Helsingin kaupunginhallitus yksityistää Palmian vaivihkaa

Juhana Vartiaisen johtama Helsingin kaupunginhallitus aloittaa Palmian yksityistämisen. Tiedotteessa sanotaan, että Helsinki ”suunnittelee Palmian omistuksesta luopumista”, eli suomeksi sanottuna yksityistämistä. Vaikka Helsingissä ei käytykään aluevaaleja, tämä manööveri ajoitettiin tarkoituksenmukaisesti vaalien jälkeiselle maanantaille.

Ruoka-, kiinteistö-, siivous-, vartiointi- ja toimitilapalveluja tarjoava yritys aloitti toimintansa vuonna 2015, kun Helsinki yhtiöitti noin puolet liikelaitoksena toimineesta Palmiasta. Päätös yhtiöittämisestä syntyi äänin 43-39. Yhtiöittämistä kannattivat RKP, kokoomus ja vihreät. Etenkin viimeksi mainitut vakuuttelivat kovaan ääneen, että yhtiöittämisestä ei seuraa yksityistämistä. Vihreät valehtelivat.

Tuleva yksityistäminen oli selvää jo 2014, kun päätös yhtiöittämisestä tehtiin. Yhtiöittäminen on aina askel yksityistämisen suuntaan. Vaikka yhtiöiden omistus pysyykin (hetken) julkisena, niiden toimintatapa muuttuu. Yhtiömuodon kautta kaupunki harjoittelee palvelujen tuottamista yksityisen sektorin avulla.

Yhtiöittäminen luo myös lisäpaineita yksityistää palvelujen heikkenemisen verukkeella. Tämä shokkitaktiikka toimii aina: yhtiöitä, aja toiminta alas, myy yksityiselle. Yhtiöitetty Palmia on täysin odotetusti tappiollinen, joten porvarien on helppo perustella sen myymistä.

Palmian yksityistämisestä päätti Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto. Asia ei ollut julkisella asialistalla vaan tuotiin kokoukseen ylimääräisenä salaisena asiana, kertoo Helsingin Sanomat. Konsernijaostoon kuuluvat Juhana Vartiainen (kok.), Pia Pakarinen (kok.), Jenni Pajunen (kok.), Anni Sinnemäki (vihr.), Tuomas Rantanen (vihr.), Ville Jalovaara (SDP), Nasima Razmyar (SDP), Titta Hiltunen (vas.) ja Jussi Halla-aho (PS).

Tämä pieni joukko päätti siis Palmian yksityistämisestä ilman ennakkoilmoitusta. Asia piti tuoda ylimääräisenä ja salaisena kokoukseen. Konsernijaostossa siis tiedetään, ettei oma toiminta kestä päivänvaloa. Helsingissä kaupunkidemokratia on lähinnä vitsi, pääoman etu jyrää niin julkisen talouden, työläisten puolustajan kuin luonnonsuojelijoidenkin yli.

Palmian tilannetta pitää arvioida suhteessa vastikään yhtiöitettyyn Helsingin kaupungin liikennelaitokseen. HKL:n tapauksessa yhtiöittämistä myös demarit ajoivat yhtiöittämistä. Helsingin SDP vaikuttaa ottavan tasaisesti askelia oikealle. Silti poliitikot vakuuttelivat taas pyhästi, että vasta yhtiöitetyn HKL:n omistus pysyisi julkisena. Uskoo demarien ja vihreiden valheita ken tahtoo.

Keskimäärin yhtiöitetyt liikelaitokset yksityistetään noin kymmenessä vuodessa. Tässä vaiheessa ei voi olla kenellekään epäselvää, että yhtiöittämisestä väistämättä seuraa yksityistäminen. Palmian yksityistämisessä vastuu on nykyisen konsernijaoston lisäksi niillä valtuutetuilla, jotka ajoivat yhtiöittämisen läpi 2014. He tiesivät jo tuolloin, että näin tulee käymään.

Palmian yhtiöittämisestä pidetty äänestys 2014. Vihreällä yhtiöittämisen puolesta, punaisella vastaan.