Kirjavälitys Oy tukee natsijärjestöä – kirjakaupat vetivät teokset pois myynnistä

Kirjoja välittävä yritys Kirjavälitys Oy pitää valikoimassaan Kielletyt kirjat -yhdistyksen kustantamia kirjoja. Kielletyt kirjat on yksi natsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toimintaa jatkavista projekteista. Yhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat PVL:n ja sen seuraajan “Kohti vapautta”-järjestön aktiiveja.

Kielletyt kirjat -yhdistyksen kustantamia kirjoja myynnissä verkkokaupassa. Vallankumous ja sen toteuttaminen modernissa yhteiskunnassa, Kai Murros; Taisteluni, Adolf Hitler; ja Palava Pensas, Elias Simojoki.
Natsijärjestön kustantamia kirjoja oli myynnissä Adlibris-kirjakaupassa vielä tänä aamuna. Teokset vedettiin sittemmin pois myynnistä. Kuvankaappaus osoitteesta adlibris.com 30.12.2021 kello 8.28.

Sosiaalisessa mediassa on käyty aiheesta vilkasta keskustelua ja kehotettu boikotoimaan ja lähettämään kaupalle palautetta asiasta. Kyseiset kirjat olivat vielä tänä aamuna ainakin Suomalaisen kirjakaupan, Prisman verkkokaupan ja Adlibriksen valikoimissa, mutta kaikki näistä reagoivat jo palautteeseen vetämällä tuotteet pois myynnistä. Suomalaisen kirjakaupan vastauksen mukaan tuotteet olivat päätyneet automaattisesti myyntiin Kirjavälitys Oy:n kautta – myös tämä yritys siis vielä toistaiseksi ohjaa rahaa uusnatseille. Sama taho oli julkisuudessa myös aiemmin Johan Bäckmanin propagandakirjan välittäjänä.

Mikäli itse teokset kiinnostavat, ne on mahdollista löytää muiden kustantamoiden versioina, eikä tällöin tule rahoittaneeksi natsitoimintaa.

PVL:n toiminta kiellettiin korkeimman oikeuden päätöksellä 22.9.2020. Kiellon jälkeen järjestö jatkoi toimintaansa nimellä Kohti vapautta, jota vastaan nostettiin syyte laittoman yhdistystoiminnan jatkamisesta tämän vuoden kesäkuussa. Sittemmin samat natsit ovat jatkaneet katutoimintaa nimellä “Pohjanvartio”. PVL:n aktiivit pyörittävät Kiellettyjen kirjojen lisäksi myös No Compromise Clothing -vaatekauppaa ja Partisaani-nettisivua.

PVL:n jäsenet osallisuvat säännöllisesti myös muihin äärioikeistolaisiin mielenosoituksiin, kuten Turun Kukkavirtaan ja viimeisimpänä itsenäisyyspäivän 612- ja Suomi herää -tapahtumiin.

Muokattu kello 12.25: Tieto Adlibriksen päätöksestä vetää kirjat pois myynnistä päivitetty uutiseen. Alkuperäisen otsikon ja tekstin mukaan teokset olivat edelleen myynnissä.