Lontoon poliisi pidätti antimonarkisteja kuninkaan kruunajaisissa – ”Oikeutta protestiin ei enää ole”

Monarkki Charles III:n kruunajaisten yhteydessä nähtiin useita mielenosoituksia. Lontoon poliisi vastasi protesteihin kovakouraisesti pidätyksin. Kaduilla yli 1500 mielenosoittajaa uskaltautui ilmaisemaan vastalauseensa sortotoimista huolimatta.

Miljoonille ihmisille lähetettiin viikonloppuna suoria videokuvia, kun Iso-Britannian vaaleilla valitsematon monarkki Charles III patsasteli palatsissa kultaisessa kaavussaan. Pröystäilevää kruunajaisseremoniaa vähemmälle huomiolle jäivät protestit monarkiaa vastaan.

Yli 1500 järjestäytyi kaduille ilmaisemaan vastustuksensa kruunajaisille ja monarkismille ylipäätään. Kärjekkäimpiä huutoja sai osakseen kuninkaan juhlakulkue: ”Kuninkaalliset mereen – me emme halua monarkiaa!” ja ”Tunkekaa kruunu perseeseenne!” huudettiin mielenosoittajien riveistä.

– Meidän on maksettava Charlesista, mutta hän ei ole meille tilivelvollinen. Meillä on oikeus ja velvollisuus osoittaa mieltä tätä absurdia keskiaikaista järjestelmää vastaan. Ihmisten on käytettävä ruokapankkeja samalla kun käytämme järjettömän summan tähän monarkiaan, kertoi eräs mielenosoittaja Socialist Worker -lehdelle.

BBC:n epävirallisiin lähteisiin nojaavien tietojen mukaan kruunajaisiin saatetaan käyttää jopa 100 miljoonaa puntaa – noin 113 miljoonaa euroa. Valtion arvioidaan lisäksi käyttäneen 150 miljoonaa puntaa pelkkiin tilaisuuden ”turvallisuusjärjestelyihin”. Kruunajaisissa oli paikalla yhteensä 11 500 poliisia.

Samaan aikaan Iso-Britanniaa hallitseva porvaripuolue – kuten Suomessa – peräänkuuluttaa talouskuria ja säästeliästä elämistä tavallisilta briteiltä.

Ennalta päätetty syyllisyys

Lontoon poliisin kovat otteet mielenosoittajia vastaan ovat herättäneet huomiota.

Poliisi yritti muun muassa pelotella monarkiaa vastustavia mielenosoittajia seisomalla keskellä väkijoukkoa ja kuvaamalla ihmisiä, jotka lauloivat ja pitelivät julisteita. Lauantaina poliisi kertoi tehneensä yhteensä 52 pidätystä.

Esimerkiksi brittiläisen antimonarkistisen Republic-kampanjajärjestön, öljyn käyttöä vastustavan Just Stop Oil -ilmastoaloitteen ja luonnonsuojeluun keskittyvän Animal Rising -ryhmän kannattajia pidätettiin.

Valtaosa pidätyksistä suoritettiin rikosnimikkeellä ”salaliitto julkisen häiriön aiheuttamiseksi”, mutta tällaisista suunnitelmista ei toistaiseksi ole mitään näyttöä.

– Yhdelläkään Just Stop Oilin kannattajalla, jotka joukkopidätettiin, ei ollut liimaa, maalia tai mitään suunnitelmia häiritä kruunajaisia, kampanja kommentoi poliisin toimia. Hajotettu mielenosoitus järjestettiin kauppakeskuksella Buckinghamin palatsin läheisyydessä.

Republic-ryhmän suunnittelema rauhanomainen protesti puolestaan koostui keltaisista kylteistä joihin oli kirjoitettu sloganeita kuten ”Ei minun kuninkaani!” Lisäksi kuultiin huutoja monarkiaa vastaan. Matkalla Trafalgar-aukiolle poliisi takavarikoi ryhmän kyltit, megafonit ja muut äänentoistolaitteet sekä pidätti ryhmän jäseniä.

Ryhmän kannattaja Harry Stratton kertoo poliisien päättäneen syyllisyyden ennalta.

– He sanoivat: ”Me pysäytämme teidät ja suoritamme ruumiintarkastuksen.” Kun vapaaehtoisemme kysyivät miksi, poliisi vastasi: ”Otamme sen selville.”

Lisäosoituksena mielivaltaisesta laintulkinnastaan poliisi perusteli BBC:lle käyttäneensä kovia otteita, koska kruunajaiset ovat vain ”kerran sukupolvessa”.

”Oikeutta protestiin ei enää ole”

Poliisi piti mielenosoittajia hallussaan pitkään. Lauantaiaamuna pidätetyt kahdeksan Republicin kannattajaa päästettiin vapaaksi vasta sunnuntai-iltana. Pidätettyjen joukossa oli järjestön johtaja Graham Smith.

– Minulle on kerrottu monesti monarkin olevan sitä varten, että hän puolustaa vapauksiamme. Nyt vapautemme ovat hyökkäyksen kohteena hänen nimissään, Smith toteaa tapahtuneen johdosta.

– Oikeutta rauhanomaiseen protestiin ei Iso-Britanniassa ole enää olemassa. Sen sijaan vapautemme protestoida riippuu ministerien ja poliisijohdon poliittisista päätöksistä.

Poliisin oikeuksia on laajennettu kuluneen vuoden aikana Iso-Britanniassa merkittävästi. Uusi yleistä järjestystä koskeva laki saatettiin nopeasti voimaan ennen kruunajaisia. Lainvalmistelussa erityisesti ilmasto- ja ympäristöliikkeet on nostettu tikunnokkaan rikollisina.

Uusien lakien mukaan mielenosoittajille, jotka ovat jo saaneet rangaistuksen mielenosoituksesta, voidaan asettaa rajuja laillisia rajoituksia. Tiettyjen ihmisten kanssa tietystä paikasta löytyminen voi johtaa sähköisen tunnistepannan asettamiseen tai kuuden kuukauden vankeuteen.

Graham Smithin mukaan poliisin toiminta on tuhonnut rauhanomaisten mielenosoittajien luottamuksen poliisiin.

– Mitä hyötyä on olla avoin ja suora poliisille, työskennellä heidän yhteyshenkilöidensä kanssa ja tavata poliisijohtoa, jos kaikki heidän lupauksensa osoittautuvat valheiksi?