Vapun 2023 tapahtumia kaupungeittain – Tampereella vastustetaan fasisteja

Kuva: Proletaarit Tampereella 2022 Vappujen vappu -mielenosoituksessa fasismia vastaan.

Ensimmäinen päivä toukokuuta on taas täällä, ja monelle se on vappupäivä. Meille se on kansainvälinen työväen päivä. Siitä huolimatta, että Suomessa työväenluokan liike on melkein pysähdyksissä, ja että työväenluokan ”johtajat” ovat ansioituneet lähinnä työläisten kurittamisessa porvarin tahdon alaisuuteen, olemme koonneet toukokuun ensimmäisen päivän ja siihen kytkeytyviä tapahtumia kaupunkikohtaiseen luetteloon.

Tiedätkö vapputapahtumasta, joka kuuluisi tälle listalle? Vinkkaa meille sähköpostitse osoitteeseen proletaarit@gmail.com!

Helsinki

SKP järjestää kunniakäynnin vuoden 1918 työväenvallankumouksen punaisten muistomerkeillä Haagassa ja Malmin hautausmailla klo 9, ja valtakunnallisella muistomerkillä Stadionintiellä klo 10. Runoja ja puheita.

Perinteinen SAK:n, vasemmistoliiton, ja SDP:n kokoama vappumarssi kokoontuu Hakaniemen torilla klo 11 ja jatkaa sieltä Kansalaistorille. Proletaarit osallistuu natonvastaisten tunnusten alla. Kansalaistorilla saadaan nauttia mm. väistyvän pääministeri Sanna Marinin (sd.) puheesta, yhteislauluna vedetystä Kansainvälisestä, ja reservin yliluutnantti Toivo Haimin (vas.) juonnosta. Klo 15 on luvassa siirtyminen Paasitornin juhlasaliin (os. Paasivuorenkatu 5 A, 00530 Helsinki) työväenlaulujen yhteislaulun pariin.

SKP:n puolesta juhlat jatkuvat marssin jälkeen klo 14-16 Pakilan työväentalolla, ja tarjolla on ”todella edullinen” 25 euron vappulounas (15 euroa opiskelijoille, työttömille, ja alle 12-vuotiaille). Luvassa on työväenlauluja ja keskuskomitean jäsen Heikki Ketoharjun vapputervehdys.

Klo 16 eteenpäin on mahdollista osallistua Haagan lämpiössä Suomen IMT:n avoimeen kokoukseen teemalla ”Marx oli oikeassa”.

Facebook: Helsingin punainen vappu (SKP)

Facebook: Helsingin Työväen Vappu 2023 (SAK, SDP, vasemmistoliitto)

Facebook: Avoin kokous vapun kunniaksi – MARX OLI OIKEASSA (IMT)

Tampere

Tampereella vapun juhlinta alkaa jo perjantaina 28.4. Hönö Baarissa klo 19 antifasististen vappuetkojen merkeissä. Tilaisuuden järjestävä Vappujen vappu -toimikunta järjestää vappupäivänä puistojuhlan Hämeenpuistossa, sekä mielenosoituksen vappua omimaan pyrkiviä natseja vastaan. Vappujen vappu -perinne on jatkoa viime vuodelta. Kehotamme tamperelaisia lukijoitamme seuraamaan tapahtuman tiedotusta ja osallistumaan fasismin vastustamiseen vappuna.

SAK järjestää Tampereella perinteisen marssin Puutarhakadulta klo 10.45 Laikunlavalle, jossa on luvassa myös muuta vappuohjelmaa.

Työväenmuseo Werstas järjestää museon tiloissa työväenlaulukaraokea klo 12-15. Karaoken jälkeen on tarjolla opastus Teollisuusmuseoon. Klo 12-14 on myös mahdollisuus osallistua pinssityöpajaan.

Facebook: Simailu – antifasistiset vappuetkot

Facebook: Vappujen vappu – antifasistinen mielenosoitus ja puistojuhla

Facebook: Tampereen Vappu 2023 – se Työwäen juhla! (SAK)

Facebook: Werstaan vappu

Vantaa

SDP, vasemmistoliitto ja SKP käyvät Hiekkaharjulla punaisten muistomerkillä klo 9. Vasemmistoliiton puhe.

Facebook: Kunniakäynti vappuna Hiekkaharjun punaisten muistomerkillä

Oulu

Oulun Vasemmistoliitto kokoontuu Vanhan kappelin edessä klo 9.45 ja käy vakaumuksensa puolesta kuolleiden haudalla. Kaupunginvaltuutettu Jessi Jokelainen (vas.) puhuu.

Oulun vappumarssi kokoontuu klo 11 Otto Karhin puistossa, jossa tarjolla myös avoin mikki. Marssi lähtee liikkeelle klo 11.30 kohti Rotuaaria, jossa alkaa Oulun Vasemmistoliiton ja SDP:n vappujuhla klo 12. Juhlan pääpuhujana Hanna Sarkkinen (vas.).

Facebook: Käynti vakaumuksensa puolesta kuolleiden haudalla

Facebook: Oulun Vappumarssi 2023

Facebook: Oulun Vasemmiston Vappu 2023

Turku

Turun yliopiston vihreä vasemmisto juhlii vappua jo keskiviikosta 26.4. alkaen, jolloin on luvassa lautapelejä ja ruokatarjoilua etukäteen ilmoittautuneille Henrikin kerhotilalla klo 18-21. Vivalaiset ovat mukana myös vappuaaton ja -päivän ylioppilaskunnan riennoissa.

Turun SDP, Vasemmisto ja SAK järjestävät vappukulkueen lähtien Taidemuseon edustalta kauppatorille klo 12. Kappatorilla on myös muuta ohjelmaa jo klo 11.30 alkaen.

Facebook: Vivan vappu 2023

Facebook: Turun iloinen perhevappu (SDP, Vasemmisto, SAK)

Jyväskylä

Jyväskylän Vasemmisto lupaa kulkuetta klo 11 alken Kalevankadun järjestöjentalolta. Kulkueen jälkeen Lounaispuiston lavalla avauspuheen pitää PAM:in toiminnanjohtaja Heidi Lehikoinen ja vappupuheen lakonmurtaja Jussi Saramo (vas.).

Lahti

SAK:n, SDP:n, Vasemmistoliiton ja SKP:n järjestämä työväen vappu alkaa sunnuntaina 30.4. klo 17 vierailuilla punaisten hautamuistomerkille Hennalassa ja teloitettujen punaisten naisten haudalle ja punaisten muistomerkille Mustankallion hautausmaalla.

Vappupäivänä klo 9 vieraillaan vuoden 1918 hautamuistomerkillä Nastolan hautausmaalla sekä sankarihautausmaalla Nastolan kirkon kupeessa. Vappumarssille järjestäydytään Aleksi 26:ssa klo 10, josta marssitaan Aleksia pitkin kohti Fellmannin puistoa. Punavankimuistomerkillä kukkien lasku ja SAK:n puhe. Muu vappuohjelma alkaa Lahden kauppatorilla klo 12.

Facebook: Lahden Työväen Vappu

Pori

Porin Vasemmiston järjestämä vappumarssi kokoontuu klo 11 Liisantorilla, ja marssii Eetunaukiolle, jossa on vappujuhlallisuuksia klo 12 alkaen.

Porin SDP järjestää vaihtoehtoisen ohjelman puheineen ja esityksineen Porin torilla klo 11 alkaen.

Facebook: TYÖVÄEN VAPPU PORISSA ⭐ (Porin Vasemmisto)

Facebook: SDP:n perinteinen vappujuhla Porin torilla

Joensuu

SKP käy punaisten hautamuistomerkilä Siilaisella klo 9. Vappumarssi järjestäytyy Urheilutalolla klo 9.30, ja marssii Joensuun torille, jossa on muuta ohjelmaa klo 10.30 alkaen.

Facebook: Työväen vappu Joensuussa

Hämeenlinna ja Janakkala

SKP:n Janakkalan osasto vierailee Toverihaudoilla Kanta-Hämeessä sunnuntaina 30.4. klo 12-21. Aloitus Idänpään toverihaudalla, josta siirtyminen eteenpäin omilla autoilla.

Porvoo

Porvoon työväenliikkeen vapputoimikunnan vappujuhla alkaa kaupunginpuistossa klo 12.30. Luvassa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen puhe, musiikkia, hyvinvointiteemainen keskustelu, makkaraa, kahvia, pullaa.

Facebook: Työväen vappu Porvoossa

Raisio

Raision vasemmistoliitto ja SDP järjestävät vappujuhlan Raision torilla klo 10-11. Juhlan jälkeen ehtii vielä mukaan Turun vappukulkueeseen.

Facebook: Työväen vappu Raisiossa

Liminka

Limingan Vasemmiston vappukulkue lähtee klo 10 liikuntahallin edestä. Kulkueen jälkeen laulua ja munkkeja Työväentalolla.

Facebook: Limingan Työväen vappu

Karkkila

Karkkilan Vasemmiston vappu alkaa seppeleidenlaskulla sankarihaudoille klo 10.30. Vappukulkue järjestäytyy samalla paikalla ja lähtee liikkeelle klo 11 kohti Keskuspuistoa. Vappujuhla puistossa alkaa noin klo 11.25.

Facebook: Karkkilan Vappu

Lappi

Vasemmistoliiton Lapin piiri järjestää kunniakäyntejä ja vappujuhlia Kemissä, Kemijärvellä, Kolarissa, Rovaniemellä ja Sodankylässä. Kemin vappumarssi kokoontuu klo 11.30 Sauvo-talon parkkipaikalla, ja lähtee liikkeelle klo 11.45 kohti Täikiön toria.

Facebook: Vasemmiston Vappu Lapissa

Etänä

Työväen Sivistysliitto ja KSL-opintokeskus lähettävät Laulusta alkaa vappu! -ohjelmaa perjantaista 28.4. klo 8 asti aina vappupäivän iltaan klo 23. Lähetys on katsottavissa Laulu ottaa kantaa -YouTube-kanavalla.

Facebook: Laulusta alkaa vappu!