Anarko-kommunistit sabotoivat Venäjän sotakalustoa

Artikkelikuva: BOAK, Telegram

Anarko-kommunistinen taistelujärjestö BOAK (Боевая организация анархо-коммунистов, Bojevaja organizatsija anarho-kommunistov) harjoittaa onnistuneesti sabotaasia Venäjän sotakalustoa vastaan. Sabotaasin näkyvimmät muodot ovat värväyskeskusten polttamiset sekä rautateiden sabotaasi.

Railway Supply -lehti uutisoi, että sodan alettua erilaisten rautatieonnettomuuksien määrä on kasvanut merkittävästi. ”Onnettomuuksien” taustalla on kuitenkin yleensä sabotaasi, jota hallituksen tiedottajat yrittävät peitellä puhuen onnettomuuksista.

Jo maaliskuussa valkovenäläiset työläiset sulkivat rautateitä estääkseen sotatoimia. Työläiset ovat tehneet vastaavaa jo aiemmin Lukašenkan taantumuksellisen hallinnon horjuttamiseksi. Valkovenäläisiä aktivisteja uhkaa kuolemantuomio.

Inspiroituneena valkovenäläisten toveriensa onnistumisista BOAK aloitti raidesodankäynnin Venäjällä. Pelkästään toukokuussa 78 junaa suistui raiteiltaan Venäjällä – yhä useampi niistä sabotaasin takia. BAOK ei hyökkää siviilikohteita vastaan – vain sotakalustoa kuljettavia tai tukevia rautatieyhteyksiä on katkottu. BOAK tiedottaa toiminnastaan avoimesti ja on ottanut vastuun useista iskuista. BOAK:n toimintaa voi seurata myös heidän virallisella Telegram-kanavallaan t.me/boakom.

Värväyskeskukset tulessa

Sodan alusta asti Venäjän työväenluokan vastustus sitä kohtaan on näkynyt protestien lisäksi myös polttopulloiskuina värväyskeskuksiin. Polttopulloiskut alkoivat jo sodan alkuvaiheessa, ja ovat lisääntyneet. Värväyskeskusten polttajat ovat toisinaan toimineet yksin, toisinaan osana laajempia järjestöjä. Heitä yhdistää kuitenkin sama motiivi: Putinin taantumuksellisen hallinnon ja brutaalin sodan vastustaminen. He eivät halua perhettään, ystäviään, tovereitaan käytettävän tykinruokana sodassa.

Yksittäisten ihmisten teot eivät kuitenkaan itsessään tuo poliittista muutosta. Tarvitaan järjestäytynyttä työväenliikkeen vastarintaa, jolla on vallankumouksellinen ohjelma. Silti yksittäisten tekijöiden tekojen yleistyminen ovat merkki siitä, että Venäjän työväenluokka on saanut Putinin hallinnosta tarpeekseen.

Värväyskeskusten polttamisesta on julkaistu useita videoita.

Vihollinen löytyy kotoa

Kapitalismissa sodat ovat väistämättömiä. Sotien pääasiallinen syy on taloudellinen: kunkin porvarivaltion hallitseva luokka haluaa turvata intressinsä ja lujittaa työväenluokkaan kohdistuvaa riistoa ja sortoa.  

Kommunistien tehtävä on järjestää taistelua taantumuksellisia sotia ja ”omia” hallintojaan vastaan, paljastaa sotien todellinen luonne ja kääntää ne ”omien” porvariensa valtioita vastaan. Venäjällä työväenluokan pääasiallinen vihollinen on Venäjän porvaristo, Suomessa Suomen porvaristo – myöskään Ukrainan porvaristolla ja hallituksella ei ole työläisten ja sorrettujen etu mielessään. Työläiset kaatuvat sodissa, joihin hallitsevan luokka heidät pakottaa. Työväenluokan kaikkialla on tunnistettava porvarivaltiot yhteiseksi vihollisekseen.

Rohkaisevia esimerkkejä työläisten voimasta löytyy Venäjän ja Valko-Venäjän lisäksi myös esimerkiksi Italiasta: kirjoitimme aiemmin satamatyöläisten pysäyttäneen aselastin Israeliin, sekä siitä, kun lentokenttätyöläiset pysäyttivät humanitaariseksi avuksi naamioidun Nato-aselastin Ukrainaan.

Meidän on ymmärrettävä, että kahden maan työläisillä on keskenään enemmän yhteistä kuin ”oman” hallitsevan luokkansa kanssa. Ratkaisu on kansainvälinen työväenluokan solidaarisuus ja aseiden kääntäminen kutakin valtiota ja niiden porvaristoa vastaan.

Sodan päättäminen internationalistisella työläisten yhteenliittymällä voi sytyttää vallankumouksen, joka kaataa molemmilla puolilla verenhimoiset porvarivaltiot, ja luo aidon vastavoiman imperialismille.