”Ei riitä tulitauko, Israeliin kauppasaarto!” | Helsinki 23.5.2021

Sunnuntaina 23.5. Palestiinalaisten siirtokuntayhdistys järjesti mielenosoituksen Helsingissä. Mielenosoituksella osoitettiin solidaarisuutta Palestiinan kansalaisia kohtaan, jaettiin tietoa alueen vakavasta tilanteesta sekä esitettiin poliittisia vaatimuksia. Paikalla oli n. 200–300 ihmistä, eikä paikallinen sadekuurokaan haitannut mielenosoitusta lainkaan.

Siirtokuntayhdistyksen aktiivien lisäksi puheita pitivät Palestinian Voice Finland -kollektiivin jäsenet. Puheissa peräänkuulutettiin sitä, ettei Israelin ja Palestiinan tilanne ole symmetrinen; kyseessä ei ole konflikti vaan miehitys, apartheid ja kansanmurha. Myös suomalainen media toistaa narratiivia kahdenvälisestä ”konfliktista”, jonka osapuolia käsitellään ikään kuin ne olisivat yhtämittaiset. Sen sijaan Palestinian Voice Finland -kollektiivin puhujat korostivat, että asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä: Israel on imperialistinen siirtomaavaltio, joka harjoittaa apartheidia ja kansanmurhaa.

Palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen Sadek Elwan muistutti kuulijoita siitä, että Israelin käyttämissä asejärjestelmissä on suomalaista teknologiaa. Suomi tukee siis osaltaan Israelin harjoittamaa murhaavaa politiikkaa. Kaikki puhujat toistivat vaatimuksen asekaupan lopettamisesta Israelin kanssa.

Jokainen kolikko on luoti

Puheissa vaadittiin myös muun kaupan lopettamista Israelin kanssa. Vaikka tulitauko on hyvä asia, Palestiinan miehitys ja saarto jatkuu edelleen samalla lailla. Niin kauan kuin muu maailma tekee Israelin kanssa yhteistyötä, voi se jatkaa palestiinalaisten sortamista entiseen tapaan. Israel on osa maailmanlaajuista kapitalistista järjestelmää, ja sillä on erityisrooli Yhdysvaltojen strategisena liittolaisena.

Vaikka yksityishenkilöiden harjoittama kulutustuotteiden boikotointi saattaakin aiheuttaa lovea Israelin talouteen, on se silti häviävän pieni pisara meressä. Tämä siksi, että valtiot käyvät keskenään kauppaa, mutta olennaisemmin siksi, että pääoma, ja etenkin finanssipääoma, kykenee liikkumaan vapaasti maiden rajoista huolimatta, eikä israelilaista pääomaa voi jäädyttää kapitalistisen järjestelmän sisällä. Sen lisäksi, että vaadimme Suomea lopettamaan kaiken kaupan Israelin kanssa, tarvitaan poliittinen ratkaisu, joka ei rajoitu kapitalismiin. Silti, kuten kirjoitimme eilisen mielenosoituksen jälkeen:

Ympäri maailmaa alkaa käydä yhä selvemmäksi, että Israel ei ole mikään ”tavallinen valtio”, vaan se on länsimaiden siirtomaa ja vahtikoira strategisella geopoliittisella alueella. Alkaa olla selkeämpää kasvavalle joukolle ihmisiä, että Israelin valtiolla ei ole mitään oikeutta olemassaoloon edes porvarillisen kansainvälisen oikeuden puitteissa, ja että näin ollen sillä ei ole mitään oikeutta ”itsepuolustukseen”.

Historia opettaa, että kolonialismia ei voi voittaa ilman onnistunutta aseellista vastarintaa. Ainoa kestävä ratkaisu Palestiinalle on Israelin aseellinen tappio, Israelin valtion purkaminen, ja yhden demokraattisen, ei-rasistisen, ei-uskonnollisen valtion pystyttäminen alueelle.

Vaikka Israelin tappio sotilaallisella rintamalla näyttää epätodennäköiseltä tällä hetkellä, niin ainakin Palestiinan työväenliike, joka järjesti hiljattain suuren yleislakon, sekä Livornon ja Napolin satamatyöläiset, jotka kieltäytyivät vastaanottamasta ja käsittelemästä Israeliin suunnattuja aselasteja satamissaan, näyttävät mallia maailman työläisille. Proletaarinen internationalismi on ratkaisu myös Palestiinassa.