oikeisto yhdistää rivinsä hänen taakseen estääkseen Castillon valinnan.

Toisaalta, ne alempien luokkien äänestäjät, jotka eivät äänestäneet ensimmäisellä kierroksella, koska he joko tunsivat, että Castillo ei ollut riittävän radikaali tai ettei hänellä ollut yhteyttä Perun maaseutuun, saattavat todennäköisesti äänestää Castilloa toisen kierroksen aikana estääkseen Fujimoria voittamasta.