Tuhannet jemeniläiset osoittivat mieltä Saudi-koalition käymää sotaa vastaan – myös Suomen valtio syyllisenä kymmenien miljoonien nälänhätään

Jemenin sota on jatkunut vuodesta 2014. Siitä ei kuitenkaan uutisoida käytännössä lainkaan länsimaissa. Tähän mennessä sodassa kuolleita on jo lähes 400 000, ja yli 20 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista nälänhädästä. 11 miljoonaa heistä on lapsia. Perinteisten sotatoimien lisäksi Saudi-Arabian johtama koalitio on estänyt humanitaarisen avun pääsemistä alueelle. YK:n johtama Maailman ruokaohjelma varoitti jo vuosi sitten, että Jemenin nälänhädästä on tulossa maailmanhistorian pahin.

Viime lauantaina 26.3. tuhannet jemeniläiset osoittivat mieltään sodan jatkumista vastaan pääkaupunki Sanaassa.

Mielenosoituksesta kuvattu video nähtävissä klikkaamalla linkkiä (twitter.com). Käännös tekstistä: Suuri mielenosoitus Sanaassa, Jemenissä, vastustaa Saudi-Arabian johtaman koalition käymää sotaa, joka on aiheuttanut yhden vuosisadan pahimmista humanitaarisista kriiseistä. Seitsemän vuotta sodan syttymisen jälkeen lähes 380 000 jemeniläistä on kuollut ja 23 miljoonaa kärsii nälänhädästä.

Jemeniläisten kärsimyksestä ei uutisoida länsimaissa, sillä Yhdysvallat ja Iso-Britannia tukevat avoimesti Saudi-Arabiaa, joka on pommittanut siviilejä brutaalisti vuosia. Myös Suomen valtio myy aseita Saudi-Arabialle ja toiselle koalition jäsenelle, Arabiemiirikunnille. Lisäksi on selvää, että osasyy solidaarisuuden puutteelle on rasismi: jemeniläiset eivät ole valkoihoisia, ja suurin osa heistä on muslimeja.

Vuonna 2020 Suomesta vietiin Saudi-Arabiaan aseita lähes 3 miljoonan euron edestä, Arabiemiirikuntiin lähes 10 miljoonan edestä. Asevienti alueille alkoi sodan syttyessä vuonna 2014 ja on jatkunut siitä asti tasaisesti.

Näitä lukuja vasten voitaisi jopa laskea, minkä euromäärän Suomen hallitus asettaa jemeniläisten hengen hinnaksi. Suomen hallitukset rahoittavat taantumuksellisia sotia ja siviilien tuhoamista talouskasvun ja viennin nimissä. Tämä on sovinismia.

Ukrainan sota nostatti ennennäkemättömän solidaarisuuden aallon. Sen varjopuoli on Jemenin kansan kärsimyksen entistä röyhkeämpi unohtaminen ja sodan uhrien eriarvoinen kohtelu.

2 kommenttia artikkeliin ”Tuhannet jemeniläiset osoittivat mieltä Saudi-koalition käymää sotaa vastaan – myös Suomen valtio syyllisenä kymmenien miljoonien nälänhätään

Kommentointi on suljettu.