Lukijalta: Koronasalaliitot leviävät Yhdysvalloista, jossa niitä tehtaillaan osana kapitalistista köyhien hyväksikäyttöä

Tämä on Proletaarien lukijan lähettämä analyysi koronasalaliittojen taloudellisista taustavaikuttajista. Julkaisemme työväenluokkaisia kirjoituksia työstä, yhteiskunnasta ja politiikasta. Jutussa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Proletaarit-järjestön linjaa. Mikä haluat lähettää meille tekstin, ota yhteyttä proletaarit@gmail.com.

Teksti: Rosa Warski
Kuvanmuokkaus: Rosa Warski. Alkuperäinen kuva Jernej Furman, CC BY 2.0.

Demokraatti kirjoitti eduskunnan täysistunnosta 7.1.2022, jossa käsiteltiin rokotekorvauksen nostoa.

Ano Turtiainen vastusti lakiesitystä värikkäin sanankääntein, ennustaen EU:n tuhoa. Perussuomalaisten Mika Niikko kertoi käyttäneensä koronaan hevosten matolääkettä, jota pitäisi tarjota muillekin rokotteiden lisäksi.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz kertoi kansanedustajien saaneen satoja sähköposteja, joissa koronatoimia mm. verrattiin holokaustiin. Hän epäili, että ilmiötä lietsotaan jostain aivan tarkoituksella.


Zyskowicz on oikeassa: ilmiötä lietsotaan USA:sta, jossa ongelman juurisyynä ovat hänen omat poliittiset liittolaisensa.

Center for Countering Digital Hate (CCDH, suom. Nettivihan torjuntakeskus), voittoa tavoittelematon USA:ssa ja Britanniassa toimiva järjestö, on koostanut koronaa koskevasta valetiedosta raportin. Sen mukaan 65 % Twitterin ja Facebookin rokotevastaisesta levikistä on paikannettavissa vain 12 somevaikuttajaan, jotka nimettiin ”valetieto-tusinaksi”.

Jokainen tästä tusinasta on yhdysvaltalainen. Taustoiltaan henkilöt ovat pääasiassa vaihtoehtolääketieteen guruja ja kauppiaita.

Suomessa vaihtoehtolääketiedettä ajava Kristallipuolue on aluevaaleissa 2022 vaaliliitossa Ano Turtiaisen puolueeksi rekisteröidyn Valta Kuuluu Kansalle -ryhmän kanssa. Turtiainen on entinen Perussuomalaisten jäsen.


Miten tällainen ilmiö syntyy?

  1. USA:n terveydenhuoltojärjestelmä on yksityistetty ja toimii terveysvakuutusten kautta.
  2. Vakuutukset sidotaan jatkuvaan työsuhteeseen.
  3. Terveydenhoito ilman vakuutuksia on todella kallista.
  4. Köyhillä ei ole varaa maksaa, mutta he tarvitsevat silti hoitoa.
  5. Epätoivoissaan he kääntyvät vaihtoehtolääketieteen puoleen.
  6. Vaihtoehtolääketieteen terveysgurut myyvät heille tuotteita ja kirjoja. Suuri suosio antaa myös mainostuloja.
  7. Somealustat eivät juurikaan puutu valetietoon, koska levittäjät ovat hyvin suosittuja ja tuovat alustoille käyttäjiä.

CCDH ei raportissaan tartu tähän rakenteeseen, vaikka se on ongelman ytimessä. Sen sijaan toimia vaaditaan ainoastaan somealustoilta. Syynä asian jättämiseen pintapuoliseksi voi olla CCDH:n oikeistokytkökset; sen sijaan, että kapitalismi nähtäisiin juurisyynä, on se poliittinen päämäärä.


Näillä näkymin tätä USA:n koronasalaliittotehdasta ei pysäytä kukaan. Aito muutos vaatisi, että USA lanseeraisi valtiollisen terveydenhuoltojärjestelmän, jossa myös köyhät saisivat laadukasta hoitoa. Tämä ei ole mahdollista niin kauan kuin terveysvakuutukset, lääkkeiden tuotanto ja sosiaalinen media on alistettu yksityiselle pääomalle.

Kirsikkana kakun päällä myös Suomi on kovaa vauhtia yksityistänyt terveydenhuoltoa, samalla kun julkisen määrärahoja on leikattu. Asialla ovat olleet erityisesti oikeistopuolueet Kokoomus ja Keskusta. Sipilän (kesk.) hallitus, jossa myös Perussuomalaiset olivat mukana, leikkasi terveydenhuollosta rajusti ja ajoi yksityistämiseen tähtäävää Sote-uudistusta.

Eikä julkinen terveydenhuolto voi hyvin. Esimerkiksi 27.11.2021 kaksi terveyskeskuslääkäriä kirjoitti Suomen perusterveydenhuollon olevan romahdustilassa. Helsingin Sanomat tiedotti 8.1.2022 Meilahden päivystyksen jonon olleen jopa 62 tuntia. Vanhustenhoidon alennustila on jatkunut kymmeniä vuosia.

Tästä suorana seurauksena vaihtoehtolääketiede saa Suomessa yhä enemmän jalansijaa. Se näkyy mm. Kristallipuolueen perustamisena, sekä tunnettujen somevaikuttajien toiminnassa, yhtälailla tuotteiden, kirjojen ja kurssien myymisenä.

Näillä näkymin tämä kehitys ei ole pysähtymässä Suomessakaan, jossa kierrettä ruokkivat samat markkinatalouden mekanismit kuin USA:ssakin. Ainoa toimiva lääke on kaiken yksityistämisen purkaminen, ja julkisen terveydenhuollon rahoituksen palauttaminen riittävälle tasolle.