Vapaa vapaa Palestiina! Mielenosoitus Palestiinan puolesta 16.5.

Helsingissä järjestettiin sunnuntaina 16.5. solidaarisuusmielenosoitus Palestiinan puolesta, Israelin sortotoimia vastaan. Mielenosoituksen järjestivät Suomessa asuvat Palestiinasta kotoisin olevat aktivistit. Samaan aikaan ympäri maailmaa nähtiin vastaavia mielenosoituksia. Kuten Renato Teixeira kirjoitti, kansainvälinen paine Israelia vastaan on kasvanut viime päivinä suuresti. (Texeiran tekstin suomennoksen voi lukea täältä.)

Poliisin mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 400 ihmistä. Aiemmin päivällä järjestettiin myös toinen mielenosoitus Palestiinan puolesta, johon osallistui noin 200 ihmistä. Lisäksi Helsingissä järjestettiin myös Israelia puolustanut taantumuksellinen mielenosoitus, johon poliisin arvion mukaan osallistui n. 50-100 henkeä.

Mielenosoitus kokoontui aluksi Senaatintorille. Lippujen ja kylttien lisäksi mielenosoittajat olivat varustautuneet kasvomaskein.
Kulkueen kävellessä Aleksanterinkatua pitkin se venyi Senaatintorilta Kolmen sepän patsaalle asti.
Mielenosoitusta valvovat mellakkapoliisit olivat peittäneet nimensä virkapuvustaan. Sen sijaan poliisien haalareissa luki numero. Konstaapeleja 2B2, 2B1, 2B5 jne. pelotti selkeästi niin paljon, että he halusivat jäädä anonyymeiksi.

Poliisi on saanut vuodesta 2020 lähtien piilottaa nimensä virkapuvustaan. Sen sijaan poliisien tulee käyttää tunnistelaattoja, kuten kuvassa näkyviä numeroita takin selkäpuolella ja rinnassa. Uudistus heikentää merkittävästi kansalaisten oikeusturvaa ja valtion läpinäkyvyyttä, kun väkivaltakoneisto saa toimia täysin anonyymisti. Numerosarjan takaa löytyvä nimi on vain poliisilaitoksen tiedossa, joten sen paljastaminen voidaan helposti evätä. Poliisin anonymiteetin kasvattaminen yhdessä poliisin militarisoimisen kanssa antaa selvän viestin taantumuksen noususta. Kirjoitimme laajemmin poliisista aiemmin huhtikuussa.

Kansainvälinen paine on tällä hetkellä suurta, mutta kuten yleensä, mielenosoitusten muuttaminen konkreettisiksi poliittisiksi saavutuksiksi vaatii pitkäjänteisyyttä. Taistelu jatkuu, ja kuten Italian työläisten esimerkki osoitti, järjestäytynyt työväenliike voi tehokkaasti estää esimerkiksi aselastien kuljettamisen Israeliin. Proletaarinen solidaarisuus on avain imperialismin ja kolonialismin voittamiseen.