”Nainen, elämä, vapaus!” Helsingissä osoitettiin mieltä Iranin hallintoa vastaan

Lauantaina 28.1.2023 Helsingissä järjestettiin mielenosoitus Iranin ”Nainen, elämä, vapaus”-vallankumouksen tueksi. Mielenosoituksen kutsui koolle Helsingin Kurdistan solidaarisuus -verkosto. Protesti kokoontui Senaatintorille kello 13, ja marssi Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä Narinkkatorille.

Iranin kansannousun laukaisi Mahsa Aminin murha Teheranissa 16. syyskuuta 2022. Valtion moraalipoliisi oli pidättänyt Aminin ja pahoinpiteli tämän hengiltä. Taustoitimme Iranin ihmisoikeustilannetta pian kansannousun alun jälkeen.

Mielenosoitus päättyi Narinkkatorille, jossa pidettiin puheita.

Vallankumouksen tunnuksen, ”Nainen, elämä, vapaus” (kurd. Jin, Jîyan, Azadî), lisäksi mielenosoituksessa huudettiin ”Alas, alas, Iranin diktatuurihallitus” sekä ”Down with the dictator” (suom. Alas diktaattori). Mielenosoitukseen osallistuivat solidaarisuusverkoston lisäksi mm. Kurdistanin kommunistinen puolue (KKP), Kurdistanin vapaan elämän puolue (PJAK), Itä-Kurdistanin vapaiden naisten yhdistys (KJAR) ja Iranin kommunistinen puolue (Marxisti-Leninisti-Maolainen).

Mielenosoituksen puheissa muistutettiin kansainvälisen solidaarisuuden tärkeydestä. Mielenosoittajat korostivat, että he eivät halua teokratian tilalle paluuta kuningasvaltaan, vaan todellista demokraattista muutosta ja tasa-arvoa.

Kurdistan solidaarisuus -verkosto järjestää seuraavan mielenosoituksen maanantaina 30.1. kello 16.30 puolustusministeriön edessä osoitteessa Eteläinen Makasiinikatu 8, Turkkiin suuntautuvaa asevientiä vastaan.