Vapaa Palestiina! Oikeutta Shireenille! | Nakba-päivän mielenosoitus 15.5.2022

Helsingissä järjestettiin 15.5.2022 mielenosoitus Nakban vuosipäivänä. Mielenosoituksen järjestivät Palestiinalaisten siirtokuntayhdistys ja Palestinian Voices Finland -kollektiivi.

Nakba, eli katastrofi arabian kielellä, tapahtui 74 vuotta sitten, kun Israelin asuttajakolonialistinen valtio perustettiin. Israelin perustajat häätivät väkivalloin 700 000 palestiinalaista heidän omilta mailtaan, ja tämä etninen puhdistus jatkuu edelleen. Tänä päivänä palestiinalaisten diasporaan kuuluu n. 7 miljoonaa ihmistä, ja Israelin brutaalin miehityksen alla elää noin saman verran palestiinalaisia. Nakba, siis Palestiinan hävitys, jatkuu edelleen.

Mielenosoittajat halusivat tuoda esille Israelin tuhoavan ja sortavan luonteen. He korostivat, ettei meidän milloinkaan tule lakata puhumasta Palestiinasta. Sitä Israel haluaa, hiljaisuutta. Meidän on puhuttava asiasta kiertelemättä, on vältettävä kaunistelevaa ja hämäävää puhetta ”konfliktista”: kyse on Israelin murhaavasta miehityksestä ja Palestiinan hävittämisestä.

Mielenosoituksessa nostettiin myös esille Suomen valtion rooli tilanteessa. Porvarillisella Suomella ja Israelilla on lämpimät suhteet – tähän mennessä Suomi on ostanut Israelilta aseita satojen miljoonien eurojen edestä ja nykyinen hallitus valmistelee tälläkin hetkellä massiivista ohjuskauppaa Israelin kanssa. Suomi ei ole edes tunnustanut Palestiinan valtiota.

Valtava kulkue uhmasi Palestiinaa miehittävän Israelin valtion mahtia.

Vuosipäivän ja muistelun yhteydessä protestoitiin myös viimeisintä Israelin terroritekoa. Keskiviikkona 11.5.2022 Israelin tarkka-ampujat raukkamaisesti murhasivat toimittaja Shireen Abu Aklehin ja estivät auttajia pääsemästä tämän luokse. Perjantaina 13.5., kun Palestiinan kansa suri rakastettua toimittajaansa, Israelin valtio lähetti mellakkapoliisin hakkaamaan ja kaasuttamaan Shireen Abu Aklehin valtavaa hautajaissaattuetta, ja arkun kantajat lähes pudottivat kunnioitetun vainajan poliisin riepotuksessa. Israelille ei riittänyt journalistin tappaminen, he pyrkivät vielä estämään Palestiinaa suremasta.

Palestiinalaiset eivät unohda Shireen Abu Aklehia tai muitakaan Israelin julmuuden uhreja.

Myös Proletaarit osallistui mielenosoitukseen tukien palestiinalaisten kamppailua miehitystä vastaan. Kaikkinainen sorto ja apartheid voivat loppua vasta, kun Israelin valtio ja sen liittolaiset, Suomen valtio mukaan lukien, kaadetaan.

Yksi Palestiina, Jordan-joelta Välimerelle!