Sotien välttämättömyys ja niiden uhrit

Teksti: Rolle Suominen

Siviiliväestön joukkomurha on barbaarinen teko, joka on ollut läsnä jokaisessa ryöstöretkessä ja imperialistisessa sodassa kapitalistisen rappion aikakauden aikana. Siviilejä on joukkomurhattu jokaisessa aikamme taantumuksellisessa sodassa, eikä Ukraina ole poikkeus. Vain porvarillisten propagandistien kyynisissä julistuksissa näissä sodissa on koskaan ollut kyse abstraktien käsitteiden, kuten vapauden ja demokratian, puolustamisesta. Sodat ja erityisesti ryöstösodat, joita suurvallat käyvät puolustaakseen taloudellisia etujaan — Ukrainasta Irakiin, Jugoslavian, Libyan tai Syyrian kautta — ovat aina täynnä viattomien verta.

En ole pasifisti. Uskon, että on olemassa emansipatorisia, vapautuksellisia sotia, jotka ovat yhtä historiallisesti välttämättömiä kuin moraalisesti perusteltuja. Mutta jopa tällaiset sodat, vaikka ne usein inspiroivatkin ihmisiä ystävällisimpiin, sankarillisimpiin ja rohkeimpiin tekoihin, ovat myös täynnä verenvuodatusta, julmuutta ja kauhua. Jos haluamme koskaan päästä eroon näistä kauhuista, meidän on hävitettävä jokaisen sodan aineellinen perusta hävittämällä luokat, valtiot ja kansalliset rajat. Vain kansainvälisen sosialistisen vallankumouksen avulla voimme lopettaa kaikki sodat.

Länsimaisessa lehdistössä on ollut itkua ja porua Butšasta tulevien kauhistuttavien kuvien silminnäkijöiden todistusten takia. Venäjän armeija miehitti maaliskuun loppuun asti Butšan kaupunkia Kiovan lähellä. Amnesty Internationalin tutkimuksen mukaan venäläisjoukot tekivat karmeita väkivaltarikoksia siviiliväestöä vastaan. Tämä on selkeä esimerkki siitä, että Venäjän joukot ovat Ukrainassa palvelemassa työläisten vastaisia intresseja. Silti, kun näen lukuisia ukrainalaisten sotilaiden itsensä kuvaamia videoita, joissa he epäävät sairaanhoitoa venäläisiltä sotavangeilta, kiduttavat ja murhaavat heitä, ja nämä videot mainitaan vain alaviitteissä läntisissä uutisissa, suuttumus Butšaa kohtaan haisee tekopyhältä. Poikkeuksena 4.4.2022 julkaistu video, jossa ukrainalaiset sotilaat teloittavat sotavankeja, sai medianäkyvyyttä myös lännessä.

Näitä rikoksia ehkä käytettiin hyväksi Venäjän propagandassa (tätä on vaikea vahvistaa, sillä venäläisiä mediakanavia on sensuroitu ”demokraattisessa” lännessä), mutta ne eivät näyttäneet saavuttavan länsimaisen kapitalistisen median sydämiä. Vuosia kestäneen, etnisten venäläisten (sekä muiden vähemmistöjen, kuten juutalaisten tai romanien) epäinhimillistämiseen perustuneen nationalistisen kiihkon seurauksena tämän kaltaisia ​​kauhistuttavia hyökkäyksiä tapahtuu väistämättä.

Länsimaista hallitsevaa luokkaa, heidän poliitikkojaan ja mediaansa ei aja mikään universaali humanistinen tietoisuus teeskentelemään järkytystä Butšan verilöylystä. Länsiarmeijat ovat tehneet paljon pahempaa globaalin etelän maissa ilman, että ”kansainvälinen yhteisö” olisi tuominnut mitään tai ketään. Venäjän armeijan rikokset Butšassa ovat heille ainoastaan hyvä peruste oikeuttamaan lännen sekaantumista alueelle. Tällaista julmuuden propagandaa käytettiin oikeuttamaan Naton väliintuloa Libyassa varsin tehokkaasti. ”Ai, et tue sotilaallista väliintuloa Libyassa? Haluatko Gaddafin jatkavan oman kansansa teurastamista?!”, meille sanottiin silloin. No, millainen on Libyan tilanne nyt?

Toisaalta on turhaa puhua Ukrainan itsemääräämisoikeudesta (joka länsimaisten propagandistien suussa tarkoittaa vain Ukrainan länsimielisten oligarkkien oikeutta ajaa maa Natoon) puolustamatta Donbassin itsemääräämisoikeutta. ”Euromaidanin” vallankaappauksesta syntynyt Ukrainan nationalistinen hallinto ajoi itäisten provinssien kansat kapinaan. Heidän itsemääräämisoikeutensa vaatimuksiin olisi vastattava välittömästi, jos haluamme saavuttaa maahan edes hauraan rauhan.

Jos olet aidosti huolissasi Ukrainan kansasta, sinun tulisi vaatia loppua sekä Naton että Venäjän sekaantumiselle maan asioihin. Sen sijaan, että toivoisit Venäjän tappiota Naton ”edustajan”, äärimmäisen taantumuksellisen Ukrainan valtion, käsissä, sinun pitäisi kannattaa itsenäisten ukrainalaisten työläisten ja köyhälistön itsepuolustuskomiteoiden muodostamista. Ukrainan työläisten tulee hyödyntää tilanne omaksi edukseen, aseistautua omaa porvarillista valtiotaan sekä vieraiden joukkojen läsnäoloa vastaan, ja meidän tulisi kannustaa ukrainalaisia työläisiä muodostamaan riippumaton poliittinen ja sotilaallinen järjestö. Ukrainan työläisten tulisi kaataa Zelenskyi, kuten myös kaikki Yhdysvaltain imperialismin lakeijat sekä Venäjän hegemonisten tavoitteiden äänitorvet, ja ottaa valta omiin käsiinsä.