Lähde: LABORNOTES.
Etelä-Korean hallinto on pidättänyt maan suurimman ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtajan. Pidätys on omiaan kiristämään ammattiliittojen ja hallinnon jo valmiiksi tulehtuneita välejä.
Yang Kyeung-soo, miljoonajäsenisen Korean Ammattiliittojen Konfederaation (KCTU) puheenjohtaja, pidätettiin syyskuun 2. päivän aamuyönä toimistossaan Soulissa. Yang oli aikaisemmin vetäytynyt toimistoonsa suojaan pidätysuhkaa. Sadat poliisit piirittivät rakennusta, kun toimiston ovi murrettiin. Paikallinen tuomioistuin oli määrännyt Yangin pidätettäväksi syytettynä Covid-rajoitusten rikkomisesta hänen järjestämässään mielenosoituksessa Soulin keskustassa.
Koronalinko ja syntipukki
KCTU oli järjestänyt mielenosoituksen Soulin keskustassa heinäkuun 2. päivänä. Se vaati hallitusta puuttumaan epätasa-arvoisuuteen, jota pandemia on entisestään pahentanut. Hallitus ei myöntänyt mielenosoitukselle lupaa, vedoten huoleen ”koronalingosta”, eli Covidin leviämisestä tapahtumassa. Noin 8000 ammattiliiton jäsentä kokoontui kiellosta huolimatta, tarkoin noudattaen hallituksen turvavälimääräyksiä. Mielenosoituksen jälkeen vain kolme osallistujaa testattiin koronapositiivisiksi, eikä heidänkään altistumisiaan pystytty suoraan yhdistämään mielenosoitukseen.
Etelä-Korean ensireaktio pandemian torjunnassa ansaitsi tehokkuudellaan kansainvälistä huomiota. Tiukat karanteenit ja tartuntaketjujen jäljitysmenetelmät eivät kuitenkaan olisi riittäneet ilman maan asukkaiden yhteistyötä ja uhrautuvaisuutta. Hallitus sai pääsyn jokaisen kansalaisen sijaintitietoihin, mutta piti kukkaronnyörit tiukalla korona-avustuksia jakaessaan. Nyt, kun pandemiaa on kestänyt jo 18 kuukautta, korealaiset ovat väsyneitä ja turhautuneita hallituksen hitaaseen rokotustahtiin ja uusien varianttien laiskoihin torjumistoimiin. Maassa todettiin hiljattain tämän vuoden korkein määrä kuolemia yhden vuorokauden aikana.
Petos ja kasvavat jännitteet
IndustrialAll ja ITUC, kaksi maailmanlaajuista ammattijärjestöä, tuomitsivat Yangin pidätyksen ”vääränä ja suhteettomana”.
Pidätys tapahtui juuri ennen kuin maan hoitajat ja muu terveydenhuollon henkilökunta olivat uhanneet mennä lakkoon. Lakon uhka raukesi vain muutamaa tuntia ennen KCTU:n toimiston ratsiaa. Tästä huolimatta, yli kymmenen sairaalan työntekijät sanoivat silti marssivansa ulos syyskuun 2. päivänä. Tämän jutun alkuperäisenä julkaisupäivänä [7. syyskuuta toim. huom.], noin viisi lakkoa oli yhä käynnissä.
Jännitteet Korean ammattiyhdistysliikkeen ja Moon Jae-inin hallituksen välillä ovat kyteneet jo pidemmän aikaa. Moon on entinen ihmisoikeusjuristi, joka valittiin työläismieliseksi presidentiksi neljä vuotta sitten. Valintaa edelsivät kuukausia kestäneet joukkomielenosoitukset (ns. Kynttilävallankumous, Candlelight Revolution), jotka johtivat Moonin edeltäjän, Park Geun-hyen asettamiseen virkarikossyytteeseen korruptiosta.
Mielenosoituksia ja kadunvaltaamisia järjestäneellä KCTU:lla oli merkittävä rooli Moonin valtaannousussa. KCTU:n silloinen puheenjohtaja Han Sang-gyun vangittiin vuonna 2015, kun tämä oli järjestänyt hallitusvastaisia protesteja, jotka tasoittivat tietä Kynttilävallankumoukselle. Han oli vangittuna vuoteen 2018 asti, jolloin vuoden virassa ollut Moon vapautti tämän ehdonalaiseen.
Presidenttiehdokkaana Moon lupasi muuttaa Etelä-Korean työläisiä kunnioittavaksi yhteiskunnaksi. Kuitenkin, kaksi vuotta Moonin valinnan jälkeen, heinäkuussa 2019, hallitus pidätti Kim Myeong-hwanin, KCTU:n silloisen puheenjohtajan, syytettynä mellakkapoliisin vastustamisesta. Syyte liittyi Etelä-Korean kansalliskokouksen aikana järjestettyyn mielenosoitukseen, joka vastusti kiistanalaista lakiesitystä työajan pidentämisestä jopa vaarallisiin mittoihin. Etelä-Korean keskimääräinen työaika on jo tällä hetkellä 2014 tuntia vuodessa, eli enemmän kuin missään muussa OECD-maassa. Kim vapautettiin takuita vastaan, mikä on harvinaista Etelä-Koreassa. Tuomiosta ei ole vielä tehty lopullista päätöstä.
Uusi sukupolvi
Vastalauseena Kimin pidätykselle KCTU jätti maan kolmikantaisen hallituksen, työnantajien ja ammattiliittojen komission. Liitto kuitenkin palasi komissioon huhtikuussa 2020, keskellä pandemian alkua – Kim oli vedonnut hallitukseen työpaikkoja suojelevien ”hätätilatoimenpiteiden” puolesta. Kolme kuukautta myöhemmin Kimin oli erottava, sillä hän ei onnistunut suostuttelemaan liiton edustajia kannattamaan historiallista mutta epäselvästi muotoiltua sopimusta, jossa työläiset tekisivät ”aloitteellista yhteistyötä työajan joustavuuden suhteen”, ja yritykset vastavuoroisesti ”tekisivät kaikkensa säilyttääkseen työpaikkoja”.
45-vuotias Yang valittiin KCTU:n puheenjohtajaksi pikaäänestyksellä joulukuussa 2020, hänen luvattuaan järjestää yleislakko lokakuulle 2021.
Uusi puheenjohtaja on opiskelija-aktivisti, jonka työura alkoi 2000-luvun puolessavälissä määräaikaisena tehdastyöläisenä Kia Motorsilla. Vuonna 2012 hänet valittiin tehtaan määräaikaisia työntekijöitä edustavan ammattiyhdistyksen puheenjohtajaksi. Hän on ensimmäinen KCTU:n puheenjohtaja, jolla on taustaa määräaikaisena työntekijänä.
Ainakin osittain Yang edustaa nuorempaa sukupolvea Etelä-Korean ammattiyhdistysliikkeessä. Kynttilävallankumouksen vanavedessä KCTU ylitti vuonna 2019 symbolisesti merkittävän miljoonan jäsenen rajapyykin, ohittaen maltillisemman kilpailijansa, Korean Ammattiliittojen Federaation, maan suurimpana ammattiliittojen keskusjärjestönä.
Yangin pidätyksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa KCTU:n edustajat vahvistivat yleislakkokutsun lokakuun 20. päivälle. Yang aloitti pidätyksen jälkeen nälkälakon, vaatien vapauttamistaan.