Suomalaiset osallistuvat veriseen rajavartijointiin ja laittomiin karkotuksiin

EU:n raja- ja merivartiojärjestö Frontex jatkaa turvapaikanhakijoiden brutaalia kohtelua. Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia käännytetään pois ilman mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Heitä hakataan, ammutaan vesitykeillä ja kumiluodeilla, heidän kimppuunsa usutetaan koiria, heidän omaisuutensa takavarikoidaan. He joutuvat seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteiksi.

Näin EU kohtelee kaikkein heikoimpia alueellaan. Asiasta on uutisoitu jo vuosia, mutta sille ei tehdä mitään – tietenkään, sillä EU-valtioiden imperialismi edellyttää, että periferian maat pysyvät köyhinä ja näiden ihmiset nöyrinä, ja mieluiten kaukana.

Pakolaiskriisi on rasismikriisi

Frontex on jo vuosikausia hukuttanut pakolaisia Välimereen. Tämä tehdään täysin tietoisesti ja Frontex pakoilee vastuuta ammattimaisesti, esimerkiksi vaihtamalla partioveneitä miehittämättömiin lennokkeihin. Samanlaista julmuutta harjoittaa myös Iso-Britannian rajavartiolaitos, joka yrittää pestä täysin kätensä 24.11. uponneen pakolaisveneen kohtalosta.

EU:n rajoilla tehdään jatkuvasti laittomia käännytyksiä. Tämä tarkoittaa kansainvälisten sopimusten ja perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien häikäilemätöntä sivuuttamista. Myös suomalaiset rajavartijat ovat olleet paikalla Frontexin nimissä toteuttamassa laittomia käännytyksiä. Frontexin riveissä on palvellut viime vuosina 10–30 suomalaista rajavartijaa. Tulevina vuosina Suomi on luvannut Frontexin palvelukseen yli sata rajavartijaa lisää, Yle kertoo.

Pääasiassa pakolaisuus on kapitalismin imperialistisen vaiheen sivutuote. Suomen, kuten muidenkin EU-maiden vaurauden hinta on globaalin etelän ihmisten veri. Länsimainen pääoma valtaa ja alistaa heidän ympäristönsä, maansa ja yhteiskuntansa halpojen raaka-aineiden ja työvoiman takaamiseksi.

Ja kun ihmiset näistä maista pyrkivät tänne, missä heidän työnsä ja verensä tuottama vauraus sijaitsee, heidät käännytetään raa’asti takaisin – rajavalvonta on välttämätön osa imperialismin toimintaa: se pitää köyhdytetyt ja hyväksikäytetyt ihmiset alistettuina. Samaan aikaan instituutiot, kuten IMF ja Maailmanpankki, harjoittavat finanssipolitiikkaa, jonka tarkoitus on pitää köyhät maat köyhinä, jotta ne pysyvät jatkossakin hyväksikäytettävänä periferiana.

Rajavartijat usuttivat koiria puremaan ihmisiä Unkarin rajalla vuonna 2016

Frontexin suomalaisen rajavartijan käsittelemä koira puri turvapaikanhakijaa Serbian ja Unkarin välisellä rajalla lokakuussa 2016. Keskellä pimeää metsää tapahtunut välikohtaus kuitattiin vahinkona, eikä siitä suoritettu minkäänlaista tutkintaa. Frontex antoi kolme päivää tapauksen jälkeen ”sisäisen suosituksen”, jossa vaadittiin ”välittömiä toimia” ja ”toiminnan keskeyttämistä Unkarin-Serbian rajalla”. Suositukseen ei reagoitu mitenkään.

Kahta kuukautta myöhemmin unkarilaiset rajavartijat usuttivat koiran rajaa ylittävän ihmisryhmän kimppuun. Koira puri kolmea ihmistä, joista yksi oli alaikäinen. Koiran käyttäminen pahoinpitelyyn on erityisen raaka teko, sillä purema voi johtaa vakavaan infektioon, eikä irti päästetyn koiran pysäyttäminen ole helppoa. Tämän jälkeen rajavartijat ryntäsivät jo purtujen ihmisten perään Serbian alueen puolelle, käyttivät heihin pippurisumutetta ja hakkasivat heitä pampuilla.

Törkeän pahoinpitelyn uhrit palautettiin Serbiaan. Heidän vammansa vaativat sairaalahoitoa. Korvauksia he eivät saaneet, tietenkään.

Tämä jatkuu niin kauan, kuin porvarivaltiot ovat olemassa. Pakolaisten brutaalissa kohtelussa ei tietenkään ole mitään uutta, mutta viime aikojen tapahtumat tuovat tilanteen selkeämmin esiin. Siksi me sosialistit korostamme, että rajavalvonta on taantumuksellista väkivaltaa, josta on päästävä eroon. Työläisillä ei ole isänmaata. Me emme ole eri maiden kansalaisia, olemme kansainvälinen proletariaatti.

Toistan vallankumouksellisen vaatimuksen, jonka julkaisimme Punaisen blokin kannanotossa:

Kaikki karkotukset on lopetettava välittömästi. Rajat auki kaikille, etenkin niille, jotka tulevat EU:n ja Yhdysvaltain imperialismin hävityksen keskeltä.