Marja Sannikka ja Ylen pienpuoluetentti – taantumuksen sirkus

Freesejä ajatuksia…
… niin kuin rotuoppi.

Kaksi tuntia kestänyt pienpuolueille järjestetty keskustelutilaisuus Ylellä nostatti välittömästi pöyristystä, kun toimittaja Marja Sannikan vetämän ohjelman vieraat käsittelivät pitkällisesti maahanmuuttoa ja rikollisuutta, ja käytännössä lietsoivat toimittajan itsensä myötävaikutuksella muukalaisvihaa ja -pelkoa. Tämä ei tullut yllätyksenä niille, jotka kiinnittivät huomiota osallistujien henkilöllisyyteen ja puoluejäsenyyksiin. Pienpuolueet, niiden valitsemat vaalitunnukset, ja puolueiden edustajat esiteltiin ohjelman alussa:

 • Liberaalipuolue (Lib.) ”Leikattavaa löytyy!” Lassi Kivinen.
 • Kristallipuolue (Kristall.) ”Politiikan omatunto.” Juho Lyytikäinen.
 • Piraattipuolue (Pir.). ”Kohti demokraattista teknologiapolitiikkaa!” Pekka Mustonen.
 • Korjausliike (KL, entinen siniset). ”Suomi tarvitsee korjausliikkeen.” Petri Roininen.
 • Sinimusta Liike (SML). ”Päämääränä suomalainen Suomi.” Tuukka Kuru.
 • Kansalaisliitto (KaL). ”Itsenäisyys on kaiken perusta.” Jorma Grönlund.
 • Suomen Kansa Ensin (SKE). ”Turvallinen ja asumisen arvoinen Suomi suomalaisille.” Riikka Salmi.
 • Feministinen puolue (FP). ”Moninainen ja turvallinen Suomi.” Emilia Taskinen.
 • Suomen kommunistinen puolue (SKP). ”Rahat hyvinvointiin, ei aseisiin.” Tiina Sandberg.
 • Eläinoikeuspuolue (EOP). ”Ääni eläimille ja luonnolle, ääni elämälle.” Saana-Maria Majatie.
 • Valta kuuluu kansalle (VKK). ”Tie, totuus ja elämä.” Marko Hiltunen.
 • Avoin puolue (AP). ”Tehdään yhdessä parempi maailma!” Petrus Pennanen.
 • Vapauden liitto (VL). ”Sovinnollista yhteistyötä suomalaisten vapauden puolesta.” Ossi Tiihonen.

Vaalitunnuksien valinnasta lähtien puolueiden patriotismi ja muu takaperoisuus oli reilusti esillä niillekin, jotka eivät entuudestaan olisi tunnistaneet esimerkiksi kohukämy Ossi Tiihosta, seksuaalisesta ahdistelusta ja pahoinpitelystä tunnettua Petrus Pennasta, tai Sinimustan liikkeen Tuukka Kurua, joka on luonut mainettaan mm. Suomen Sisun jäsenenä.

Ohjelman aikana kaksi vaalitentin osallistujaa esittivät suoran vastalauseen toimittaja Marja Sannikalle, joka ei puuttunut ohjelman aikana esiin nousevaan rasistiseen, muukalaisvihaiseen, ja antisemitistiseen puheeseen. Ensimmäisen esitti SKP:n Tiina Sandberg (Yle Areenan livelähetyksestä tehdyssä taltioinnissa 48:51 eteenpäin), ja toisen EOP:n Saana-Maria Majatie (1:04:44 eteenpäin).

Yle Areena: Eduskuntavaalit 2023: Pienpuoluetentti

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Marja Sannikka on muukalaisvihaisen ja rasistisen farssin ytimessä. Vuonna 2021 Sannikan vetämässä keskusteluohjelmassa Esko Valtaoja viljeli n-sanaa, ja Sannikka joutui pahoittelemaan.

Iltasanomat: Marja Sannikka kommentoi ohjelmastaan noussutta rasismikohua – ”Olen valtavan pahoillani”

KATUJENGIT – ENSIMMÄINEN VASTALAUSE

Petri Roininen (kl.) aloitti keskustelun maahanmuutosta, katujengeistä, ja turvallisuudesta. Hän kiirehti toteamaan, että huoli on erittäin vakava ja aito, ja että erityisesti nuoret kokevat katujengit uhkaavina. Roininen korosti, että maahanmuutosta ”täytyy rohjeta puhumaan”, että oppivelvollisuuden pidentäminen pitäisi perua ja sen resurssit suunnata suomen kielen opettamiseen alakoulussa, ja että rangaistuksia pitää koventaa. Tämä kirvoitti toimittajan kysymään koko edustajistolta, että tulisiko rangaistuksia koventaa tai rikosvastuun ikärajaa alentaa. Kaikki paitsi SKP, EOP, ja FP vastasivat, että kyllä tulee koventaa rangaistuksia tai laskea rikosvastuun ikärajaa. Keskustelussa SKE, SML, VL, KL, KaL, paasasivat holtittomasta maahanmuutosta, Ruotsin tiestä, ja lisäresursseista ja -valtuuksista poliisille, jolle täytyy antaa lupa ”puhtaaseen etniseen profilointiin”. Muut rangaistusten koventamista puoltaneet puolueet tekivät puolivillaisia yrityksiä erottaa kohkaamista katujengeistä rasistisista asenteista. Kolme kielteisen vastauksen antanutta puolue-edustajaa piti puheenvuoroja rasismia vastaan, SKP:n Sandberg lukumäärällisesti eniten. ”Turvallisuutta” käsittelevän osion lopettikin SKP:n puheenvuoro:

Sandberg: Haluaisin vain sanoa, että toivottavasti mennään muihin aiheisiin. On täysin tarpeetonta, että Yle, parhaaseen katseluaikaan, antaa tämän tasoiselle keskustelulle puheaikaa, jossa hyökätään näin voimakkaasti tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan.
Sannikka: No nyt sinne eteenpäin juuri siirrytään!
Sandberg: Hyvä.
Sannikka: Kiitos tästä teemasta.

Poliisille on saatava vapaat kädet toimia niillä alueilla, joissa rikoksen riski on kaikista korkein, eli puhutaan puhtaasti etnisestä profiloinnista, koska katujengit ovat ilmiönä pitkälti etnisen konfliktin seurausta. Se on seurausta siitä, että länsimaissa asuu Euroopan ulkopuolisia kansoja, ja yleensä ottaen katujengit ovat toista tai, jos mennään Ranskaan, kolmatta sukupolvea, eli he ovat jo syntyneet siinä maassa. He eivät ole maahanmuuton tuotosta vaan heidän edeltäjiensä, niiden jotka tulivat maahan. Näkisin, että jos pystytään osoittamaan, että tämmöinen levoton käyttäytyminen on tietyissä lähiöissä ja tietyn väestönryhmän keskuudessa huomattavasti yleisempää kuin kantaväestön keskuudessa, poliisille täytyy antaa oikeudet pysäyttää henkilöt, tehdä ruumiintarkastuksia, etsiä laittomia aseita ja huumeita, tehdä siitä toiminnasta huomattavan paljon vaikeampaa. Osaltaan se, miksi tällainen rinnakkaisyhteiskunta on mahdollistunut moneen maahan, johtuu siitä, että poliisille ei anneta työkaluja puuttua siihen ongelmaan, vaan he seuraavat sivusta, kun jengit pyörittävät omaa yhteiskuntaansa.

Tuukka Kuru (sml.)

TALOUS – TOINEN VASTALAUSE

Jokainen puolue, lukuunottamatta eläinoikeuspuoluetta, ilmoitti valmiutensa leikata menoja osana ”talouden sopeuttamista”. Myös SKP:n edustaja selitti, että viittaa menoleikkauksillaan militarismiin ja aserahoihin. Rikkaimpien veroedut pitäisi leikata, ja pääomatulot pitäisi asettaa samalle viivalle ansiotuloverojen kanssa. Liberaalipuolueen edustaja alkoi värisemään innosta, kun hän pääsi viimeinkin puhumaan 9 miljardin menoleikkauksista. Niin maireaa hymyä kuin sillon, kun Lassi Kivinen (lib.) pääsi sanomaan Marja Sannikalle, että Yleltä pitää leikata 450 miljoonaa euroa, on harvoin nähty. Korjausliikkeen edustaja nokitti ilmoittamalla, että heidän ohjelmaansa kuuluu alijäämän täysi eliminointi, johon kuuluisi valtion ja kuntien omaisuuden yksityistäminen. Kristallipuolueen edustaja Juho Lyytikäinen totesi lähes kaikkien maailman ongelmien juurisyyksi ”pankkiirimafian”, käyttäen kaunistelevaa ilmaisua, jonka tarkoitus on peittää allensa antisemitistinen syytös maailmanlaajuisesta juutalaisesta salaliitosta. Toimittaja ei reagoinut antisemitismiin mitenkään, vaan jatkoi kysymyksellä, että ketkä edustajista haluaisivat palata omaan valuuttaan.

Globalistipankkiirit rahoittavat sotia ympäri maailman. Globaali eliitti kattaa Venäjän – Putin on ollut Maailman talousfoorumin jäsen, samoin myös Venäjän suurimman pankin toimitusjohtaja. Tämä globalistieliitti yrittää ajaa maailmaa kolmanteen maailmansotaan ja tällä tavalla toteuttaa uutta maailmanjärjestystä… heivataan globalistieliitti mäkeen täältä!

Juho Lyytikäinen (kristall.)

Sinimustalta liikkeeltä toimittaja tiedustelee, että haluaako SML todella rajata palvelut vain etnisille suomalaisille, vaikka syrjintä etnisin perustein on toistaiseksi laitonta. SML:n edustaja vahvistaa, että kyllä, he ovat tätä mieltä, he haluavat rajata palvelut vain etnisille suomalaisille, ja Tuukka Kuru esittelee näkemyksiään maahan ”tuoduista erityisryhmistä” ja ”kansallispreferenssejään”. Tämä provosoi eläinoikeuspuolueen edustajan haastamaan Yleisradion toisen kerran lähetyksen aikana:

Majatie (eop.): Toivoisin, että Yleisradio nyt ohjaisi tätä keskustelua pois rasistisesta tematiikasta esimerkiksi siihen, mitä puolueilla on oikeasti poliittisella agendalla.
Sannikka: Tässä juuri käydään sitä läpi, mitä puolueilla on poliittisella agendalla.
Majatie: Rasismi.
Sannikka: Jos se on mielestäsi rasismia, niin sitten se on sitä, mutta tässä käydään läpi, mitä täällä esitetään, ja yksi puolue esitti keinoa, joka on tällä hetkellä laiton.

Sannikka ei kykene puhumaan Sinimustan liikkeen peittelemättömästä ja ylpeästä rasismista rasismina, vaan vierittää vastuun Majatielle. Hallitsevan luokan puhuvana päänä Sannikka ei kykene eikä halua vastustaa poliisivaltion vahvistamista ja ulkomaalaisten syntipukittamista, vaan päin vastoin Sannikka edistää näiden asioiden toteutumista. Varjot kasvavat Euroopassa, sota lähestyy, ja hallitseva luokka vastaa yhteiskunnallisen levottomuuden uhkaan lietsomalla muukalaisvihaa, järjestämällä raivoisat pikkuporvarilliset rasistit lyömään alas sosialistit ja väärät kansat yhtä lailla. Tämä sama valtio tuskin tulee sensuroimaan omia työkalujaan, potkimaan omia sinimustia koiriaan.

Rasismin, muukalaisvihan, antisemitismin yms. vastustamisen työ lankeaa työväen ja kaikkien sorrettujen asianajajille, joilta täytyy odottaa nykyistä väkevämpää tarttumista pikkuporvarillisien demagogien, kansalliskiihkoilun levittäjien puheisiin ja politiikkaan, joka on erottamattomasti yhteydessä hallitsevan luokan jatkuvaan valtaan.

Proletaarit: SKP:lla kelvottomia ehdokkaita – ”Suomen etu ensin!”

”On täysin rasistista sanoa, että maahanmuutto olisi syy tällaiselle väkivallalle, mutta ne, jotka näin väittävät, tietävät varmasti olevansa rasisteja –” ”Kyllä!”
TV-tallenteessa kohdassa 42:28

VIELÄ NATOSTA JA SODASTA

Vaalitentin alussa Marja Sannikka käynnisti tentin tiedustelemalla edustajien/puolueiden kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen. Pennanen (ap.) otti Saana-Maria Majatien (eop.) kanssa yksin myönteisen kannan Natoon, liberaalipuolueen Lassi Kivisen arkaillessa lappunsa kanssa. Natoa vastustava Ossi Tiihonen (vl.) haikaili Paasikiven-Kekkosen linjan perään, samoin Marko Hiltunen (vkk.). Sinimustan liikkeen Tuukka Kuru perusteli Nato-kielteisyyttään sillä, että Nato on myös perustettu tukahduttamaan hänen edustamiensa ”nationalistien” poliittisia pyrkimyksiä. SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg kehotti Suomen valtiota palaamaan tielle ”rauhan suurvallaksi”, ja selitti Euroopan vasemmiston (europarlamenttivaaleja varten perustettu useamman maan kattava puolue) kehittävän uutta turvallisuussysteemiä, joka ei olisi asevarainen vaan diplomaattinen. Syypääksi Ukrainan sotaan Natoa vastustavan kristallipuolueen Juho Lyytikäinen esitti ”globalistipankkiirit”. Juutalaisvastainen viittaus globalistieliittiin toistui ohjelmassa ilman reaktiota toimittaja Sannikalta.

Keskustelun siirtyessä Natosta Ukrainan aseistamiseen, liberaalipuolueen edustaja löysi äänensä, ja puhui vuolaasti siitä, kuinka Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta. Piraattipuolueen edustaja säesti, että hävittäjät on ehdottomasti saatava Ukrainalle (vaan ei Suomesta). Sinimustan liikkeen edustaja Tuukka Kuru torjui puheet hyvistä naapurisuhteista ja rauhanomaisista väleistä, ja totesi, että jokainen tuhottu venäläinen aseistettu joukko-osasto on pois Suomen rajalta. SKP:n Tiina Sandberg peräänkuulutti paluuta normaaliin diplomatiaan, aserahoille parempia käyttötarkoituksia, ja valitteli sodan pitkittymistä aseiden toimituksen seurauksena, ja vaati välitöntä rauhaa Ukrainan ja Venäjän välille. VKK:n edustaja veti kuitenkin pasifismissaan Sandbergin ohitse, kun kyseli, että pystyttäisiinkö sellaista sotaa nimeämään, joka olisi voitettu aseilla eikä rauhanneuvotteluilla.

Kommunistien sopii ja täytyy tietenkin vastustaa Natoa, mutta ei näistä syistä eikä näillä keinoin. On naurettavaa odottaa, että luokkataistelun jatkuessa Euroopan vasemmiston kaltainen voimaton ja onneton parlamentaristien joukko voisi korvata aseiden diplomatian diplomatian aseella.

Ensin on Jumalan laki ja sitten on maallinen laki… sitä voi jokainen miettiä itse, että miten se sopii [nk. länsimaiseen demokratiaan], mutta sanotaanko, että ainakin Suomen perustuslaki ja Jumalan laki, ne kulkevat hyvin lähellä, käsi kädessä.

Marko Hiltunen (vkk.)