Pommi-isku Kabulissa – yli 50 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tapahtui lauantaina 8.5. räjähdys, jonka seurauksena yli viisikymmentä ihmistä on kuollut ja kymmeniä joutunut sairaalahoitoon. Isku tapahtui lähellä koulua, joka sijaitsee Kabulin länsipuolella shiiamuslimien asuinalue Dasht-e-Barchissa. Suurin osa uhreista on opiskelijoita, kertoo Afganistanin sisäministeriön Tariq Aria. Koulussa opiskelee vuorotellen sekä mies- että naispuolisia opiskelijoita. Isku osui naispuolisten opiskelijoiden ollessa vuorostaan koulussa.

Mikään taho ei ole tähän mennessä ottanut vastuuta hyökkäyksestä. Talibanin tiedottaja Zabihullah Mujahid sanoi uutistoimisto AFP:lle, että ”tällaiseen hirvittävään rikokseen” kykenee vain ISIS.

Tilanne Afganistanissa on kireä vuosien konfliktin jäljiltä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, että Yhdysvallat vetäytyy alueelta syyskuussa 2021. Vastaanotto Bidenin ilmoitukselle on ollut mediassa positiivinen. Uutistoimistot jättävät kuitenkin mainitsematta, että Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump asetti aikarajan joukkojen vetäytymiseksi toukokuun ensimmäiseksi 2021 – eli reilu viikko sitten. Biden ei siis tehnyt historiallista päätöstä vetäytyä Afganistanista, josta häntä nyt suitsutetaan, vaan venytti jo sovittua aikataulua yksipuolisesti, kiristäen konfliktia entisestään. Yhdysvallat lupasi selkeästi vetäytyvänsä 14 kuukauden kuluttua helmikuussa 2020 solmitusta rauhansopimuksesta.

Tässä ei tietenkään ole mitään uutta. Afganistanin sota on jatkunut jo lähes 20 vuotta, ja imperialistinen Yhdysvallat vakuuttelee tämän tästä, että vetäytyy pois alueelta, mutta syö sanansa heti. Esimerkiksi entinen presidentti Barack Obama lupasi ensimmäisen kampanjansa aikana lopettavansa Yhdysvaltain sotilaallisen läsnäolon Afganistanissa. Toisin kävi. Obama lähetti maahan ennätysmäärän sotilaita. Korkeimmillaan yhdysvaltalaisia sotilaita oli Afganistanissa yli 100 000 vuonna 2011.

Myös Suomi on mukana Afganistanin sodassa Yhdysvaltain liittolaisena. Suomalaisten joukkojen sanotaan olevan paikalla lähinnä tuki- ja logistiikkaroolissa, mutta tuen ja logistiikan antaminen miehitykselle on miehitykseen osallistumista. Suomi on tukenut Afganistanin sotaoperaatiota jo noin miljardilla eurolla. On myös käynyt ilmi, että suomalaiset rauhanturvaajat muun muassa valvovat unikkopeltoja Afganistanissa – jalot rauhanturvaajamme vahtivat, että kansainvälinen huumekauppa sujuu. Suomen osallistumisesta Afganistanin sotaan voi lukea lisää Pentti Sainion ”Minne Suomi pommittaa” -kirjasta.

Pakkopalautukset Afganistaniin jatkuvat

Aiemmin keväällä uutisoitiin, kuinka turkulainen Ali Reza Heidari aiottiin palauttaa Afganistaniin, vaikka hän ei ollut koskaan edes käynyt maassa. Myöhemmin Heidarin palautus onneksi peruttiin asian saaman laajan huomion takia. Heidari ei kuitenkaan ole ainoa ihminen, jota uhkaa karkotus Suomesta Afganistaniin. Hänen tapauksensa noteerattiin mediassa, mutta moni jää vaille samaa huomiota ja heidät palautetaan hiljaa. Migrin viime kesänä julkaiseman selvityksen mukaan Afganistanissa on edelleen lukuisia epävakaita alueita, mutta muille alueille ihmisiä ilmeisesti voi karkottaa. Kuvitelkaa, jos Turussa, Tampereella, Seinäjoella, Espoossa ja Kuopiossa olisi täysi sota, mutta viranomainen katsoo, että Helsinki ja Hyvinkää ovat ihan turvallisia paikkoja siitä huolimatta. Tämä lyhytnäköinen ja julma toiminta on kuin jostain farssista, mutta valitettavasti se on täyttä totta.

Tämäkään hallitus ei ole uskaltanut eikä halunnut puuttua tilanteeseen. On täysin kestämätöntä, että Suomi palauttaa turvapaikanhakijoita maihin, joissa Suomi itse on osallistunut kaksi vuosikymmentä kestävään sotaoperaatioon. Hallitus ei saa piiloutua virkamiesten selän taakse vaan sen pitää kantaa vastuunsa ja lopettaa kaikki karkotukset Suomesta.

Ketään ei tule koskaan karkottaa mistään syystä. Piste.

Suomen valtion murhaava virallinen rasismi hajottaa työväenluokan rivejä, se helpottaa ulkomaisten työläisten riistämistä ja sitä kautta kaikkien työläisten riistämistä. Se pyrkii asettamaan työläisen työläistä vastaan. Järjestäytyneen työväenluokan tulee koota sekä kotimaiset että ulkomaiset työläiset yksien ja samojen sopimusten alle ja pakotettava Suomen valtio avaamaan rajansa kaikille sorretuille ja riistetyille.

Suomi on osa imperialistista järjestelmää, joka luo köyhyyttä ja epävakautta, pakottaen ihmisiä lähtemään kodeistaan. Meillä, suomalaisilla työläisillä, on konkreettisesti vastuu heistä, sillä oma elintasomme on luotu nimenomaan riistämällä kehittyvien maiden kansalaisia. Emme pystyttäneet tätä järjestelmää, mutta me voimme murskata sen. Vaikka suomalainen työväenluokka nauttiikin imperialismin ryöstösaaliista, hyötyisimme vielä enemmän imperialismin ja kapitalismin lopullisesta kaatamisesta.

Meillä on poliittinen vastuu, sillä olemme työväenluokkaa. Afganistanin työväenluokan asia on ihan yhtä lailla meidän asiamme kuin Suomen, Ruotsin, Puolan, Brasilian työväenluokan asia. Me emme ole eri maiden työläisiä: me olemme kansainvälinen proletariaatti!

Meidän tulee panna stoppi tälle. Me voimme sanoa: ei pakkopalautuksille! Ketään ette enää karkota meidän nimissämme!