Mielenosoittajien kimpussa fyysiset hyökkääjät ja laki – Just Stop Oilin marsseja häiritty Britanniassa

Artikkelikuva julkaistu Creative Commons 4.0 -lisenssillä. Kuvaajaksi ilmoitetaan Letzte Generation München (suom. viimeinen sukupolvi München). Kuva on mielenosoituksesta vuoden 2022 marraskuulta.

Automiesten raivoa

Oransseihin huomioliiveihin pukeutuneet Just Stop Oilin, joka on eräänlaista jatkoa Extinction Rebellionille (jonka suomalainen osa tunnetaan Elokapinana), aktivistit ovat useamman viikon aikana protestoineet marssimalla hitaasti Lontoon teillä. Heidän tempauksiensa tarkoitus on ollut kiinnittää huomiota syvenevään ympäristötuhoon, ja vedota Britannian hallitukseen, etteivät he enää myöntäisi lupia uusille öljy- ja kaasuhankkeille. Aiemmin he ovat nousseet keskusteluun heitettyään tomaattikeittoa Vincent van Goghin teoksen suojalasiin ja liimattuaan itsensä näyttelyn seinään.

Hitaiden marssien kimppuun on käyty useamman kerran. Alta löytyvässä upotetussa videossa vihainen mies käy heihin käsiksi kiroten ja vaatien, että marssi väistäisi liikennettä. Mielenosoittajien käsistä revitään banderolleja, ja heitä tönitään pois ajoradalta, jopa niin voimallisesti, että yksi heistä kaatuu. Kuvaajan käsissä oleva kännykkä saa useamman kerran kyytiä vihaisen miehen käsistä, ja missään vaiheessa yksikään mielenosoittaja ei pyri puolustamaan itseään tai omaisuuttaan. Tästä rohkaistuen yksi autoilija, joka oli kaiken aikaa marssin takana, ajaa hiljalleen mielenosoittajia päin. Töniminen jatkuu, kun yksi mielenosoittajista istahtaa päälle tulevan auton konepellille, mistä hyökkääjä suivaantuu.

Tarina on tyypillinen, ja Internetistä löytyy monia videoita, joilla hitaasti marssiviin aktivisteihin käydään käsiksi ilman vastarintaa. Tapaus muistuttaa Suomen Elokapinan tapausta, jossa poliisi sumutti Kaisaniemessä 2020 mieltänsä osoittaneita aktivisteja. Syytteen nostamista poliisia vastaan viivyteltiin päälle puolitoista vuotta, minkä ajan ja edelleenkin poliisi on väittänyt, että on toiminut täysin oikein.

Yle: Mielenosoittajia kaasulla sumuttaneita poliiseja syytetään pahoinpitelyistä – käräjäkäsittely alkaa

On epätodennäköistä, että mielenosoittajien kimppuun käytäisiin niin suruttomasti, jos he eivät olisi ennalta ilmoittaneet, että kenellekään heidän kimppuunsa hyökkäävälle ei tehdä mitään. Rauhanomaisille mielenosoituksille on varattu tärkeä paikka, mutta täysi pidättäytyminen jopa itsepuolustuksesta tulee kostautumaan moninkertaisesti. Takuu siitä, ettei hyökkääminen kostaudu, rohkaisee taantumuksen voimia käymään kimppuun, ja he fantasioivat Suomessakin mielenosoittajien päälle ajamisesta, heidän pahoinpitelystään. Riskit korostuvat erityisesti ympäristömielenosoittajien pysyessä yön yli mielenosoituspaikalla.

Yle: Elokapina kertoo tukkineensa liikenteen UPM:n Kymin sellutehtaalle

Valtiollinen repressio kovenee

Britanniassa valtio on ankaralla kädellä puuttunut mielenosoitusoikeuteen. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) ihmisoikeusvaltuutettu Volter Türk on vedonnut Britannian hallitukseen, että rauhanomaiset mielenosoitukset sallittaisiin ilman poliisin jo valmiiksi riittävien valtuuksien laajentamista, mutta vetoomukset niin ihmisoikeusvaltuutetulta kuin ympäristöliikkeen mielenosoittajilta ovat kaikuneet kuuroille korville.

UN Human Rights Chief urges UK to reverse ‘deeply troubling’ Public Order Bill

Kolmas päivä toukokuuta voimaan tullut Public Order Act of 2023 (suom. määräys julkisestä järjestyksestä) mahdollistaa käsi kädessä kulkevien mielenosoittajien tuomitsemisen jopa 51 viikoksi vankeuteen sen varjolla, että he ovat kytkeneet itsensä muihin ihmisiin. Samassa yhteydessä voidaan tuomita myös ne, joilla on mukanaan sellaisia tavaroita, joilla voisi kytkeä kiinni ihmisiä tai tavaroita, eli esimerkiksi pyörälukon kantaminen voisi tuomion. Lain mukaan poliisi voi myös ennaltaehkäisevästi ottaa kiinni ihmisiä, tietyin ehdoin, jos he ovat aiemmin saaneet protesteihin liittyvän tuomion. Poliisille suodaan myös valtuudet ottaa kiinni ja tehdä etsinnän ilman epäilyä rikoksesta, mikäli poliisille itselleen tulee mieleen, että ehkä kyseisellä alueella saatetaan tehdä tällainen rikos (eli mukana saattaa olla esimerkiksi kiellettyä tavaraa, ml. pyöränlukot).

Britannian valtio ei ole ainoa, joka on koventanut otettaan, vaan myös Ranskassa on viime vuosina kriminalisoitu mielenosoituksia. Presidentti Macron ja Ranskan porvarillinen hallinto eivät ole vielä kyenneet lyömään alas työläisiä, jotka taistelevat eläkeiän nostamista vastaan. Britannian ja laajemman Euroopan valtaapitävät katsovatkin varmaan mielenkiinnolla, mitä Ranskassa tapahtuu, ja lietsovat vihaa myös harmittomia ja hampaattomia mielenosoituksia vastaan oikeuttaakseen poliisien voimien ja valtuuksien laajentamisen hampaiden kasvamisen varalta.

Left Voice: The French Union Bureaucracy Tries to Bury the Movement Against the Pension Reform by Resuming “Social Dialogue”

Suomessakin poliisille on vuosikymmenet annettu lisää keinoja ja valtuuksia, myös virallisen vasemmiston siunauksella.

”Demla ei siis näe, että poliisin omavalvontajärjestelmä on tällä hetkellä riittävän tehokas ja takaa ihmisten oikeusturvaa”

Ilmastonmuutosta vastaan toimivien tulee kohdata se valtio, joka takaa pääoman rakentaman yhteiskunnan järjestyksen, rautaisella poliisinyrkillä ja porvarivaltion oikeuslaitoksella. Tämä valtio ei tule pelastamaan sen enempää ilmastonmuutokselta kuin jopa fasismiin kykenevältä taantumukselta, ei millään määrällä hampaattomia vetoomuksia.

Proletaarit: Lontoon poliisi pidätti antimonarkisteja kuninkaan kruunajaisissa – ”Oikeutta protestiin ei enää ole”