Turku: kaikki tuki Arkean työläisille!

Kuva: JHL:n työläiset lakossa vuonna 2019. Kuvaaja: Roni Lehti

Turussa shoppaillaan taas työehtosopimuksia. Turun kaupungin omistama kiinteistö- ja ruokapalvelujen yritys Arkea on ilmoittanut haluavansa vaihtaa työnantajanyhdistystä ja näin mahdollistaa työntekijöidensä palkanalennuksia, jotka voivat olla jopa 15 % tai 30 %.

Arkea yritti tehdä saman tempun jo vuonna 2019, mutta työläisten lakkotoimet torjuivat johdon pyrkimykset. Ainakin hetkellisesti, sillä nyt yhtiön johto yrittää taas polkea duunareiden etuja.
Kun neuvottelut epäonnistuivat, JHL julisti lakon, joka alkoi eilen ja jatkuu toistaiseksi. Vaikka nämä sanat – ”lakko jatkuu toistaiseksi” – luetaan hyvin harvoin Suomen työmarkkinakiistoissa, niin ay-johdon asenne ei ole ollut ihan täydellisesti taisteleva. JHL:n kannanotosta käy ilmi, että ennen kuin Arkean johto pakotti liiton työtaisteluun, JHL:n neuvottelijat pyrkivät osallistumaan firman johdon ehdottamiin ”säästöpiteisiin”, mm. ehdottamalla lisäkorvausten leikkauksia.

Olettaen, että nämä lisäkorvaukset koskisivat Arkean työläisiä, asia on erittäin vakava. Se heijastaa ylipäätään Suomen ay-pomojen luokkasopukulttuuria, jonka mukaan kapitalistien vaatimukset eivät ole kapitalistien intressien mukaisia, eli eivät pyri maksimoidaan voittoa, vaan ovat ehdottoman ”objektiivisia” ja ”neutraaleja” tarpeita firman toimimisen ja palvelujen tarjoamisen kannalta. Se ei pidä paikkansa: ainoastaan työläiset ovat korvaamattomia tuotannossa. Arkean palveluiden tarjoamiselle ei tarvita korkeapalkkaisia yritysjohtajia, vaan työläisten työvoimaa ja sopivia työolosuhteita.

Turku yhtiöitti Turun kiinteistöpalveluliikelaitoksen vuonna 2011. Vuonna 2013 sen nimi muutettiin Arkeaksi. Yhtiöittäminen toi ennalta-arvattavat seuraukset. Poliittinen ohjaus kapeni, läpinäkyvyys väheni ja työehtoja yritetään jatkuvasti heikentää ”säästötoimiin” vedoten. Vaikka yhtiön omistus säilyi julkisena, sen toimintalogiikka muuttui markkinaehtoiseksi. Kapitalistinen hyväksikäyttö on yhtiöissä väistämätöntä. Lisäksi yhtiöittämisen päässä siintää aina yksityistäminen, kun palvelut tuotetaan jo samalla lailla kuin yksityisissä yrityksissä. Yhtiömuodoilla kaupungit harjoittelevat yksityistämistä.

Kaikki tuki Arkean työläisille! Toivomme, että taistelun yhteydessä JHL:ään syntyy oikeasti taisteleva johto!