Mielenosoitus Istanbulissa, Turkissa.

Taantumus etenee Turkissa – valtio epäsuorasti kielsi kuukautissuojien myynnin

Turkin sisäministeriö julkaisi tiistaina 4.5. tiedotteen ei-välttämättömien tuotteiden myyntikiellosta, joka astui voimaan perjantaina 7.5. Kielto on osa koronaviruspandemiaa ehkäiseviä sulkutoimia. Välttämättömiä tuotteita ei kiellossa erikseen tarkasti määritelty.

Perjantaina kävi ilmi, että jotkin kaupat ovat tulkinneet kuukautissuojien olevan ei-välttämättömiä, ja lopettaneet niiden myynnin. Kuvat huomionauhalla rajatuista hyllyistä ovat pysäyttäviä.

Käännös tweetin tekstistä: Turkki kielsi kuukautissuojien ostamisen kaupoista! Koska ne eivät ilmeisesti ole ”pakollisia”! Covid-pandemia tai ei, terveyssiteitä ja tamponeja ei voi kieltää! #PedYasaklanamaz (siteitä ei saa kieltää)

Kiellon on määrä jatkua toukokuun 17. päivään asti. Vaikka kuukautissuojia saakin vielä ainakin joistakin suuremmista kaupoista, niiden hankala saatavuus rajoittaa suojia tarvitsevien ihmisten vapautta esimerkiksi poistua kodistaan. Naisten ja vähemmistöjen oikeudet ovat olleet Turkissa jo pitkään vaakalaudalla – muun muassa Istanbulin Pride-kulkue on ollut kielletty vuodesta 2015 lähtien. Valtiovalta on tarjoillut kieltoa uhmaaville kyynelkaasua, kumiluoteja ja pidätyksiä.

Kuukautissuojien myynnin lopettamisessa ei ole kyse vain yksittäisten taantumuksellisten kauppaiden väärästä tulkinnasta. Vaikka sisäministeriön määräyksessä ei erikseen mainittu kuukautissuojia, niitä esimerkiksi verotetaan Turkissa ylellisyystuotteiden arvonlisäverolla.

Turkin valtapuolue, konservatiivinen AKP, on saanut osakseen kritiikkiä muistakin pandemian nojalla toteuttamistaan kielloista. Huhtikuussa Twitterissä trendasi tunniste #alkolümedokunma (älä koske alkoholiini), kun hallitus kielsi alkoholituotteiden myynnin. Sekulaarit kriitikot tulkitsivat tämän olevan uskonnollisten arvojen pakottamista. Valtion toimissa on kyseessä myös huomion ohjaaminen toisaalle laajasti tyytymättömyyttä aiheuttavasta taloustilanteesta. Viime kuussa Turkin oppositio kritisoi AKP:ta ja sen johtajaa Recep Tayyip Erdoğania muun muassa 128 miljardin Yhdysvaltain dollarin tuhlaamisesta yrityksessä tukea Turkin liiraa ulkomaan markkinoilla.

Turkissa todetaan tällä hetkellä noin 20 000 koronavirustartuntaa päivässä. Määrä on laskemassa huhtikuun huippulukemista, jolloin tartuntatahti oli noin 60 000 päivässä.