Natsit tuhopolttivat sosiaalikeskuksen Helsingissä

Lauantaina 25.2.2023 sytytettiin sosiaalikeskus Squat Makamik palamaan. Helsingin Kumpulassa sijaitseva, alunperin vallattu ja sittemmin laillistettu talo, vaurioitui pahasti erityisesti eteistilassa, josta palo sai alkunsa.

Squat Makamik sijaitsee Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan vieressä, kartalla oikealla puolella.

Makamikia oli vandalisoitu toistuvasti vuoden 2022 aikana. Alkuvuodesta talon ikkunoita rikottiin, seiniä tahrittiin, ja sisälle murtauduttiin. Ensimmäinen tuhopoltto kohdistui juhannuksena talon puuvajaan, josta palo ei levinnyt laajemmalle. Elokuussa 2022 talon ympäriltä poltettiin useita kalusteita ja koriste-esineitä.

Seikkaperäisempää selostusta löytyy Makamikin Instagram-sivuilta.

Tuhotöiden oletettavat tekijät on tunnistettu sosiaaliseen mediaan ladatun sisällön pohjalta. Viime lauantain tuhopolttoa edeltävänä päivänä Antifasistinen Helsinki -blogi julkaisi tietoja Olli Vickströmistä. On todennäköistä, että joko Vickström itse, hänen kaverinsa, tai muut julkaisusta kostoretkelle lähteneet natsit ovat myös viimeisimmän tuhotyön takana. Tummiin pukeutuneita henkilöitä oli anarkistien mukaan tuhopolton päivänä havaittu läheisessä Kumpulan metsässä tarkkailemassa taloa.

Kävijöistä nuorin oli 5-vuotias joka elokuvan jälkeen jäi talon kovasti rakastetun lelulaatikon viimeiseksi käyttäjäksi.

Makamik-yhteisö lauantain toverikeittiötapahtumasta
Squat Makamikia terrorisoinut uusnatsi Olli Vickström.

Makamikin väki järjestää huomenna, lauantaina 4.3., mielenosoituksen talon muistolle ja natseja vastaan. Mielenosoitus lähtee liikkeelle Helsingin Dallapénpuistosta kello 15. Marssi päättyy Makamikin pihalle Kumpulaan, jossa on tarjolla ruokaa sekä valokuvanäyttely Makamikin vaiheista vuosien varrelta.