”Iso virhe” – Zelenskyi toi natsipataljoonan Kreikan parlamenttiin

Kreikassa Ukrainan presidentin videotervehdyksestä maan parlamentille on noussut poliittinen kohu, sillä presidentin lisäksi lähetyksessä esiintyi uusfasistisen Asovan pataljoonan taistelija.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pitänyt etäyhteyden kautta puhekierrosta eri Euroopan maiden parlamenteille, tavoitteenaan lisätä tukea Ukrainan valtion sotaponnisteluille sekä poliittisesti että aselähetyksin. Tänään torstaina kierros jatkui videotervehdyksellä Kreikan parlamentille.

Zelenskyin PR-kampanja on jokaisessa maassa korostanut yhteyksiä Ukrainan ja kohdemaan välillä. Kreikan tapauksessa lähetykseen mukaan otettu sotilas kertoi taistelevansa Mariupolissa, kaupungissa jossa asuu myös suuri ukrainankreikkalaisten vähemmistö.

Asovan pataljoonan taistelija ”Michael”. Kuvakaappaus presidentti Zelenskyin puheesta Kreikan parlamentille.

”Michaeliksi” esitelty maastopukeutunut taistelija, joka itse kertoi taistelevansa Asovan pataljoonan riveissä, mainitsi myös kreikkalaisesta taustastaan ja esitti venäläisten olevan ”todellisia natseja”. Presidentti Zelenskyi oli mahdollisesti laskenut sen varaan, että kreikkalaistaustaisen henkilön näyttäminen riittäisi pyyhkimään pois Asovan pataljoonan kyseenalaiset taustat ja integroinnin Ukrainan kansalliskaartin viralliseksi osaksi.

Kovia taisteluita Mariupolin alueella käynyt Asova toimii sodassa omana rykmentinvahvuisena sotilaallisena organisaationaan, ja sen hallinnassa on ollut oma tankkipataljoona, tykistö, signaaliosasto, ja niin edelleen. Sotapropagandassaan se on kertonut mm. voitelevansa luotinsa sianrasvalla taistellessaan ”örkkejä” vastaan, viitaten Tšetšeniasta saapuneiden venäläistaistelijoiden muslimitaustaan. Organisaation on raportoitu syyllistyneen kidutuksiin ja sotarikoksiin Ukrainan sodassa jo ennen Venäjän 2022 invaasiota.

Syriza: Selvitystä vaaditaan

Presidentti Zelenskyin valitsema peliliike korostaa taistelijan kreikkalaisuutta ei kuitenkaan tuonut haluttua tulosta, sillä Kreikassa uusfasistijärjestön taistelijan ilmestyminen parlamentin videonäytölle on nostattanut poliittisen kohun. #Azov-aihetunniste trendaa julkisessa keskustelussa ja tapahtunutta ihmetellään laajasti.

Aihe on arkaluontoinen, sillä Kreikassa tuoreessa muistissa on maan oman uusnatsipuolueen Kultaisen aamunkoiton lakkauttaminen organisaation syyllistyttyä aseelliseen järjestäytymiseen ja väkivaltaan. Asevoimiin integroimisen sijasta kreikkalaiset uusnatsit istuvat vankilassa.

Kreikkalaisessa mediassa on myös uutisoitu ukrainankreikkalaisten kaltoinkohtelusta ukrainalaisten sotilaiden käsissä Mariupolissa, ja maassa toisen maailmansodan aikaisen antifasistisen taistelun muisto elää vahvana.

– Zelenskyi pyysi Kreikan parlamenttia perustamaan ”salaisen järjestön” Mariupolin pelastamiseksi. Niin paljon kuin kreikkalaiset Mariupolissa haluavatkin rauhan ja normaaliuden palaavan, voin varmuudella sanoa, että he eivät halua tämän ”normaalin” olevan Asovan pataljoonan henkiinherättäminen, Greek City Times -lehden toimittaja Paul Antonopoulos kommentoi puhetta Twitterissä.

Seurauksena jopa oikeiston parlamenttiedustajat ovat joutuneet ilmaisemaan järkytyksensä tapahtuneesta. Vasemmistolainen pääoppositiopuolue Syriza vaatii asiasta selvitystä parlamentin puhemieheltä Kostas Tassoulasilta, sekä siitä tiesikö hän etukäteen äärioikeistolaisen ryhmän taistelijan esiintyvän videolla.

– Asovan pataljoonan jäsenen esiintyminen Kreikan parlamentille yhdessä presidentti Zelenskyin kanssa tänään ei ole hyväksyttävää. Pidän sitä isona virheenä, totesi eduskuntaryhmän sihteeri Olga Gerosavili Ekathimerini-lehdelle.

Kreikan kommunistinen puolue KKE marssi ulos istunnosta, jossa Zelenskyin esiintyminen näytettiin. Myös Kyproksen vasemmistolainen työväenpuolue AKEL on jo ilmoittanut tulevansa boikotoimaan Zelenskyin puhetta Kyproksen parlamentissa.

Suomessa presidentti Zelenskyin etäyhteyspuheen on määrä tapahtua huomenna. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että suomalaiset työväenpuolueet olisivat reagoineet tapahtumaan tai protestoisivat Ukrainan poliittista linjaa eduskunnassa.

”Michael” esiintyy Kreikan parlamentille.

2 kommenttia artikkeliin ””Iso virhe” – Zelenskyi toi natsipataljoonan Kreikan parlamenttiin

Kommentointi on suljettu.