Miljoonat työläiset pakottivat Ranskan valtion perääntymään ja neuvottelemaan eläkeuudistuksesta

Kuva: Eläkeuudistusta vastustavia mielenosoittajia Besançonin kaupungissa Itä-Ranskassa. Toufik-de-Planoise, CC BY-SA 4.0.

Ranskan valtion suunnitelma nostaa maan eläkeikää 62 ikävuodesta 64 vuoteen on saanut miljoonia työläisiä kaduille osoittamaan mieltään kuluvan vuoden tammikuusta asti. Tiistaina 28.3. Ranskan pääministeri Elisabeth Borne ilmoitti taipuvansa neuvottelemaan uudistuksesta liittojen edustajien kanssa. Noin kaksi viikkoa aiemmin Bornen vähemmistöhallitus oli pakottanut epäsuositun eläkelain läpi ilman äänestystä parlamentissa.

Ensimmäiset mielenosoitukset järjestettiin 19. tammikuuta 2023, jolloin kaduilla oli Ranskan sisäministeriön arvion mukaan noin 1,12 miljoonaa ihmistä. Tammikuun 31. päivä Ranskan mieltään osoitti Ranskan yleisen ammattiliiton (ransk. Confédération Générale du Travail, CGT) mukaan jo 2,8 miljoonaa. Tähän mennessä suurimmat mielenosoitukset, CGT:n arvion mukaan 3,5 miljoonaa työläistä, nähtiin viime viikon torstaina 23. maaliskuuta. Poliisi vastasi mielenosoituksiin kyynelkaasulla ja tainnutuskranaateilla.

”Ensimmäisien päivien kahakoita poliisin ja eläkeiän nostamista vastustavien mielenosoittajien välillä. Viranomaiset rynnäköivät.” Video nähtävissä Twitterissä.

Tämän viikon tiistai 28.3. oli yhteensä kymmenes mielenosoituspäivä sitten tammikuun. CGT:n mukaan kaduilla oli noin 2 miljoonaa työläistä. Yhdestoista mielenosoitus on kutsuttu koolle ensi viikon torstaille, 6. huhtikuuta. Vuoden alusta alkaneiden mielenosoitusten kanssa on nähty tiiviissä yhteydessä lakkoja, kun muun muassa joukkoliikenteen ja jätehuollon työläiset ovat vastustaneet eläkeiän nostoa.

Jätehuollon työläiset olivat estäneet kolmen jätteenlaitoksen käytön, mikä tarkoitti sitä, etteivät rikkuritkaan kyenneet keräämään jätteitä, joita kertyi Pariisin kaduille tonneittain. Poliisit saivat rikottua yhden laitoksen lakon, ja loputkin otettiin takaisin jätteenpolttoon. Jätehuollon lakko on ehditty paikoin jo julistamaan päättyneeksi, kun Pariisin jätehuollon työläisiä edustava CGT-FTDNEEA (ransk. CGT Filière Traitement Déchets Nettoiement Eau Egouts Assainissement de la Ville de Paris) kerää voimiaan. Julkisten palveluiden liitto (ransk. Fédération des services publics) on ilmoittanut, että lakot jatkuvat koko huhtikuun ajan, mikäli eläkeuudistusta ei vedetä takaisin.