Ukrainan valtio tukahduttaa oppositiota – Kommunistinen puolue kielletty muiden ohella

KIELLETTYJEN PUOLUEIDEN LISTA on viimeisen kuukauden aikana paisunut Ukrainassa, kun Lvivin vetoomustuomioistuin (Восьмий апеляційний адміністративний суд) on kieltänyt useita puolueita ja lunastanut kaiken näiden varallisuuden valtiolle. Tuoreimmat tukahduttamispäätökset nojaavat toukokuun aikana voimaan tulleeseen lakiin, joka kieltää ns. ”venäjämyönteiset” puolueet, ja päätökset koskevat seuraavia järjestöjä ja järjestöjen yhteenliittymiä:

 • 8.6. Oppositioblokki (Опозиційний блок)
 • 13.6. Oikeus ja kehitys -puolue (Справедливості та розвитку)
 • 13.6. Sosialistit (Соціалісти)
 • 14.6. Nashi (”meidän”, Наші)
 • 14.6. Vladimir Saldon blokki (Блок Володимира Сальдо)
 • 14.6. Derzhava (”valtakunta” tai ”valtio” Держава)
 • 15.6. Ukrainan Sosialistipuolue (Соціалістична Партія України, SPU)
 • 16.6. Anatoli Shariyn puolue (Партія Шарія, ent. Yhdistynyt Ukraina Єдина Україна)
 • 17.6. Vasemmisto-oppositio (Ліва опозиція)
 • 17.6. Vasemmistovoimien liitto (Союз Лівих Сил)
 • 20.6. Opposition alusta – elämän puolesta (Опозиційна платформа — За життя)
 • 23.6. Ukrainan progressiivinen sosialistipuolue (Прогресивна соціалістична партія України)
 • 24.6. Yhdistynyt Rus (Русь Єдина)
 • 5.7. Iloinen Ukraina (Щаслива Україна)
 • 5.7. Ukrainan kommunistinen puolue (Комуністичної партії України, KPU)

Kommunistisen puolueen kielto seuraa seitsemän vuoden tukahduttamisyrityksiä ja useita oikeusjuttuja, jotka ovat nojanneet ns. dekommunisaatiolakeihin, jotka hyväksyttiin aikanaan ilman parlamentaarista käsittelyä. Lait muodollisesti suhtautuvat yhtä vihamielisesti kommunismiin ja natsismiin, niin kuin Suomen poliisi muodollisesti suhtautuu nollatoleranssilla rasismiin ja väkivaltaan. Käytännössä ne kriminalisoivat kommunismin tunnukset ja estävät kommunisteja osallistumasta vaaleihin, ja nostavat fasisteja Ukrainan itsenäisyyden sankareiksi, mukaan lukien Ukrainalaisten nationalistien järjestön OUN:n, Ukrainan kansannousuarmeijan UPA:n ja ns. antibolshevistisen kansojen blokin ABN:n. Nämä järjestöt osallistuivat holokaustin toteuttamiseen, muun karmeuden ohella. Lait ovat saaneet kovaa kritiikkiä sananvapauden rajoittamisesta ja historiankirjoituksen alistamisesta laille.

Aiemmin Ukrainan oikeuslaitos on antanut rangaistuksen siitä, että Hromadske-julkaisu puhui uusnatseista uusnatseina, mikä saattaa suomalaiseen korvaan kuulostaa hyvinkin tutulta. Hromadske on aiemmin ilmoittanut valittavansa Euroopan ihmisoikeusistuimeen.

Yle: Toimittaja tuomittiin kunnianloukkauksesta, kun hän kutsui oululaista kaupunginvaltuutettua natsiksi ja rasistiksi

Bellingcat: Yes, It’s (Still) OK To Call Ukraine’s C14 “Neo-Nazi”

Laki, jonka perusteella kiellot tehdään, kriminalisoi sympatian Donbassin separatisteja kohtaan, joita tulee yksiselitteisesti lähestyä vain ja ainoastaan Venäjän agentteina, joilla ei ole minkäänlaista legitiimiä syytä tai oikeutta hakeutua irti Ukrainan valtiosta. Heihin pelkkä viittaaminenkin ”kapinallisina” on lain kirjaimen mukaan Venäjän sodan oikeuttamista. Laki kriminalisoi pelkän puheenkin Donbassin itsemääräämisoikeudesta.

Luokkataistelu kieltojen taustalla

Nyt voimaan tulevat, pikavauhdilla valmistellut kiellot tähtäävät Ukrainan valtion aseman turvaamiseen, etenkin vasemmalta nousevia haastajia vastaan, vaikka kiellettyjen puolueiden poliittinen sisältö onkin vaihtelevaa, eikä nimiin ole luottaminen. Esimerkiksi Natalia Vitrenkon johtama ”kansallisbolshevistinen” Ukrainan progressiivinen sosialistipuolue ei ole kovinkaan progressiivinen tai sosialistinen, ja takapajuisella, tylsällä Ukrainan kommunistisella puolueella on ollut oma osansa nykyisen Ukrainan tuhoisassa kehityksessä. Tästä huolimatta vastustamme sekä dekommunisaatiolakeja että viimeisimpiä tukahduttamistoimenpiteitä.

Suomalaisen äärioikeistojärjestön, Lapuan liikkeen, tunnus. Nuijaa heiluttava valkoinen mies karhun selässä, sinimustalla pohjalla.
Lapuan liikkeen tunnus. Väkivaltainen liike vastusti kiihkeästi kommunismia. Sen tuella säädettiin kommunistilait, jotka kelpasivat porvarille pidempään kuin Lapuan liike itse. Liike lannistettiin, kun Mäntsälän kapina paljastui täysin tarpeettomaksi. Vasta häviö Neuvostoliittoa vastaan toisessa maailmansodassa pakotti Suomen valtion luopumaan näistä laeista.

Ukrainan porvarilliselle valtiolle ja pääomalle on tärkeää, että vasemmiston toiminta rajoittuu mahdollisimman paljon erityisesti nyt sodan aikana. Dekommunisaatiolakeja ja jatkuvaa yleistä tukahduttamistoimintaa valtion ja äärioikeiston suunnalta voikin verrata Suomen kommunistilakeihin, jotka säädettiin 1930-luvulla sodan lähestyessä, ja muilutuksiin, joita on nähty myös Ukrainassa. Ilman vasemmiston tukahduttamista voisi sodan aikana liikekannalle lähtenyttä kansaa villitä kapinoimaan kiristyvää työlainsäädäntöä ja jopa koko porvarivaltiota vastaan, kun se ajaa työläistä ja ammattiliittoja aina vain ahtaammalle, kun porvari kiirehtii ”desovjetisoimaan” Ukrainan työmarkkinoita sodan varjolla. Suomalaiseen kontekstiin tuttu juttu olisi työehtosopimuksista yksipuolinen irtautuminen. Porvarilla on tavoitteena myös työnantajan yksin sanelema kuuden päivän työviikko, joka nyt sodan oloissa vaatii sotilasjohdolta siunauksen.

Joukko ukrainalaisia parlamentaarikoita ja virkamiehiä aikoo ”liberalisoida” ja ”desovjetisoida” maan työlainsäädäntöä. Lakiluonnoksessa alle 250 työntekijän yrityksen työntekijöitä työlainsäädäntö ei enää koskisi, vaan yksityiset sopimukset työnantajan kanssa määrittäisivät heidän asemansa.

Käännetty ote englanninkielisestä tekstistä Svensson-säätiön sivuilta

Kun Ukrainan hallitsevan luokan nyt johtava osa päätti lähestyä länttä, se otti tietoisen riskin, mutta palkintona odotti työläisen tehokkaampi riistäminen, suurempi osa työläisen tuottamasta arvosta, poliittinen valta, ja tuottavammat investoinnit. Riskin kantoi työläinen. Ukrainan valtio, jota Sotsialnyi Rukhin kaltaiset järjestöt suojelevat vasemmalta, ei avaa tietä eteenpäin pois kapitalismista, vaan se on imperialistien lempilapsi, jonka vallan säilyessä työläisen asema jatkaa kurjistumistaan. Valtansa säilyttämiseksi Ukrainan valtio vaalii fasisteja, eikä odotettavissa ole, että fasisteja kiellettäisiin.

Proletaarit: Venäjän ja Ukrainan on molempien hävittävä – sodan merkitys työväenluokalle

Aleksandr ja Mihail Kononovitšille oikeutta

Ukrainan salainen poliisi, pahamaineinen Služba bezpeki Ukrajiny tai SBU pidättivät tämän vuoden alussa kaksi nuorta kommunistiveljestä, Aleksandr ja Mihail Kononovitšin, joiden pelättiin kuolleen SBU:n käsiin. Heitä pidettiin vankina kuukausikaupalla ilman mitään kontaktia perheen tai asianajajan kanssa, ja vasta vastikään heidät on tuotu elävinä näytille. Nyt heidän oikeudenkäyntinsä on alkanut. Heitä ei päästetty omaan kuulemiseensa viime viikolla, kuten ei päästetty heidän asianajajaansa, jolle sanottiin, ettei oikeudenkäyntiä edes tulisi. Veljekset vetoavat Euroopan vasemmistoon, Euroopan parlamenttiin, ja mediaan, että oikeudenkäyntiin lähetettäisiin edustajia, jotta oikeudenkäyntiä ei käytäisi piilossa, jotta totuus kävisi ilmi.

Veljeksiä epäillään Venäjän ja Valko-Venäjän eduksi vakoilusta. Veljekset kiistävät syyllisyytensä, ja ovat kertoneet, että vankeuden aikana heitä kidutettiin ja uhkailtiin.

CyprusMail: Missing Chilean vlogger turns up after being held in Ukraine

JTA: Ukrainian Jewish leader slams security boss [SBU] for praising anti-Semitic militia