Naistenpäivänä marssittiin ja puhuttiin – Suomen virallinen vasemmisto lateli kauniita tyhjänpäiväisyyksiä

Kuva: Olga Röd.

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi 8.3.2023 marssittiin Helsingissä ja Tampereella. Helsingin mielenosoitus kokoontui aluksi Kolmen sepän patsaalle kello 17, ja marssi sieltä Narinkkatorille. Tampereella marssittiin Tullikamarin aukiolta keskustorille kello 18 alkaen.

Jin, Jîyan, Azadî (suom. nainen, elämä, vapaus) on Iranin käynnissäolevan vallankumouksen tunnus. Sama tunnus kuultiin Helsingissä myös tammikuisessa mielenosoituksessa. Kuva: Olga Röd.

Marssin järjestäjä- ja tukijoukoissa oli yhteneväisyyksiä kaupunkien välillä: Kommunistinuoret ja Vasemmistonuoret olivat edustettuna kummallakin marssilla, samoin kuin Iranin ja Kurdistanin nais- ja työväenliikkeet. Myös samoja virallisia tunnuksia huudettiin sekä Tampereella että Helsingissä: ”Lisää liksaa!”, ”Elinkustannukset alas!” ja ”Partiarkaattia vastaan!”. Marssijoiden joukosta kuului myös epävirallisia huutoja, kuten ”Alas imperialistinen sota ja nousevat hinnat” ja ”Kansainvälinen solidaarisuus, naisliikkeen taistelu, vallankumous”.

Noin sata mielenosoittajaa marssi Helsingissä Mannerheimintietä kohti Narinkkatoria. Kuva: Olga Röd.

Mielenosoitusten loppupaikoilla kuultiin puheita. Helsingissä ensimmäiset puheet käsittelivät Afganistanin tilannetta, joka on naisille erityisen huono Talibanin noustua valtaan maassa 2021. Tytöillä ja naisilla ei ole pääsyä viralliseen koulutukseen tai työhön, ja naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä. Puhuja kehotti lahoittamaan rahaa afgaanipakolaisia tukevalle Silti minä nousen ry:lle, joka oli myös yksi Helsingin marssin järjestäjistä, sekä koulutuksen ja terveydenhuollon puolesta Afganistanissa toimivalle Learn-järjestölle.

Suomen porvarivaltiota Helsingin mielenosoituksessa edusti hallituspuolue vasemmistoliiton nuorisojärjestö Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen. Mitä todennäköisimmin itsekin tuleva ministeri Vuorinen päivitteli valtiovarainministeriön tuoretta leikkauslistaa, joka kohdistuu erityisesti naisvaltaisiin aloihin. Vuorinen ei taitavana poliitikkona sisällyttänyt puheeseensa liikaa konkretiaa, vaan listasi rutiininomaisesti kaikki ajankohtaiset taistelut ympäri maailmaa, joiden ”tukena on seistävä edelleen voimakkaasti”. Suomen valtion rooli osana naisiakin sortavaa länsimaista imperialismia ei kuitenkaan mahtunut puheeseen.

Kriittisempiä puheita kuultiin iranilais-afganistanilaiselta Osyan-ryhmältä (suom. Kapina) ja Iranin kommunistiselta puolueelta. Osyan nimesi kapitalismin kansainvälisen sorron ja sotien juurisyyksi. Iranin kommunistit puolestaan mainitsivat myös länsi-imperialismin Ukrainan sodan yhtenä osapuolena. Puheenvuorot käyttivät myös Kurdien demokraattinen yhteisökeskus NCDK, muistaen muun muassa Turkin ja Kurdistanin alueella hiljattain tapahtunutta maanjäristystä ja sen poliittisia seuraksia, sekä Kommunistinuoret.

Tampereella kokoontui marssimaan ja kuulemaan puheita noin satakunta ihmistä. Paikalle jääneet saivat kuulla mm. imperialistisian – Sauli Niinistön – kritiikkiä ja lopuksi vielä Kommunistinuorten puheenjohtajan radikaalin itserakkauden vetoomuksen, jossa käytiin myös tiukkaa sukupuolten kahtiajakoa vastaan.